Skip links

«Αβεβαιότητα από έλλειμμα πολιτικής και όχι πόρων»

Μετά τους αντιμνημονιακούς του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που καταργούσαν τα μνημόνια με ένα άρθρο κι  ένα νόμο, τώρα αποκαλύφθηκε κι ένα νέο είδος αντιμνημονιακών, αυτών μετά την λήξη τους, εκτός και αν είναι ενόψει νέου μνημονίου και ίσως κάτι ξέρειο κ. Σταϊκούρας.
Θυμίζω ότι το 2004, η Ν.Δ. παράλαβε  από το ΠΑΣΟΚ  και τον  κ. Σημίτη  μια οικονομία  που είχε πετύχει τις προϋποθέσεις και το στόχο της ένταξης στην ευρωζώνη, με ρυθμό ανάπτυξης 5%, και συγκρατημένο δημόσιο χρέος στο 101% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση Καραμανλή αντί να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, ροκάνισε την ανάπτυξη και έφερε ύφεση.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πήγε στο ΝΑΔΙΡ.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο -14%
Τα  ετήσια ελλείμματα που έφτασαν 15,6% το 2009, εκαλύπτοντο με συνεχόμενο δανεισμό, διπλασιάζοντας το δημόσιο χρέος από 163 στα 301 δισ. ευρώ.
Αυτός ο οικονομικός εκτροχιασμός 2004-09 κ. Σταϊκούρα, προκάλεσε την κρίση και την ανάγκη μνημονίου  και το γνωρίζει καλά ο κ.Σταϊκούρας και ο κ. Μητσοτάκης που υπήρξαν συνδιαχειριστές του 2ου  μνημονίου.
Με άλλες συνθήκες ίσως γελάγαμε με την προσχώρηση του κ. Σταϊκούρα στην άποψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση αλλά λόγω της τωρινής κρίσης που βιώνει η χώρα μάλλον πρέπει να φοβόμαστε αφού διαχειριστής της σημερινής κρίσης είναι οι ίδιοι και ίσως αυτό εξηγεί την κυβερνητική αδυναμία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Μην ξεχνούμε ότι οι πολίτες το 2019 εμπιστεύτηκαν την Ν.Δ,  με την υπόσχεση να αλλάξει  πολιτική, μετά  από την αποτυχημένη Κυβερνητική θητεία 4,5 ετών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά όπως φαίνεται, τουλάχιστον ως προς την νοοτροπία διακυβέρνησης, συνεχίζει την πεπατημένη, αφού π.χ αρνείται την συνεννόηση ακόμη και για τα Εθνικά θέματα αλλά και τον διάλογο για σοβαρά προβλήματα, όπως η υγεία των πολιτών.
Στις 20 Ιανουαρίου η κυβέρνηση δεν έδωσε σημασία στα στοιχεία και το αίτημα για προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊούκαι αναγκάστηκε να πάρει κατασταλτικά μέτρα 50 μέρες αργότερα, μετά τον πρώτο θάνατο στις 10-12 Μαρτίου.
Σήμερα μετά την εφαρμογή όλων των μέτρων της κυβέρνησης και την ανάλωση πολλών δις ευρώ η οικονομία  σέρνεται, χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός στήριξης εκτελούνται εν ψυχρώ, οι εργαζόμενοι χάνουν εισόδημα και οι άνεργοι αυξάνονται ραγδαία.
Στο περιθώριο επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.
Η κυβέρνηση φαίνεται κουρασμένη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία όσο και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
Και αυτό παρά την ύπαρξη όλων των καλών προϋποθέσεων.
Η Ε.Ε. δεν αδιαφόρησε όπως το 2009 αλλά πήρε αποφάσεις και λόγω του γεγονότος ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες.
Σήμερα η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 84 δις ευρώ, 32 από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ 12+20 από τον FEOGA 20.
Αντί των τεράστιων ελλειμμάτων του 2009, σήμερα η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πλεονάσματα, ματωμένα από την υπερφορολόγηση των πολιτών  που τα επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλεονάσματα.
Επιπλέον σήμερα αντί του διχασμού μνημονιακών – αντιμνημονιακών, έχουμε ένα καλό κλίμα που βεβαίως η κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί, το ναρκοθετεί.
Εξαρτάται λοιπόν αποκλειστικά από την κυβέρνηση η επιτυχία ή η αποτυχία.
Είναι ευθύνη της να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροιαντί απλά να αναλωθούν ή και να σπαταληθούν.
Σήμερα δεν έχουμε έλλειμμα πόρων, όπως το 2009 αλλά έλλειμμα πολιτικής και αυτό δημιουργεί μια αυξανόμενη αβεβαιότητα αλλά και αναποτελεσματικότητα.
Ακόμα δεν έχει κατατεθεί το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των άλλων πόρων και ακόμη χειρότερα δεν έχει εκποιηθεί το 3ετές μεσοπρόθεσμο.
Η κυβέρνηση αδυνατεί σε όλους τους τομείς, για αυτό θεωρήσαμε ελλιπή και καιροσκοπική τη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ.Τσίπρας, για έναν μόνο Υπουργό.
Το Κίνημα Αλλαγήςμέμφεταιπολιτικά το σύνολο της Κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο με προτάσεις πολιτικής για να αξιοποιηθούν τα 84 δις που έχει σταδιακά η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος μιας ανθρωποκεντρικής προόδου που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες της.
*Δημοσιέυθηκε στις 26/10/2020 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα