Skip links

Φθίνουσα πορεία

Το Υπουργείο Ανάπτυξης χαρακτήρισε το 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας.
Τις προηγούμενες μέρες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωσε, ότι για το 2005 η χώρα μας καταλαμβάνει την 46η θέση στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη,  εννιά θέσεις χαμηλότερα από το 2004.
Η επιδείνωση αυτή της θέσης της χώρας μας δεν είναι τυχαία. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποτυχημένη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και στη λαθεμένη επιλογή της αδιαφανούς απογραφής, που οδηγούν στην αύξηση της απαισιοδοξίας των Ελλήνων.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπάθησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική με ορισμένες αποσπασματικές και αναποτελεσματικές παρεμβάσεις, κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα, να ενισχύσει την πορεία του δείκτη ανταγωνιστικότητας.
Το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, τα αντιφατικά μέτρα που επιδεινώνουν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομία, οι αναποτελεσματικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (γραμματόσημα, διαφημίσεις στις στάσεις των λεωφορείων κλπ.), η αποτυχημένη προσπάθεια για την πάταξη της γραφειοκρατίας, η ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, η φορολογική επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρα μας, η 18μηνη αναστολή του αναπτυξιακού νόμου που δεν έχει απορροφήσει ακόμα ούτε 1€ και κυρίως η επιβράδυνση στην απορρόφηση του Γ’ Κ.Π.Σ. είναι οι αιτίες του περιορισμού της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας.
 Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την Ελληνική Οικονομία, σηματοδοτείται  τους τελευταίους μήνες από τα ‘λουκέτα’, πραγματικά και εικονικά, που έχουν δημιουργήσει μετά από πολλά χρόνια μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση Καραμανλή οδηγεί τη χώρα σε φθίνουσα πορεία. Αθέτησε όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις για βελτίωση των επιδόσεων της χώρας σε τομείς όπως ο δημόσιος τομέας, η τεχνολογία, η λειτουργία και η στρατηγική των επιχειρήσεων, καθώς και η κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική.
Δεν προχώρησε στο αυτονόητο, δηλαδή,  να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά το έργο που παρέλαβε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως η διεθνής αξιοπιστία της χώρας και η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της, οι βελτιωμένες υποδομές, η εύκολη χρηματοδότηση, το άνοιγμα των αγορών, οι δημόσιοι θεσμοί, η χαμηλή εγκληματικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό.
Το δήθεν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης κατέληξε σε απλή διευθέτηση εκκρεμοτήτων και συμφερόντων. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, που εμπιστεύθηκε τον προεκλογικό λόγο του κ. Καραμανλή, εξαπατήθηκε και διαπιστώνει σήμερα ότι απαιτείται μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική που υπάρχει και είναι ο άλλος δρόμος για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τη χώρα που προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
                           
                            Βασίλης Κεγκέρογλου
                            Βουλευτής Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα