Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 24/02/2009 στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το π.δ. 76/2005 και άλλες διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά το μεγάλο έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Ανδρέα Παπανδρέου για την υγεία. Δημιουργήθηκε από το μηδέν ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας με ανοιχτές τις πόρτες στον κάθε πολίτη, ένα σύστημα με πολύ καλή προοπτική, με προϋπόθεση βέβαια ότι θα είχε τη στήριξη της πολιτείας.
Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχαν προβλήματα ή ότι όλα ήταν τέλεια. Όμως, υπήρχε μία Κυβέρνηση που πίστευε στον ουσιαστικό ρόλο του κοινωνικού κράτους, μια Κυβέρνηση που στήριζε το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η δική σας παράταξη από την αρχή, από τη γέννηση του ΕΣΥ ήταν απέναντι. Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση αντί να δει τα προβλήματα του ΕΣΥ και να προσπαθήσει για την επίλυσή τους αδιαφόρησε και το οδήγησε συνειδητά στη χρεοκοπία. Αυτό βέβαια ήταν μέσα στα πλαίσια της πολιτικής για την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Βέβαια, αυτό ήταν συνέπεια γιατί η Κυβέρνηση Καραμανλή ποτέ δεν έκρυψε ότι ήταν ενάντια στο κοινωνικό κράτος. Αυτό εννοούσε όταν έλεγε λιγότερο κράτος, λιγότερο κοινωνικό κράτος, λιγότερο κράτος ασφάλειας για την κοινωνία, για τον πολίτη. Το άλλο κράτος, το διεφθαρμένο, το πελατειακό, όχι μόνο το επανέφερε, αλλά το ενίσχυσε κιόλας, για να λαφυραγωγήσουν οι ημέτεροι και οι ισχυροί.
Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε τη βούληση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, γι’ αυτό και δεν εφάρμοσε κανένα σύστημα υγείας, αλλιώς με τα όποια λάθη θα είχε προχωρήσει. Οι υποσχέσεις για τάξη, εξυγίανση, χρηστή διαχείριση έγιναν απορρύθμιση, υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και απαξίωση.
Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά. Λειτουργούν ακόμη λόγω της φιλότιμης προσπάθειας των γιατρών και των εργαζομένων που απέμειναν. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο λείπουν 70 γιατροί, 230 νοσηλευτές και 200 του λοιπού προσωπικού. Στο ΠΑΓΝΥ λείπουν 130 γιατροί, 350 νοσηλευτές, 236 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Και όλα αυτά σύμφωνα με τους οργανισμούς που κάλυπταν τις ανάγκες πριν δεκαπέντε χρόνια.
Οι λίστες για τα χειρουργεία και τις εξετάσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης Εντατικών, ενώ εκατόν πενήντα παραμένουν ακόμη κλειστές. Αναλώσιμα υλικά δεν υπάρχουν. Ασθενείς και εργαζόμενοι αγοράζουν γάζες και γάντια, ακόμα και με εράνους. Αλίμονο σ’ αυτόν που θα ασθενήσει! Ο Γολγοθάς του δυσπρόσιτου πλέον δημόσιου συστήματος Υγείας είναι περισσότερο επιβαρυντικός από την ίδια την ασθένειά του!
Τα χρέη των νοσοκομείων ξεπέρασαν τα 5 δισ. Οι προμηθευτές παίρνουν πίσω τα απλήρωτα υλικά. Υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός για το Δημόσιο, για την Κυβέρνηση, για το Υπουργείο Υγείας, απ’ αυτό που είδαμε να συμβαίνει προχθές, να παίρνουν τα υλικά πίσω επειδή δεν τα πληρώνατε; Αν είναι δυνατόν!
Τον τέταρτο μήνα του 2006 έγινε η τελευταία πληρωμή στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Πάνω από 160.000.000 ευρώ έχει φθάσει το χρέος του ΠΑΓΝΗ, πάνω από 62.000.000 το χρέος του «Βενιζελείου». Οι προμηθευτές γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση, την ασυνέπεια του Δημοσίου, τι κάνουν; Από την αρχή βάζουν «καπέλο» στα υλικά. Έτσι λοιπόν έχουμε το εξής φαινόμενο στην Ελλάδα, τα ίδια υλικά να κοστίζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Το «καπέλο» οφείλεται ακριβώς σ’ αυτή την ασυνέπεια του κράτους και όχι μόνο βέβαια, αλλά και στην κάλυψη άλλων αναγκών.
