Σημεία ομιλίας Β. Κεγκέρογλου στην Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών
– Ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στο 2008 -2009, όταν και οι δύο λέγαμε ότι η κρίση είναι διεθνής αλλά εσείς λέγατε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη ενώ εμείς σας λέγαμε ότι ήταν ξέφραγο αμπέλι Δεν τα ξέραμε όλα, ή μάλλον μας κρύβατε το εύρος και κυρίως το βάθος της κρίσης και τον οικονομικό εκτροχιασμό του 2004-2009 με 15% δημοσιονομικό έλλειμα που το παρουσιάζατε 5,5% , 36 δις συνολικό και 24 πρωτογενές
− Ενώ η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις για τις δαπάνες αντιμετώπισης της κρίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις της Ε.Ε.
27 δις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και 2,4 που ανακοινώθηκαν εχθές αλλά η ύφεση είναι 8,8% στην Ελλάδα, 32% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Τι συμβαίνει; Προφανώς έχουν αναλωθεί τα 27 δις αλλά δεν έχουν πιάσει τον ανάλογο τόπο. Φταίνε οι στόχοι, το πρόγραμμα ή οι διαχειριστές;
400.000 άνεργοι δεν έχουν καμία μέριμνα, το 70 -80% επαγγελματιών, των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι χωρίς στήριξη.
− Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για:
α) Ενίσχυση των παγκόσμιων συνεργασιών, και ολοκλήρωση της ενοποίησης της Ε.Ε.
β) Αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου και αναθεώρηση των πολιτικών που οφείλουν να έχουν επίκεντρο, τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και το περιβάλλον.
Δικαιώνονται, αλλά δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο οι σύγχρονες Σοσιαλδημοκρατικές θέσεις που δεν είναι μόνο επίκαιρες αλλά αποτελούν και τον ασφαλή δρόμο διεξόδου από την ύφεση και την φτώχεια.
Με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, μπορούμε να πετύχουμε την κοινωνική συνοχή και την ανθρωποκεντρική πρόοδο
– Για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης έχουμε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις έναντι του 2009.Τότε, αντιμετωπίσαμε τη μουδιασμένη έως αδιάφορη Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διέθετε μηχανισμούς στήριξης αλλά ούτε βούληση να δημιουργήσει. Σήμερα και λόγω του συνολικού προβλήματος έχουμε μια ωριμότερη Ευρωπαϊκή Ένωση που στη Σύνοδο Κορυφής, τον περασμένο Ιούλιο, αποφάσισε το πακέτο ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για όλη τη Ευρώπη.
– Διαχρονικά και πριν την πανδημία, η θέση μας ήταν να αυξηθούν οι ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθεί όχι μόνο η οικονομική αλλά και η κοινωνική σύγκλιση και η αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων. Είναι ένα ζήτημα που αποτελεί βασική θέση της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και ανάγκη για την χώρα μας αλλά και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα έχει στη αρκετούς πόρους που όμως δεν θα αξιοποιηθούν από μόνοι τους. Χρειάζεται σχέδιο, που φαίνεται ότι δεν υπάρχει, με την μορφή ολοκληρωμένου προγράμματος αξιοποίησης και όχι απλά ανάλωσης των πόρων. Στην επερώτηση μας για το θέμα δεν «ιδρώσατε». Αοριστολογίες και γενικότητες χωρίς ποσοτικοποιήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
− Στην Αιτιολογική Έκθεση λέτε ότι καταθέσατε κάτι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά όχι στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συζητηθεί και να ενημερωθούν οι πολίτες. Διαβάσαμε σήμερα στον τύπο της Κρήτης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό είναι ενδεικτικό της προχειρότητας σας Δεν αξιοποιήσατε τις εκθέσεις και τις διαπιστώσεις αλλά ούτε τις προτάσεις των φορέων σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες για να τις μετασχηματίσει σε εφαρμόσιμο πρόγραμμα.
– Έστω και τώρα είναι υποχρέωσή σας να καταθέσετε στην Βουλή το σχέδιο που λέτε ότι υποβάλατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση και συναίνεση. Αποτελεσματικό σχέδιο και πρόγραμμα αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων της χώρας. Για την ανάσχεση της βαθιάς ύφεσης και την αντιμετώπιση των έντονων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Την αναγέννηση του δημόσιου συστήματος υγείας και κυρίως την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός σχεδίου.
– Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για το Τ.Χ.Σ ώστε να μπορεί να προβαίνει σε κάθε πράξη, που θα διασφαλίζει τις επενδύσεις, αφορούν ένα θέμα που έρχεται από το παρελθόν. Την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αλλά και χωρίς τον κ. Βαρουφάκη. Εξαιτίας αυτού του εξαμήνου οδηγηθήκαμε στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Ο τρόπος υλοποίησης ήταν σε βάρος τελικά των επενδυτών αλλά και του Δημοσίου. Η ζημιά, που προκάλεσαν οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, στην αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ και δια αυτού στο Δημόσιο Χρέος, είναι τεράστια.
– Είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει και αυξάνει την εναπομείνασα αξία του Χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ αλλά δεν πρόκειται υπερψηφίσουμε την καθολική ασυλία των στελεχών του ΤΧΣ, η λειτουργία των οποίων οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να είναι διαφανής και ελέγξιμη.