Skip links

Επιμένουμε στην εθνικά και κοινωνικά ωφέλιμη αντιπολίτευση

Η αναδρομή στο χρονικό της πανδημίας, δεν στοχεύει στην απόδοση των ευθυνών, που ούτως ή αλλιώς θα γίνει στην ώρα της, αλλά στην αξιολόγηση των αποφάσεων και των μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ολιγωρίες, τα λάθη και η αδυναμία χειρισμού και πρόνοιας για την επόμενη μέρα.
Αποτελεί στοιχείο της υπεύθυνης κριτικής που μαζί με τις προτάσεις συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η κοινωνία μας.
Στο πλαίσιο αυτό, νιώθω την ανάγκη να παραθέσω αυτούσια την ερώτηση μας με αριθμό 3472 που καταθέσαμε από κοινού με τον Ανδρέα Πουλά στις 22 Ιανουαρίου 2020, όχι δεν είμαστε προφήτες αλλά αναλύσαμε τα δεδομένα και τις απόψεις διεθνώς, όταν είχαμε συνολικά παγκοσμίως 440 κρούσματα και 9 θανάτους.

«Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια
Θέμα: Μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού (2019-nCoV), ο οποίος μέχρι σήμερα μετράει 9 ανθρώπινες απώλειες στην Κίνα και τουλάχιστον 440 ασθενείς στην  Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό να συγκαταλέγονται και μέλη του ιατρικού προσωπικού νοσοκομείων, στα οποία περιθάλπονται ασθενείς που είχαν ήδη μολυνθεί.
 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θορυβημένος από την γρήγορη επέκταση του ιού, αλλά και τις ομοιότητες του με την ασθένεια του Σοβαρού Οξέος Συνδρόμου του Αναπνευστικού (SARS) που είχε επίσης εξαπλωθεί από την Κίνα και από το 2002 έως το 2003 είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, εφιστά την προσοχή και συστήνει επαγρύπνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί άμεσα εάν παρίσταται ανάγκη να κηρύξει «επείγουσα κατάσταση δημόσια υγείας διεθνούς εμβέλειας». Ήδη χώρες όπως η Ρωσία και η Αυστραλία προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια και έχουν ενημερώσει τα κοινοβούλια τους για το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων.
Είναι προφανές ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι αναγκαίο να ληφθεί πρωτοβουλία για την σωστή πληροφόρηση του κοινού, ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του ιού, χωρίς να προκληθεί πανικός. Επιπλέον λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας της χώρας μας, ακόμα και από επισκέπτες  προερχόμενους από την Ασία, προκύπτει η αναγκαιότητας λήψης μέτρων στις πύλες εισόδου στην Χώρα μας (λιμάνια, αεροδρόμια), αλλά και στα νοσοκομεία της Χώρας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιο υπουργός:
1.    Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του κορονοϊού στα νοσοκομεία της Χώρας;
Έχουν προβλεφθεί μέτρα προφύλαξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένης της ευκολίας μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο;
2.    Σκοπεύετε να λάβετε πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού για την λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης προς αποφυγή εξάπλωσης του ιού;
3.    Ποια μέτρα έχει προτείνει ο ΕΟΔΥ για την ενημέρωση των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Χώρας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές: Ανδρέας Πουλάς,Βασίλης Κεγκέρογλου

Καμιά απάντηση, καμιά ενέργεια.
Οι 50 μέρες αδράνειας που πέρασαν δεν ήταν ότι καλύτερο. Αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί οι θερμοκάμερες στα αεροδρόμια και στις άλλες πύλες εισόδου της χώρας και παραμένουν στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας.
Στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σχέδιο και δέσμη 150 προτάσεων, ελάχιστες από τις οποίες εισακούστηκαν.
Η εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ο πολλαπλασιασμός των τεστ, τα μέσα προστασίας και κυρίως η άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ.
Όταν προτείναμε δημιουργία ΜΕΘ μας έλεγαν ότι δεν είναι πανάκεια. Η επιμονή μας και η βούληση του Πρόεδρου της Βουλής τον Απρίλιο, έφερε το αποτέλεσμα των 50 νέων κλινών ΜΕΘ στο ΣΩΤΗΡΙΑ  αλλά δυστυχώς από το Υπουργείο Υγείας δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε για την στελέχωση τους και ο κ. Κικίλιας που αδράνησε χαρακτηριστικά, έφερε τροπολογία στη Βουλή μόλις πριν 10 μέρες.
Υπενθυμίζω την μικρή συμβολή του Κινήματος Αλλαγής με τη δωρεά 5 επιπλέον κλινών ΜΕΘ που συμβόλιζε και την επιμονή μας στην κατεύθυνση αυτή στην οποία συνδράμουν πολλά ιδρύματα, Νιάρχος κλπ.
Σήμερα που φτάσαμε στον αναγκαίο αλλά όχι αναπόφευκτο 2ο lockdown, η κατάσταση διαμορφώνεται δραματικά αφού οι εισαγωγές και διασωληνώσεις είναι πολύ περισσότερες από τις εξόδους και με επιδείνωση της αναλογίας εξερχομένων / θανόντων.
Η Κυβέρνηση οφείλει τώρα να προλάβει τη διαμόρφωση αδιεξόδου με το δίλημμα για το ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος θα μείνει εκτός. Οφείλει εκτός από τις επιτάξεις κάθε διαθέσιμης κλίνης, να βάλει σε άμεση προτεραιότητα την δημιουργία κλινών ΜΕΘ στις υπάρχουσες υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παλαιά πτέρυγα του Βενιζελείου Νοσοκομείου, μέρος της οποίας μπορεί να μετατραπεί άμεσα με γρήγορες διαδικασίες σε κλίνες ΜΕΘ για την κάλυψη μέρους των αναγκών της Κρήτης που είναι πάνω από 50 κλίνες, σύμφωνα με τα διεθνή standards αλλά και τις ανάγκες που είχαν διαπιστωθεί και πριν κορωνοϊό.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παλαιά νοσοκομεία, Θεσσαλονίκη, Λαμία κτλ που μπορούν να αξιοποιηθούν με άμεσο τρόπο.
Το Κίνημα Αλλαγής, προτρέπει και θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτήν την προτεραιότητα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής επιμονής του σε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που ωφελεί της Ελλάδα και τους πολίτες.

*Δημοσιεύθηκε στις 23/11/2020 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα