Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τα κακώς κείμενα αλλά προτείνει και λύσεις.
Η κυβέρνηση ακούει;
Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις στην ψηφιοποίηση των συντάξεων και ειδικά των συντάξεων λόγω θανάτου.
Ο Βουλευτής στην πρωτολογία του επισήμανε την πλήρη αποτυχία της Κυβέρνησης ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος έκδοσης με ψηφιακό τρόπο των συντάξεων, με το οποίο η ίδια είχε δεσμευθεί: η ΝΔ υποσχόταν ότι έως το τέλος του 2020 το ποσοστό των νέων συντάξεων που θα απονέμονται ψηφιακά θα έχει υπερβεί το 55% και, έως το τέλος του 2021, θα αγγίξει το 85%. Τουναντίον, σήμερα, τον Ιούλιο 2021, απονέμονται ψηφιακά μόνο το 10-15% των νέων συντάξεων: μόνο οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχων (όχι των ασφαλισμένων) και οι συντάξεις γήρατος αποκλειστικά με χρόνο ΟΓΑ.
Εκτός αυτών, υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου τα σοβαρά αυτά ζητήματα:
α) Της έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού για την έκδοση των χιλιάδων συντάξεων λόγω θανάτου που αφορούν δικαιούχους των οποίων οι θανόντες/θανούσες σύζυγοι είχαν παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση (κυρίως με ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΝΑΤ και στο ΤΣΑΥ),
β) Την αδυναμία εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα της νομοθετικής πρόβλεψης περί της διάρκειας του γάμου (3 έτη) προκειμένου ο επιζών σύζυγος να δικαιούται τη σύνταξη του θανόντος συζύγου,
γ) Την καθυστέρηση εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα του περιορισμού της σύνταξης θανάτου μετά την πρώτη τριετία (από το 70% στο 35%), εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή λαμβάνει εξ΄ ιδίου δικαιώματος σύνταξη,
δ) Τις αντίστοιχες ελλείψεις στην ψηφιοποίηση των επικουρικών συντάξεων με αποτέλσμα τη ραγδαία αύξηση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων λόγω θανάτου.
Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό να ενημερωθεί η Βουλή για το χρονοδιάγραμμα που έχει η Κυβέρνηση για την ολοκλήρωση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων και τηνέκδοση με ψηφιακό τρόπο των νέων συντάξεων.
Ο κ. Τσακλόγλου ισχυρίστηκε ότι οι ρυθμοί διεκπεραίωσης των εκκρεμών συντάξεων έχουν αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες και υπολογίζεται ότι με την ενεργοποίηση των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων θα αυξηθεί έτι περαιτέρω. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις από 178.000 το Σεπτέμβριο του 2020 έχουν μειωθεί σε 133.000 τον Απρίλιο του 2021.
Απαντώντας στην δευτερολογία του, ο κ. Κεγκέρογλου ανασκεύασε τα στοιχεία του Υφυπουργού, αφού – όπως διευκρίνισε- η σύγκριση των εκκρεμοτήτων δεν πρέπει να γίνεται με το 2020 αλλά με τον Ιούλιο 2019, όταν ξεκίνησε η διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικότερα τόνισε ότι κατά τη διακυβέρνηση των δύο ετών από τη ΝΔ οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν αυξηθεί δραματικά: οι 125.000 εκκρεμείς κύριες και 90.000 επικουρικές του Ιουλίου 2019 έχουν γίνει 156.000 και 127.000 αντίστοιχα.
Η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων οφείλεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον βουλευτή, και στην συνεχή υποστελέχωση του ΕΦΚΑ: 243 υπάλληλοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης όλο 2020 και φέτος , μόνο κατά το α΄εξάμηνο του 2021, έχουν ήδη αποχωρήσει 301 και η τάση είναι να φτάσουν τους 800!
Για την υπέρβαση της υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από τον Υφυπουργό να γίνουν προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού και τον κάλεσε να μελετήσει και να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής από το Φεβρουάριο του 2020, ώστε στο επικείμενο προς κατάθεση νομοσχέδιο περί κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης – με το οποίο το Κίνημα Αλλαγής δεν συμφωνεί- να συμπεριλάβει διατάξεις που θα λύνουν σοβαρά προβλήματα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων της χώρας.
Τέλος, ζήτησε από τον Υφυπουργό να μεριμνήσει για το γενναίο διακανονισμό των οφειλών που θα προκύψουν, χωρίς υπαιτιότητά των συνταξιούχων λόγω θανάτου αλλά λόγω της καθυστέρησης του Υπουργείου να μετατρέψει έγκαιρα (από 17/5/2019) το ποσοστό σύνταξης όσων εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη και να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής., η περικοπή σ’ αυτές τις περιπτώσεις να αφορά στο 25% και όχι στο 50% της σύνταξης.
Ο κ. Τσακλόγλου συμφώνησε ότι χρειάζεται επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της έκδοσης των συντάξεων, χωρίς όμως να δεσμευτεί με κάποιο χρονοδιάγραμμα ενώ ενημέρωσε ότι, πράγματι, θα προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά συντάξεων, για το ύψος των οποίων θα ενημερωθούν με σχετική επιστολή οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου που εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς (εφάπαξ ή με διακανονισμό και σε πόσες δόσεις;) θα ζητηθεί η εξόφλησή τους.