Skip links

Άτολμος αναπτυξιακά και άδικος κοινωνικά ο Προϋπολογισμός του 2020

"Η Ελλάδα μετά από την πολύχρονη κρίση, την υπερφορολόγηση και την στασιμότητα είχε ανάγκη από συνεκτικό σχέδιο, με επείγουσες προτεραιότητες την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αδικιών και των ανισοτήτων, οι οποίες διευρύνθηκαν στην περίοδο της κρίσης και πολύ περισσότερο επί Σύριζα.
Ένα σχέδιο που θα επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τη δημιουργία.
Αυτά όμως προϋποθέτουν ριζική αλλαγή απ’ την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, την οποία βεβαίως υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μετεκλογικά μόνο επικοινωνιακή διαφοροποίηση και εναλλαγή προσώπου στην εξουσία είδαμε, αφού διατηρεί και ακολουθεί το σκληρό πυρήνα των επιλογών των Σύριζανελ και του κ. Τσίπρα.  
Υψηλά πλεονάσματα, Υπερταμείο και δημόσια περιουσία υπό ξένη διοίκηση, υπέρμετρη φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, φιλοδωρηματική αντιμετώπιση των αδυνάμων.
Ο κρατικός προϋπολογισμός που ως γνωστόν  αποτυπώνει τις Κυβερνητικές επιλογές στο ετήσιο δημοσιονομικό πεδίο, θα μπορούσε κάλλιστα και στην φετινή του έκδοση, να υπογράφεται από τους συνεταίρους κ. κ. Τσίπρα, Καμμένο και τον δήθεν αριστερό λογιστή τους.  
2015-2019 τα υπερπλεονάσματα αφαίρεσαν από την οικονομία 29 δις και το 2020 θα αφαιρεθούν 7 δις ακόμη από μια κοινωνία που τα έχει ανάγκη για να ορθοποδήσει. 
Είναι κοινωνικά άδικος για δύο κυρίως λόγους:
1) Οι  φοροελαφρύνσεις είναι ισχνές και αδιάφορες για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αφού εξουδετερώνονται από τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα χαμηλά εισοδήματα και
2) Επιδεινώνεται ο λόγος έμμεσων/άμεσων φόρων που πλήττει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  
Το 2014 ήταν 1,15 και επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφτασε στο δυσμενές 1,47. Τώρα στο χειρότερο  1,50 δηλαδή το 63% των φόρων που πληρώνει  ένα νοικοκυριό, τα 62 ευρώ είναι έμμεσοι. ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ. αντίθετα απ’ ότι  ισχύει στα άλλα κράτη της Ευρώπης.  
Μειώνει τους φόρους των επιχειρήσεων και των διανεμομένων κερδών κατά περίπου 610 εκ. €, αλλά εντελώς ασύνδετα με επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. 
Το Κίνημα Αλλαγής, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν εντοπίζει απλώς τις αστοχίες και τα ελλείμματα της κυβερνητικής πολιτικής. 
Επεξεργαστήκαμε το σχέδιο Ελλάδα και διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη δίκαιη μείωση των φόρων και τη σύνδεσή της με την επανεκκίνηση της οικονομίας, την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ενδεικτικά αναφέρω:
•τη μείωση όλων των συντελεστών του Φ.Π.Α. κατά 1 μονάδα ως  πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
•Για τους ίδιους λόγους,  κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
•Μείωση της φορολογίας κατά 150% για τις επιπλέον μισθολογικές δαπάνες των επιχειρήσεων που αφορούν  τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, αλλά και την μετατροπή θέσεων ημιαπασχόλησης σε πλήρη και καλύτερες αμοιβές. 
•Άμεση απόσβεση των επενδύσεων στην τεχνολογία και στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.
•Ενίσχυση και στήριξη των νέων δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, με πλήρη απαλλαγή  από φόρους και  εισφορές για τα πρώτα 3 χρόνια και της μείωσής αυτών κατά 50% για τα επόμενα δύο.
•την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής μέσα από τη φορολογική ελάφρυνση των ίδιων των αγροτών.
•Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι άτολμος ως προς την αναπτυξιακή διάστασή του, αφού συνεχίζει να κρατά χαμηλά τις δημόσιες επενδύσεις (6.7δις€).  
•Το ΠΔΕ πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από τα πελατειακά χαρακτηριστικά και κυρίως να αποκεντρωθεί και να στοχοθετηθεί.
•Η περιφερειακή ανάπτυξη έχει τεράστιες δυνατότητες για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και πρέπει να μπει ξανά σε προτεραιότητα με βάση την ταυτότητα της κάθε περιοχής της χώρας.
Αυτό προϋποθέτει την γενναία αποκέντρωση των πόρων, την περιφερειοποίηση του ΠΔΕ και όλων των αναπτυξιακών και κοινωνικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων.
Στην Κρήτη π.χ. των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της προοπτικής το μεγαλύτερο έλλειμα αφορά τις υποδομές.
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο  μπήκε  στο δρόμο της υλοποίησης  αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Επείγουσα ανάγκη  είναι κι  ένα σύγχρονο οδικό σύστημα που έχει χρέος η Ελληνική πολιτεία  να χρηματοδοτήσει τώρα για το νησί, αφού τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε προτεραιότητα στην ηπειρωτική χώρα.
Από το 2012 έχει να δημοπρατηθεί έργο στο εθνικό δίκτυο της Κρήτης και η Κυβέρνηση  ανακοίνωσε ότι ο ΒΟΑΚ δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν το 2022, συνεχίζοντας τη χρονοκαθυστέρηση του Σύριζα.         
Οι αναγκαίοι πόροι πρέπει να δεσμευτούν τώρα, ώστε το έργο να πραγματοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα σε ωφέλεια της κοινωνίας και της ανάπτυξης και σε και  συνέργεια με τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό είναι ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα και η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις.
Η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, και η αποκατάσταση των αδικιών, ταυτόχρονα με τη θέσπιση δίκαιων εισφορών που δεν θα πνίγουν τους νέους και τους ασφαλισμένους απαιτούν την ενίσχυση της τριμερούς χρηματοδότησης και την ανάδειξη του πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης.
Μετά την θεσμοθέτηση από το ΠΑΣΟΚ του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών με έσοδα το 70% από  την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων ήλθε η ώρα για το Υπερταμείο με αλλαγή χαρακτήρα και υπό Ελληνική διοίκηση, για να διοχετευθούν επιπλέον πόροι στο ασφαλιστικό σύστημα έως το 50% από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Όμως η Νέα Δημοκρατία, μόλις ανέλαβε τη μόνη αλλαγή που έκρινε  αναγκαία για το  Υπερταμείο ήταν  να επαναφέρει τις χρυσές αμοιβές των golden boys,Προέδρους, Διευθύνοντες και εντεταλμένους των δεκάδων δημοσίων επιχειρήσεων που υπάγονται σ’ αυτό. 
Στους άγονους διαξιφισμούς Σύριζα και Ν.Δ για το ποιος εφαρμόζει καλύτερα την φιλοδωρηματική πολιτική από τα ματωμένα πλεονάσματα, στην οποία δεν χωρούν ούτε τα Άτομα σε Αναπηρία, το Κίνημα Αλλαγής αντιπαραθέτει  την επαναφορά της κανονικής 13ης σύνταξης και ένα νέο ΕΚΑΣ και κυρίως την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που διασφαλίζει τα κοινωνικά αγαθά και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, τους αδύναμους και που ταυτόχρονα στοχεύει στην εργασιακή ένταξη και επανένταξη, σε νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες και νέες δουλειές.
Το Κίνημα Αλλαγής, με γνώμονα τον άνθρωπο και τη ζωή του, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, απορρίπτει ως τρόπο άσκησης πολιτικής το λαϊκισμό που και στην αριστερή  και στη  δεξιά του εκδοχή στοίχισε ήδη πολύ ακριβά στη χώρα και την κοινωνία και προβάλλει την πολιτική του με τις κοστολογημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, που δίνουν λύσεις με δικαιοσύνη και προοπτική στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας". 
* Ομιλία ολομέλεια Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα