Skip links

Με σημαντικά συμπεράσματα η Ψηφιακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο με θέμα: «Η ΚΡΗΤΗ σήμερα και στην μετά covid εποχή».

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανεπάρκειες της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία και την ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών και αδύναμων και παράλληλα ότι χρειάζεται προετοιμασία για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ κ.λ.π. που δεν έχει συγκροτηθεί. Εκθέσεις υπήρξαν και διαπιστώσεις αλλά πρόγραμμα ακόμη δεν έχει έλθει στη Βουλή για να συζητηθεί.
Το Κίνημα Αλλαγής διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις σε ένα στενό κύκλο στο Μαξίμου, αγνοώντας ακόμη και τη Βουλή, πήρε πρωτοβουλία κι άνοιξε τον διάλογο σε όλη την Ελλάδα για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ειδικότερα των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο επίκεινται οι τελικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα στην ψηφιακή εκδήλωση του Ηρακλείου με ομιλητές την Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά, τον πρ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη και τον Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου κλήθηκαν οι αναπτυξιακοί παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς να πάρουν μέρος σε ένα γόνιμο διάλογο που ανέδειξε την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας σήμερα αλλά και τον σχεδιασμό και τον καθορισμό προτεραιοτήτων για την Κρήτη προκειμένου να ανταποκρίνονται στην ποιοτική βελτίωση του Αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Με πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Τον λόγο έλαβαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης, οι Δήμαρχοι, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, οι Πρόεδροί των επιμελητηρίων ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς, ο ΟΕΕ/ΤΑΚ Σταύρος Καρτέρης και του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο πρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας "Μινώα Ενεργειακή" Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος της Φιλοξένια των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης, ο πρόεδρος της ΟΕΚ και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.Μανώλης Κουμαντάκης, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης και ο Γιώργος Μανουσάκης ως εκπρόσωπος των οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Την συζήτηση συντόνισε ο Γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου Αντώνης Ζαχαριουδάκης.
Το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης είναι ότι:
Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της και αυτό που ήδη είναι, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες, πραγματοποιώντας το ποιοτικό άλμα.
Η αξιοποίηση:

  • των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που οφείλουν να έχουν ισχυρή περιφερειακή διάσταση
  • του επιστημονικού δυναμικού, των δύο Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου του ΙΤΕ μπορεί να συγχρονίσει ταχύτερα την Κρήτη με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Προϋπόθεση, να γίνει έστω και τώρα μια σοβαρή διαβούλευση για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος σε σχέση με αυτά που το κεντρικό κράτος όφειλε αλλά δεν έδωσε στο νησί και η κυβέρνηση με τα επιμέρους υπουργεία να στηρίξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού.

Π.χ. Την απόδοση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το ελαιόλαδο Κρήτης και την επίτευξη συνεργασιών σε Παγκρήτιο επίπεδο για την προώθηση του στην εσωτερική και κυρίως τη διεθνή αγορά.
Με συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν είναι:

  1. Η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού
  2. Το οδικό σύστημα Κρήτης και όχι μόνο τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, χωρίς διόδια που δεν νοούνται σε κλειστό αυτοκινητόδρομο νησιού και με την συντήρηση να χρηματοδοτείται από την αξιοποίηση των παραχωρούμενων υποδομών. 
  3. Οδική σύνδεση του νέου Αεροδρομίου με κάθε κατεύθυνση και όλες οι υποδομές των μεταφορών που αφορούν το διευρωπαϊκό δίκτυο και τις συνδυασμένες μεταφορές. Λιμάνια κ.λπ.
  4. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης
  5. Πρόγραμμα προστασίας ακτών και βιώσιμης αξιοποίησης τους
  6. Υλοποίηση των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. 
  7. Κανείς οικισμός χωρίς διαχείριση υγρών αποβλήτων.
  8. Οι βασικές υποδομές και τα εγγειοβελτιωτικά έργα του πρωτογενή τομέα για εξασφάλιση υδάτινων πόρων και την χρηστή διαχείριση τους. Εκτροπή πλατύ ποταμού και αξιοποίηση των υπαρχόντων φραγμάτων ολοκλήρωση δικτύων κλπ
  9. Σύγχρονες υποδομές μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων 
  10. Αξιοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης, ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού αποθέματος του νησιού. Οι ενεργειακές Κοινότητες φορέων και ευρείας κοινωνικής βάσης.
  11. Δίκτυα και συμπράξεις επιχειρήσεων, επιχειρηματικές ζώνες, ανοικτά εμπορικά κέντρα, αναβάθμιση ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΕ,
  12. Συμπράξεις του ΙΤΕ και των Πανεπιστημίων με όλους τους φορείς της ανάπτυξης ΟΤΑ, Επιχειρήσεων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.λ.π. για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
  13. Κοινωνικά Δίκτυα και Κοινωνικές Υποδομές, σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός υγείας, πρόνοιας, ανοικτής φροντίδας.
Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα που αφορούν:
  • την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των παραγωγών και των αδύναμων που βιώνουν τα δύσκολα
  • Να προωθηθεί κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και των εργαζόμενων στον Τουρισμό
  • Ειδικά χωρικά σχέδια και προγράμματα αξιοποίησης για το «Νίκος Καζαντζάκης», την περιοχή των Λινοπεραμάτων και για την ευρύτερη περιοχή του νέου αεροδρομίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κατασκευή του και να προληφθεί η άναρχη ανάπτυξη
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ανεπαρκή διαχείριση των δασικών χαρτών και τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα