Skip links

Η κρισιμότητα επιβάλλει ευρύτερο σχέδιο και στήριξη όλων.

"Στην οικονομική δυσπραγία των τελευταίων χρόνων, έρχεται να  προστεθεί η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, όχι μόνο εμείς αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. 
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αχαρτογράφητα νερά, που απαιτεί από όλους μας να δράσουμε υπεύθυνα και συλλογικά, με ψυχραιμία και αυτοπειθαρχία, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
Η θετική στάση των περισσοτέρων κομμάτων θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης θέλω όμως να θυμίσω ότι στην κρίση του 2009, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε, εκτός από τα προβλήματα, είχε απέναντι και όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και αυτούς που προκάλεσαν τον εκτροχιασμό, κι αυτό δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Εμείς σήμερα στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες. 
      

Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες, οικονομικές και κοινωνικές που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται. 
Ταυτόχρονα καταθέτουμε τις προτάσεις μας που διατυπώθηκαν και από την Πρόεδρο μας στον Πρωθυπουργό.
1) Το βάρος το σηκώνει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια
Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε τη δημόσια υγεία στη χώρα, δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατασκεύασε, εξόπλισε, στελέχωσε και λειτούργησε 150 και πλέον κέντρα υγείας, 60 νομαρχιακά και 7 πανεπιστημιακά νοσοκομεία και αυτό αποτελεί σήμερα ένα εθνικό κεκτημένο.
Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία η αναγέννηση του ΕΣΥ, η περαιτέρω στελέχωση του, ο εκσυγχρονισμός με συμπλήρωση των υποδομών του αλλά και η αναβάθμιση του με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ αυτές τις μέρες καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, εκτός από το χειροκρότημα μας πρέπει να επιβραβευθεί στην πράξη, και μισθολογικά και ασφαλιστικά για την κρίσιμη και επικίνδυνη εργασία του.
Χρειάζονται άμεσα αποφασιστικά μέτρα διοικητικά και οικονομικά και ειδικότερα επιβάλλεται: 
-Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.
-Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια και λειτουργία ενός Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό. 
-Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό. 
-Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. 
-Να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία. 
-Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά. 
-Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. 
2) Η Ελληνική Οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης. 
Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, δημιουργεί ένα δημοσιονομικό χώρο για  τη στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
Η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει  άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έχει ήδη προτείνει:
-Τη ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού ,ώστε να ενισχυθούν οικονομικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται υποχρεωτικά σε διαθεσιμότητα.
-Την αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
-Τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα.
-Τη λήψη ειδικών μέτρων στήριξης του Τουρισμού και των εργαζομένων 
-Την στήριξη της ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια από τις Τράπεζες και να μη κοκκινίζουν τα δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.
Επισημαίνουμε ότι ακόμη η ΕΕ δεν τόλμησε σε συνθήκες κρίσης  να απενεργοποιήσει επίσημα το Σύμφωνο Σταθερότητας και να εκταμιεύσει τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν έχει γίνει δυστυχώς ακόμη αποδεκτό ότι τα δημόσια αγαθά-με πρώτη την  υγεία-δεν μπορεί να διέπονται από δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Το Eurogroup δεν έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις για την οριστική μείωση των απαράδεκτων στόχων για τα πλεονάσματα, που ισχύουν για την  χώρα μας. Αυτό η Κυβέρνηση  οφείλει απαραίτητα να το διεκδικήσει.
Η Ελληνική Οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από την Γερμανία. Είμαστε σαν ο υπερήλικας με το παιδί απέναντι στον κορωνοϊό. 
Όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκροτούν δικό τους Σχέδιο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι άτολμοι και διστακτικοί αλλά  να λάβουν  άμεσα τα ανάλογα μέτρα τόνωσης της αγοράς και να ανακοινώσουν σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παράλληλα με τη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού σχεδίου με όλα τα μέτρα".
Βασίλης Κεγκέρογλου 
Γραμματέας Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
*άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "NΕΑ ΚΡΗΤΗ" στις 19-03-2020
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα