Skip links

Ποια μνημεία που επλήγησαν από τους σεισμούς προτείνονται για αποκατάσταση και ποια μένουν εκτός προγράμματος

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου για την ανάγκη λήψης σωστικών μέτρων  για τα μνημεία που επλήγησαν από τους σεισμούς της 27ης Σεπτεμβρίου στον Νομό Ηρακλείου.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού τον κατάλογο των μνημείων που επλήγησαν από τους σεισμούς και θα τύχουν αποκατάστασης και προστασίας, αλλά και τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς  χώρους  της  περιοχής που οφείλει το Υπουργείο να προστατεύσει και να αναδείξει όπως είχε δεσμευτεί σε προηγούμενη συζήτηση.
Η Υπουργός κατέθεσε το Τεχνικό Δελτίο με τα 40 έργα στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Aστερουσίων, Ηρακλείου, Γόρτυνας που προτείνονται για αποκατάσταση και προστασία και έχει ως εξής: 
Επίσης ανέφερε όλα τα έργα που υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με Δήμο Ηρακλείου, αλλά δεν αναφέρθηκε για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της σεισμόπληκτης περιοχής όπως:
-Ανάκτορο Γαλατά
-Ακρόπολη Σμαρίου
-Αρχαιολογικός χώρος Προφήτη Ηλία
-Αρχαιολογικός χώρος Λύττου
Τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία όπως:
-Ναός Αγίου Παντελεήμονα Μπιτζαριανού
-Ναός Αγίου Ιωάννη Λιλιανό -Καστέλι
Η Υπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου για την εισαγωγή στη συνεδρίαση της  30ης  Νοεμβρίου του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της εισήγησης για έγκριση της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη του Υπουργείου Πολιτισμού ότι το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, όπως έχει κρίνει το Υπουργείο Υποδομών αλλά να αποκατασταθεί και να προστατευθεί αφού υπάρχει χαρακτηρισμός του από το 1986. Για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου του «Γαζέπι Μύλος» δεν αναφέρθηκε.
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα