Skip links

Πρόταση αναπροσαρμογής των ποσών οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων και των εισοδηματικών ορίων για ένταξηστο ΕΕΕ

Στην παρουσίαση της ετήσιας  Αναφοράς για την Φτώχεια στην Ελλάδα, από το  Ελληνικό  Δίκτυο  για  την Καταπολέμηση της Φτώχειας, που είχα την τιμή να προσκληθώ, μαζί με την Γραμματέα του Τομέα Κοινωνικής ένταξης και συνοχής  Έφη Μπέκου,διατυπώσαμε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της φτωχοποίησης και την ανάγκη, αναπροσαρμογής των ποσών ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οκτώ χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του αλλά και των εισοδηματικών ορίων για την ένταξη σ΄αυτό, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του βασικού μισθού.Η πρόταση αυτή αφορά σήμερα 500.000 οικογένειες και πάνω που έχουν ενταχθεί στο ΕΕΕ.

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, συμβάλλει στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων αφού εδώ και τρία χρόνια συντάσσει τις Αναφορές για τη Φτώχεια όπου καταγράφονται στατιστικά στοιχεία, τάσεις για τη φτώχεια,  μέτρα που απαιτούνται για τη μείωσή της,  πάντα με την συνεισφορά  και την βοήθεια των οργανώσεων-μελών του αλλά και άλλων κοινωνικών οργανώσεων.
Η λέξη «φτώχεια» δεν αποδίδει απλά την περιγραφή μιας δυσμενούς κατάστασης ανέχειας. Δεν αποτυπώνεται μόνο με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία. Εμπεριέχει ανθρώπινο πόνο, δάκρυα, χαμένες ευκαιρίες, ελπίδες που διαψεύδονται και όνειρα που. Η  φτώχεια σημαίνει κοινωνικές ανισότητες που οδηγούν σε κοινωνικό  αποκλεισμό και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή αλλά και τη Δημοκρατία.
Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού συγκαταλέγεται στους ειδικούς στόχους κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ  για αυτό και αποτέλεσε  μια από τις βασικές καινοτομίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Στην Πατρίδα μας, το εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε δραστικά την τελευταία δεκαετία. Χάθηκε  το 25% του ΑΕΠ, πράγμα που ισοδυναμεί με κόστος εμπόλεμης  σύρραξης.  Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 1/3 των Ελλήνων βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας. 
Σήμερα, οι  αυξήσεις στην ενέργεια αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και  πυροδοτούν συνεχείς αυξήσεις τιμών, επιβαρύνοντας ασφυκτικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών  δεν προοιωνίζει  σύντομη  αποκλιμάκωσης της  κρίσης. 
Πλήττονται  επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυξάνει η φτώχια και απειλείται η κοινωνική συνοχή. Η ακρίβεια  «απλώνεται» καθημερινά  σε πολλούς τομείς, σχεδόν στο σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων.
Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την παγκοσμιότητα της κρίσης αλλά  φέρει βαριά ευθύνη  για το βαθμό και την έκταση της ακρίβειας και της  κρίσης διότι συνεχίζει την προχειρότητα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων. Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα  έναντι των υπολοίπων  Ευρωπαίων μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι πρόσφατα, στις 20 Φεβρουαρίου, η μέση ημερήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (ευρώ/ΜWΗ) της χονδρεμπορικής αγοράς επόμενης ημέρας για την Ελλάδα ήταν 195,3 ευρώ/ΜWH (Γαλλία 94,34, Γερμανία 67,28, Βουλγαρία 126,95, κλπ). Είμαστε «ανοικτοχέρηδες», αγοράζουμε ακριβότερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Το 2021 ενώ όλη η Ευρώπη ακολούθησε  πολιτική μείωσης της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, η Κυβέρνηση επέλεξε  την ακριβώς αντίθετη πορεία.
Το ΠΑΣΟΚ, που είχε επεξεργαστεί την Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και συνοχή που υπεβλήθη στην ΕΕ το 2014 και δημιούργησε το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», το ΤΕΒΑ, το Εθνικό σχέδιο για τα ΑμεΑ και πολλές άλλα. Σήμερα η αντιμετώπιση των αδιεξόδων απαιτεί αλλαγή πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής με την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί, μαζί με την κριτική του έχει διατυπώσει έγκαιρα ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την ανάσχεση της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και της φτωχοποίησης. 
Ορισμένες από τις προτάσεις μας:
1. Ενεργοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων για τον έλεγχο της αγοράς και την λειτουργία του ανταγωνισμού.
2.Θέσπιση ανώτερου πλαφόν για την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ή και κλιμακούμενο ανάλογα με την κατανάλωση  και την αδυναμία των καταναλωτών.
3. Τήρηση του αρχικού προγραμματισμού για την απολιγνιτοποίηση και θέσπιση ειδικών κανόνων και ρητρών  για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
4. Μείωση των υψηλών  ειδικών  φόρων  κατανάλωσης στα καύσιμα (στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε από το 2014 το 2019 κατά 23%) και του  ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.
5. Στήριξη της παραγωγής, των επαγγελματιών και μικρομεσαίων με ανάσχεση του κόστους παραγωγής και του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
6. Εισοδηματική και οικονομική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και των αδύναμων για να μπορούν να ανταπεξέλθουν με τον  βασικό μισθό στα 751 Ευρώ όπως προβλεπόταν από την τελευταία συλλογική Σύμβαση (2011),
7. Νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 μικροσυνταξιούχους και αύξηση του εγγυημένου εισοδήματος.
8α. Αναπροσαρμογή των ποσών της οικονομικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα ακολουθεί την αύξηση του βασικού αλλά και των εισοδηματικών ορίων για την ένταξη δικαιούχων στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Το 2014 καθορίσαμε ως οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων του ΕΕΕ, τα 200 ευρώ (34,1% των 586 Ευρώ) για τον πρώτο ή μόνο δικαιούχο, τα 100 Ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και τα 50 για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας,
Σήμερα με βασικό 663 Ευρώ έπρεπε τα ποσά αυτά να είναι  226, 113 και 56,5 Ευρώ αντίστοιχα και με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για βασικό 751 Ευρώ πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα 256, 128 και 64 Ευρώ αντίστοιχα.
Δηλαδή μια 4μελής με ένα ενήλικο και ένα ανήλικο τέκνο από 450 Ευρώ, έπρεπε ήδη σήμερα να ενισχύεται με 508,5 Ευρώ και με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ με 576 Ευρώ.
Αυτές οι αναπροσαρμογές συμπαρασύρουν και τα εισοδηματικά όρια για την ένταξη στο ΕΕΕ και το 4.500 για μια οικογένεια με ένα ενήλικο και ένα ανήλικο παιδί γίνεται 5.085 σήμερα και 5.760 με βασικό στα 751 Ευρώ.
8β.Ισχυροποίηση του πυλώνα της εργασιακής επανένταξης, με την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία και η φτώχεια, δεν αντιμετωπίζονται, ούτεμε το θέσφατο του νεοφιλελευθερισμού ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά, χωρίς κοινωνική πολιτική, ούτε με την κρατικίστικη αντίληψη ότι όλα τα αντιμετωπίζει το κράτος χωρίς αναπτυξιακές πολιτικές.
Χρειάζεται αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για Βιώσιμη Ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας.
Χρειάζεται μια σοβαρή διακυβέρνηση με προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα.
*Δημοσιεύθηκε στις 28/02/2022 στην ιστοσελίδα TheSocialist

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα