Skip links

Στη Βουλή οι προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για τη στήριξη του λιανεμπορίου από τον Βασίλη Κεγκέρογλου

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων  και Περιβάλλοντος & Ενέργειας την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με τις προτάσεις της για τη στήριξη του λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγορές αφού πιέζονται τα πραγματικά εισοδήματα χωρίς να λαμβάνονται δημοσιονομικές στηρίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν:

1)    Η επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν όλες οι επιχειρήσεις, να γίνει μη επιστρεπτέα, για τις μικρές επιχειρήσεις και για ποσά τουλάχιστον κάτω των 30.000 ευρώ. Για πάνω από ποσά και μετά τις εξαγγελίες για -50% επιστροφής, κλιμακωτά να μειωθούν οι επιστρεπτέες πάνω από το -50%.
2)    Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος & -50%  του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, με την μόνιμη κατάργηση του σαν φόρος, που μπήκε πρόσκαιρα και ως συνήθως αποκτά μονιμότητα.
3)    Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.
4)    Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.
5)    Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη & ρευστότητα στην οικονομία.
6)    Αναστολή κάθε είδους  μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του Δημοσίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
7)    Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12000.
8)    Η μείωση του ΦΠΑ είναι πλέον επιτακτική για όλο το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και πρέπει να το κατανοήσουν και οι θεσμοί. Έτσι θα δημιουργηθεί ρευστότητα στην οικονομία και στη ζήτηση που είναι αναγκαίο και στο σύνολο μέσα από παρένθετες διαδικασίες τα έσοδα του κράτους να βοηθηθούν από το ΦΠΑ.
9)    Επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση.
10)    Να γίνει 2ος κύκλος του μέτρου  επιδότησης παγίων δαπανών και άμεση υπαγωγή σε αυτό  και των  χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων (περίπου 130 χιλιάδες), κυρίως ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα χωρίς υπαλλήλους, που αδικαιολόγητα είχαν εξαιρεθεί και να τύχουν  ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους,  καθώς έχουν πληγεί βάναυσα από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας, έχουν χάσει τζίρους και υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις
11)    Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του λιανεμπορίου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις,  αντίστοιχων με αυτά που εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις των συναδέλφων της εστίασης και του τουρισμού προκειμένου να ορθοποδήσουν. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το εμπόριο είναι κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως όλο το οικονομικό κύκλωμα.
Τέλος ζητούν τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.
Καταλήγοντας ο κ.Κεγκέρογλου ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από τα αρμόδια Υπουργεία στην κατεύθυνση στήριξης του λιανεμπορίου.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα