Skip links

«Απαξίωση ιδιοκτησιών και ομηρία ιδιοκτητών οικοπέδων κατά τι μικρότερων των 20 στρεμμάτων, στο βόρειο τμήμα της Κρήτης».

Την απαξίωση ιδιοκτησιών και την «ομηρία» ιδιοκτητών οικοπέδων κατά τι μικρότερων  των 20 στρεμμάτων, στο βόρειο τμήμα της Κρήτης, αφού δεν επιτρέπεται η τουριστική αξιοποίηση τους, επισημαίνει  με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού,  ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας άμεσα  λύσεις.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μετά από περίοδο τριών ετών (2015-16-17) που έμεινε η Κρήτη και όχι μόνο, χωρίς χωροταξικό λόγω κατάργησης των ισχυόντων από την κυβέρνηση συριζανελ, αντί της τροποποίησης ή βελτίωσης των εν ισχύ, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 260/ Τεύχος Α.Α.Π./08-11-2017) η αρίθμ. 42284/13-10-2017 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας "Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Κρήτης.
 Η εξέλιξη αυτή ήταν σημαντική για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού αφού επανήλθε ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη  το οποίο  περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων χωρικής ανάπτυξης της Γενικής Κυβέρνησης και των επί μέρους φορέων της.
 Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης (ΠΧΣΚ) πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις προχωρά και σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την άσκηση παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 H οικονομία της Κρήτης στηρίζεται στην μικρομεσαία   επιχειρηματικότητα και ως νησί, όπως γνωρίζεται, έχει μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο αλλά και ιδιομορφίες όπως οι μεγάλες κλίσεις γης και η πολυσύνθετη διαμόρφωση του εδάφους   γενικότερα.
 Ο προσδιορισμός με  την παραπάνω  υπουργική απόφαση των 20 στρεμμάτων ως κατώτερο όριο εκτάσεώς για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων σε όλο το Βόρειο μέτωπο της Κρήτης από Άγιο Νικόλαο έως και κοντά στο Ρέθυμνο, είναι αυστηρό όριο που δεν επιτρέπει την αξιοποίηση και των μικρότερων οικοπέδων. Γενικότερα απουσιάζει και η θέσπιση κριτηρίων παρέκκλισης ανάλογα με τις ιδιομορφίες και 
επειδή υπάρχουν πολλά οικόπεδα γύρω στα 20 στρέμματα κατά τι μικρότερα, π.χ. 19600 τετραγωνικά μέτρα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για μικρές επιχειρηματικές  δραστηριότητες και αυτό καθιστά τους ιδιοκτήτες ομήρους μεγάλων συμφερόντων που επιδιώκουν την υφαρπαγή αυτών των περιουσιών .   
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί: 
1.Υπάρχει, πρόβλεψη στη νομοθεσία ή σε άλλη κανονιστική πράξη ή νομολογία σχετικά με τα οικόπεδα που υπολείπονται κατά τι των θεσμοθετημένων κατώτερων πλαφόν; 
2.Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε  μία γενική μικρή παρέκκλιση από το θεσπισμένο ελάχιστο πλαφόν των 20 στρεμμάτων της τάξεως π.χ. 2-3% προκειμένου να μην αχρηστευτούν εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν  για μικρές και βιώσιμες τουριστικές δραστηριότητες; 
3.Τι θα πράξετε με την ανάγκη θέσπισης γενικότερων παρεκκλίσεων  για να  αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τα ανελαστικά κατώτερα πλαφόν ή όρια σε σχέση με τις γεωμορφολογικές ιδιομορφίες του νησιού;».
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα