Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναβολή εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων για την Κρήτη.
Ο βουλευτής ζήτησε την αναβολή εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων στην Κρήτη, που προβλέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ουσιαστικά δηλαδή αναδρομικά, μιας και οι προϋπολογισμοί ακόμα δεν έχουν εγκριθεί στις περισσότερες περιπτώσεις των δήμων και αφού υπόχρεοι καταβολής είναι ασφαλώς οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ, αλλά το κόστος μετακυλίεται στους δημότες.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι εφαρμογή της απόφασης για επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων 20 ευρώ τον τόνο από 1-1-2022 είναι περισσότερο εισπρακτικού χαρακτήρα, αφού δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη και γίνεται χωρίς να έχουν προχωρήσει έγκαιρα τα έργα των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των ΟΤΑ και των ΦΟΔΣΑ και του ΕΣΔΑΚ και αναφέρθηκε και στην επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης, η οποία τεκμηριώνει επαρκώς την ανάγκη αναβολής του τέλους ταφής.
Ο κ.Κεγκέρογλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ημετακύλιση του κόστους του τέλους ταφής στους δημότες γίνεται σε μια συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής και τώρα ενεργειακής κρίσης, με μια ακρίβεια να καλπάζει και πραγματικά θα πρέπει η Κυβέρνηση να το επανεξετάσει.Να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΟΤΑ και οι ΦΟΔΣΑ, ο ΕΣΔΑΚ και οι άλλοι φορείς για τη δημοπράτηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων».
Στην δευτερολογία του, ο κ.Κεγκέρογλου επέμεινε στην αναγκαιότητα αναβολής του τέλους ταφής τουλάχιστον για φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρατείνει προθεσμίες, υποχρεώσεις και μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με σφιχτή οικονομική πολιτική λόγω της πανδημίας καιη συνεχόμενη ενεργειακή κρίση επιβάλλει την παράταση, αφού αυτή τη σοβαρή επιβάρυνση καταλήγει στις πλάτες του δημότη.Ο Βουλευτής εγκάλεσε την Κυβέρνηση τόσο για τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται από την πολιτεία στο θεσμικό πλαίσιο και δεν ευνοούν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα όσο για τις ευθύνες και τις καθυστερήσεις σχετικά με την δημοπράτηση των έργων και για τον τρόπο λειτουργίας και ιδιαίτερα στην Κρήτη και τα νησιά.
Καταλήγοντας, ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από την Κυβέρνηση ένα συνολικό σχεδιασμό για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών,στον κάθε δήμο και στην κάθε γειτονιά, μέσω συμπράξεων με φορείς και επαγγελματικές ενώσεις και κυρίως μέσα από την εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουν συνείδηση οι νέοι και οι έφηβοι, όπως επίσης και συνολική θεώρηση για την κυκλική οικονομία, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο πλέον στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να έχουμε όχι μόνο ανακύκλωση κάποιων υλικών, αλλά προώθηση της κυκλικής οικονομίας με ανάκτηση υλικών και γενικότερη αξιοποίηση υλών που είναι χρήσιμες, χωρίς να καταστρέφουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές και χωρίς να εξαρτώμεθα από άλλες.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ήταν αρνητικός στην αναβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, επιρρίπτοντας έμμεσα τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντας το τέλος ως ένα κίνητρο προκειμένου η Κυβέρνηση να πιέσει εμμέσως την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει τα έργα και συμβάλλει και αυτή με τις δικές της δυνάμεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την πρόοδο στη διαχείριση των αποβλήτων.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη οι ΦΟΔΣΑ να έχουν συνυπολογίσει στους προϋπολογισμούς τους αυτό το έξτρα κόστος και θα έπρεπε ήδη οι δήμοι να έχουν ξεκινήσει να αναλαμβάνουν δράσεις, ώστε να μειώσουν τα απορρίμματα τα οποία πάνε στην ταφή.