Η σπατάλη στο φάρμακο έχει υπερδιπλασιαστεί. Ο εργαζόμενος κι ο συνταξιούχος του Δημοσίου για πρώτη φορά πληρώνει τα φάρμακά του. Η κάθε οικογένεια επιβαρύνεται με υπέρογκες δαπάνες, ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία.
Μια αναφορά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση την οφείλουμε γιατί πραγματικά έχει εγκαταλειφθεί αυτό το πρόγραμμα -είναι απλήρωτο το προσωπικό- όπως επίσης και τα κέντρα πρόληψης και τα κέντρα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, που υπολειτουργούν. Υπάρχουν προβλήματα στο ΕΚΑΒ, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και μια επίμονη προσπάθεια της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να συζητήσουμε εδώ, τέσσερα χρόνια μετά, το σημαντικό θέμα των συνθηκών εργασίας των γιατρών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέσσερα χρόνια ουσιαστικά αδιαφορούσατε. Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δίνατε συνεχώς παρατάσεις στην εφαρμογή της Οδηγίας, χωρίς να προσαρμόζετε τις αποδοχές των γιατρών, πράγμα που χρειαζόταν, και χωρίς να κάνετε τις απαραίτητες προσλήψεις για ασφαλείς εφημερίες.
Δεσμευθήκατε το 2004, δεσμευθήκατε το 2007, αλλά τα αθετήσατε, τα ξεχάσατε. Δεν ξεχάσατε όμως να ζητήσετε πίσω από τους γιατρούς των κέντρων υγείας 2.000 ευρώ από τον καθένα, που αντιστοιχούν στο χρήμα σε αντικατάσταση της τροφής, από το 2004 και μετά. Και αυτό παρά την αντίθετη άποψη του Υπουργείου Οικονομικών ότι νόμιμα δίνονταν αυτά τα ποσά στους γιατρούς. Οφείλετε να ρυθμίσετε το θέμα. Όχι άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ! Εδώ και τώρα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα.
Μας είπατε για 9.500, 4.500, 2.000 προσλήψεις, αλλά προσλήψεις δεν είδαμε. Δεν χρηματοδοτήσατε τις προσλήψεις. Κι εμείς λέμε ότι συνειδητά το κάνατε κι οδηγήσατε τα πράγματα και σε αδιέξοδο ταυτόχρονα και μας ζητάτε σήμερα να συναινέσουμε σε προσλήψεις με αόριστα και γενικά κριτήρια. Δεν αποδεχόμαστε αυτή τη σύγχρονη εκδοχή των πελατειακών σχέσεων που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των νέων επιστημόνων. Εφαρμόστε τους κανόνες που εφαρμόζονται παντού, στην ώρα τους, και θα είναι και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στην ώρα τους στα νοσοκομεία.
Κύριε Υπουργέ, έχετε δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας. Δεν φέρατε εδώ τη συμφωνία όπως είχε συνυπογραφεί, την αλλάξατε, και κατά την άποψή μου, εκβιάζετε για την αποδοχή της. Το πάγιο αίτημα των γιατρών για τη θεσμοθέτηση του «πολυδιευθυντικού» συστήματος και μια σύγχρονη και καθαρή εφαρμογή του θα μπορούσε να λύσει ζητήματα του ΕΣΥ, θα μπορούσε να δώσει μια «ένεση» ανανέωσης στο ΕΣΥ. Όμως εσείς με τον τρόπο που το κάνετε, το απαξιώνετε και θα πρέπει να δείτε το να μην απαξιωθεί ένας θεσμός που θα μπορούσε με άλλες συνθήκες να δώσει δύναμη στο ΕΣΥ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε κάθε περίπτωση, είναι υπέρ της αποδέσμευσης του βαθμολογικού και του μισθολογικού, να μην υπάρχει ο βραχνάς του μισθολογικού «στραγγαλισμού» των γιατρών σε σχέση με τις διευθυντικές θέσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και με αυτό ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- το ανθρώπινο δυναμικό είναι σημαντικός παράγοντας για ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα Υγείας. Πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό, να εμπιστευθούμε και να ενισχύσουμε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Ο πολίτης δικαιούται απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το έχει θέσει σε προτεραιότητα και δεσμεύεται να το κάνει πράξη ως Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )