Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να λύσει το πρόβλημα της μη αναγνώρισης των κατατμημένων κληροτεμαχίων από το κτηματολόγιο και επιβαρύνει τους πολίτες με πρόσθετα-υπέρογκα έξοδα.
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου,κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδιο για την νομοθεσία των κληροτεμαχίων), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια που δεν αναγνωρίζει το κτηματολόγιο, εφόσον έχει προηγηθεί κατάτμηση και αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε στον σημερινό Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (ο οποίος με την ιδιότητα του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής παρέπεμπε στο συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), ότι από την προανάρτηση του Κτηματολογίου δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις ιδιοκτητών που έχουν τμήματα κληροτεμάχιων που προέρχονται από κατάτμηση, λόγω της απαγόρευσης που υπήρχε έως το 2012.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι μεγάλο ποσοστό εκτάσεων που ανήκουν σε Μικρασιάτες και σύμφωνα με μακρά και ομοιόμορφη πρακτική πολλά κληροτεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από τους αρχικούς δικαιούχους με άτυπη γονική παροχή, είτε μετά από κατάτμηση αλλά ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις με συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από κατάτμηση αλλά δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις των ιδιοκτητών τους ενώ η διαδικασία που προβλέπεται με το άρθρο 39 του ν.4673/20 είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα για τους ιδιοκτήτες αλλά και το δημόσιο και μάλιστα το κόστος της διαδικασίας στις περισσότερες περιπτώσεις (πλην των αστικοποιημένων ακινήτων) είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου.
Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση να ώστε προχωρήσει η οριστική άρση της δυσμενούς μεταχείρισης των κληροτεμαχίων σχετικά με τις δηλώσεις που αφορούν το «Κτηματολόγιο», αναφέροντας ως παράδειγμα την λύση που δόθηκε στις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται στο αεροδρόμιο Καστελίου, όπου σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν.4711/20 αναγνωρίστηκαν τμήματα των κληροτεμαχίων προκειμένου να απαλλοτριωθούν με αναδρομική αναγνώριση του δικαιώματος κατάτμησης από το 1968!
Μάλιστα ο Βουλευτής κατέθεσε έτοιμη, επεξεργασμένη και τεκμηριωμένη τροπολογία που δίνει λύση στο πρόβλημα. Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο κ.Κεγκέρογλου, η δικαιολογητική βάση της ρύθμισης περί απαγόρευσης κατάτμησης των κληροτεμαχίων δεν εξυπηρετεί πλέον κάποια κοινωνική σκοπιμότητα και οι λόγοι ύπαρξης της έχουν εκλείψει και αντίθετα μάλιστα κατηγοριοποιεί την ιδιοκτησία, γεννά αντιδικίες και επιβαρύνει τα δικαστήρια με περίπλοκη δικαστηριακή ύλη αλλά και τους πολίτες με υπέρογκα έξοδα κατά την διάρκεια κτηματογράφησης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν αρνητικός και μάλιστα με ακατανόητη επιχειρηματολογία παραδέχθηκε εμμέσως ότι μόνο για λόγους δημοσίους συμφέροντος (αεροδρόμιο Καστελίου και απαλλοτριώσεις) δεν τηρείτε το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες, πίσω από τις οποίες αναζήτησε την δήθεν δικαιολογητική βάση της άρνησης του ενώ παρέπεμψε στον ισχύοντα ν. 4673/2020 και συγκεκριμένα στο άρθρο 39 που προσφέρει τρόπο για την αποκατάσταση του σφάλματος μέσω επικύρωσης της ανώμαλης δικαιοπραξίας, διαδικασία που στις περισσότερες φορές κοστίζει πολλά παραπάνω ακόμη και από την αξία του ίδιου υπό κτηματογράφηση ακινήτου.