Skip links

«Η προβληματική λειτουργία του ΚΔΑΥ δεν αντιμετωπίζεται χωρίς αρμοδιότητα των τοπικών φορέων».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ.Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους απρόσκοπτα το Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης του Ηρακλείου.
«Κύριο  θέμα όταν κατατέθηκε η ερώτηση, ήταν η μη πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και βέβαια η λειτουργία του κέντρου διαλογής και ανακύκλωσης αλλά σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, έχουμε μια πραγματικότητα η οποία επιβάλλει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους απρόσκοπτα το Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης του Ηρακλείου που πρέπει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του, ούτως ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του. Ταυτόχρονα, θα πρέπει και το Υπουργείο Εργασίας και εσείς ως Υπουργείο που εποπτεύει και τον φορέα ανακύκλωσης στη χώρα μας να πάρετε πρωτοβουλία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους. Είναι πάρα πολύ λυπηρό το ότι τόσο καιρό μετά συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι».

Ο αρμόδιος Υπουργός, στην απάντηση του τόνισε ότι ο απερχόμενος εργολάβος έχει εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δώσει το Υπουργείο Εργασίας. Μένει, όμως, το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πώς θα λειτουργεί το ΚΔΑΥ, πώς θα γίνεται πραγματική ανακύκλωση στο Ηράκλειο, το οποίο είναι ένα σημαντικό θέμα.
Επιπλέον ανέφερε ότι εκπονείται συνολικά μια στρατηγική για το ζήτημα σε ολόκληρη τη χώρα και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων και πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο και με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, με τον οποίο συζητήθηκαν -στο πλαίσιο ενός συνολικού προγραμματισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και φυσικά στην Περιφέρεια της Κρήτης- τα ζητήματα αυτά.
Στη δευτερολογία του ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι: «Η σύμβαση του διαχειριστή του ΚΔΑΥ, του Κέντρου Διαλογής Ανακύκλωσης Υλικών, του Ηρακλείου είχε υποχρέωση να το λειτουργεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Το lock out ουσιαστικά από την πλευρά του δεν του δίνει το δικαίωμα να αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους μετά την 16η Νοεμβρίου και έως 31 Δεκεμβρίου και το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να  ασχοληθεί με την εφαρμογή του νόμου και την πληρωμή των εργαζομένων.
Το σημαντικό ζήτημα, βεβαίως, αφορά συνολικά για τη χώρα μας τη λειτουργία αξιόπιστων συστημάτων ανακύκλωσης, που στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας θα είναι βιώσιμα και βεβαίως θα επιτελούν το σκοπό τους, ούτως ώστε η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάκτηση των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας να αποβαίνει ωφέλιμη για το μέλλον, να αποβαίνει επ’ ωφελεία των πολιτών και σήμερα και αύριο.
Με αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι η μελέτη, την οποία έχετε εξαγγείλει και η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα εκπονηθεί και θα δώσει προτάσεις και λύσεις στα σημαντικά αυτά ζητήματα σε εθνική κλίμακα, πρέπει βεβαίως να επιταχυνθεί, για να έχουμε λύσεις, ωστόσο όμως πιστεύω ότι πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία, ούτως ώστε οι συναρμόδιοι φορείς στο Ηράκλειο να λειτουργήσουν, έστω και στο πλαίσιο μιας πιλοτικής εφαρμογής, προκειμένου να δούμε και άλλους τρόπους, πέραν από την ανάθεση σε ιδιώτη, λειτουργίας του κέντρου διαλογής και ανακύκλωσης. 
Τι εννοώ. Ο ΦΟΔΣΑ, παραδείγματος χάρη, δεν είναι άσχετος φορέας. Είναι ο φορέας που ασχολείται και θα ασχοληθεί, πιστεύω ενεργότερα στο μέλλον, με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι και η κατεύθυνση για την ανακύκλωση, η οποία υπάρχει και ευρωπαϊκά και την πιστεύουμε και στη χώρα μας. Εμείς τουλάχιστον, ως Κίνημα Αλλαγής, τη βάζουμε ως πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.
Να παρθεί μια πρωτοβουλία, ούτως ώστε ο ΕΣΔΑΚ, ο Δήμος Ηρακλείου και οι άλλοι δήμοι ή η ΥΠΕΔ που συγκεντρώνει όλους τους δήμους της Κρήτης να δουν με τον καλύτερο τρόπο πώς μπορεί να προχωρήσει η λειτουργία του κέντρου και με μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους να μπορέσουν αξιόπιστα να συμβάλλουν στη λειτουργία του κέντρου. Γιατί, κύριε Υπουργέ, δεκαεπτά φορές έχει σταματήσει η λειτουργία αυτού του κέντρου για διάφορες αιτίες. Δεκαεπτά φορές! Κι όταν απευθύνονται οι άνθρωποι στον δήμο, ο οποίος αναγκάζεται κατά καιρούς να βάζει τα προς ανακύκλωση υλικά που έχουν τύχει μιας πρώτης διαλογής στο σπίτι, μαζί με τα υπόλοιπα, τότε απογοητεύεται ο κόσμος και αντί να βελτιωθεί η προσπάθεια, να αποδώσει καρπούς και να αυξηθεί το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών, δυστυχώς μειώνεται.
Ο δήμος, λοιπόν, δεν έχει καμία θεσμική παρέμβαση σ’ αυτό το κομμάτι με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει. Ο ΦΟΔΣΑ το ίδιο και έτσι ερχόμαστε στον Υπουργό. 
Δώστε τους την ευθύνη, την αρμοδιότητα σε τοπικό επίπεδο και ας κάνουμε ένα πιλοτικό στο Ηράκλειο. Να κάνουν μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους, να τους στηρίξετε σε πρώτη φάση και να βρουν τρόπο, ούτως ώστε να λειτουργεί το κέντρο διαλογής. Αυτός είναι ο ρόλος τους σε τοπικό επίπεδο. 
Πιστεύω ότι θέλουν αυτήν την αρμοδιότητα και να τη δούμε σε καινούργιο πνεύμα. Μπορεί να μην πάει με τις υπηρεσίες του δήμου, τις κλασικές ή τις δομές που ξέρουμε, και να πάει με μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με σημαντική τη συμβολή των τοπικών φορέων, για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να μην ερχόμαστε να κάνουμε ερώτηση στον Υπουργό για ένα θέμα που είναι της περιφερειακής δομής της αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο βέβαια πρώτου βαθμού πάντα».  
Ο Υπουργός από την πλευρά του εξήγγειλε  ότι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Αποβλήτων Κρήτης, ο αρμόδιος δηλαδή φορέας, είχε έρθει σε επαφή και σε συμφωνία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τη διακήρυξη διαγωνισμού και για την εκπόνηση μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ ενώ σημείωσε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι εργασίες για τη συμβασιοποίηση και ο προβλεπόμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης είναι εντός του 2020. Αυτά σε σχέση με τον άμεσο σχεδιασμό για το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου.
Σε ότι αφορά στην κατασκευή μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, στόχος είναι να δημοπρατηθούν δεκαεπτά μονάδες διαχείρισης αποβλήτων το 2020  και δεσμεύτηκε ότι μια από αυτές θα είναι στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα