Skip links

Η αντιμεταρρύθμιση της ΝΔ στον Καλλικράτη με άλλοθι τον Κλεισθένη. *

Σε αντίθεση με τη συντηρητική αντίληψη για το συγκεντρωτικό κράτος, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια η Νέα Δημοκρατία και στη μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ:
-Έθεσε την τοπική αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της πολιτικής ως ένα από τα τρία βάθρα της δημοκρατίας.
-Την  χειραφέτησε μαζί μετά τα συλλογικά της όργανα και
-δρομολόγησε το ριζικό μετασχηματισμό του κράτους.
Με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» επανασχεδιάστηκαν τα επίπεδα διακυβέρνησης με ριζική ανακατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσίας, από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Το τοπίο άλλαξε ριζικά:
Από τους 55 Κρατικούς Νομάρχες, μεταβήκαμε στις  13 αιρετές Περιφέρειες  με κυρίαρχο ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Από τις 6000 Κοινότητες χωρίς προσωπικό, πόρους και αρμοδιότητες  περάσαμε σε 1000 και στη συνέχεια σε 330 ισχυρούς δήμους που μπορούν να υπηρετήσουν τις πόλεις, τους πολίτες και τις κοινωνικές τους ανάγκες και ευρύτερα να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις.
Ταυτόχρονα, υπήρξε μεταφορά κεντρικής εξουσίας  στις αποκεντρωμένες δομές του αλλά και στις ανεξάρτητες αρχές που ιδρύθηκαν.
ΑΣΕΠ, ΕΣΡ, Επιτροπή ανταγωνισμού, Συνήγορος του Πολίτη, ΑΔΑΕ, ΡΑΕ,ΕΕΤ κλπ.
Αποτελούν επιτυχή παραδείγματα μεταρρύθμισης, παρά την ασέβεια εκ δεξιών και εξ’ ευωνύμων.
Σε αυτή την κοσμογονία προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έφερε το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθεί το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, είχε πάντα απέναντι την ΝΔ αλλά όχι μόνο.
Η παραδοσιακή αριστερά  με τις διάφορες εκδοχές της, πιστή στην λογική του κρατισμού, όταν δεν λαΐκιζε,«ποιούσε τη νήσσαν».
Ακόμη και με τον «Καλλικράτη» που υλοποιούσε την αδήριτη ανάγκη προκειμένου να ανασυσταθεί το κράτος για να αντιμετωπιστεί η πολύπλευρη κρίση:
-Με αναπτυξιακή και παραγωγική αναδιάρθρωση αλλά και
-Με διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί ιδεών και προτάσεων, κατέθεσε τον μέγιστο  λαϊκισμό του για το χωροταξικό, ξεπερνώντας την ΝΔ.
Μετά από 8 χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη  έπρεπε:  
-Να γίνει μια αντικειμενική αξιολόγηση και να βελτιώσουμε τον θεσμό στην προοπτική της επόμενης δεκαετίας, αξιοποιώντας πλήρως τις ψηφιακές δυνατότητες.
Αντί αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κλεισθένη, ναρκοθέτησε τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης  να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες που ήδη έχει, για τις τοπικές υποθέσεις και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ο Κλεισθένης έδωσε εκ των προτέρων  στη ΝΔ το άλλοθι που θα αναζητούσε για να προχωρήσει στην αντιμεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
Σε α’ φάση, στήνοντας ένα συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης εντός της αυτοδιοίκησης, με αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα συλλογικά όργανα και σε β’ φάση επαναφορά αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης στο κράτος.
Άλλωστε  με το χθεσινό νομοσχέδιο, προχωρεί στην επανασυγκέντρωση της εξουσίας στο κεντρικό κράτος, το οποίο κατ’ επίφαση ονομάζει επιτελικό.
Και επειδή ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε χθες τον Σούτσο τον παραπέμπω στις σημερινές γελοιογραφίες Μακρή και Πετρουλάκη στη Καθημερινή που του δίνουν απαντήσεις. 
Το μπάχαλο του ΣΥΡΙΖΑ δεν διορθώνεται με τα τερατουργήματα της Ν.Δ.
Η προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευθούν την ΝΔ στα πεδία που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα έκανε χειρότερα, όπως η υπερδιόγκωση του κεντρικού κράτους, μόνο θυμηδία προκαλεί.
Στο ίδιο μοτίβο και η παρέμβαση του κ.Τσίπρα, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε, για τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ που αφορά το υπερσυγκεντρωτικό κράτος που στήνει αλλά επικέντρωσε μόνο στη στελέχωση του.
Αυτό είναι  απόρροια  των αντιλήψεων σας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που συγκλίνουν στο συγκεντρωτικό κράτος.
Διαφωνούν(!!), αλλά μόνο για το ποιοι θα είναι οι εγκάθετοι, μετά την ανακατάληψη των θερινών ανακτόρων.
Θάνου ο ένας, Κυριτσάκης ο Άλλος, κάποιος φώναξε  και Τουλουπάκη από τα ορεινά του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΧΙ στον Ρουμπάτη ο ένας, ΟΧΙ στον Κοντολέοντα ο άλλος.
Ρακίντζης ο ένας , Παπασπύρου ο Άλλος.
ΟΧΙ Κύριοι Μητσοτάκη και Τσίπρα
Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες δεν ψήφισαν εναλλαγή των μεν από τους δε.
Ψήφισαν αλλαγή πολιτικής. 
Σεβασμό στην Δημοκρατία,αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών , των ανεξάρτητων αρχών και ενίσχυση της διαφάνειας με θέσπιση νέων κανόνων. 
Το ζήτημα  της επιτροπής ανταγωνισμού, είχε τεθεί και στην διαδικασία επιλογής της κα Θάνου από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΧΑ.
Για αυτό συμφωνούμε με την άποψη της κας Θάνου του 2009 για «Να μην παίρνουν θέσεις οι δικαστές αμέσως μετά την αφυπηρέτηση έναντι παχυλών αμοιβών» και προτείνουμε με τροπολογία διεύρυνση του 101 των  διαφανών κανόνων και ασυμβιβάστων σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές.
Για το Πανεπιστημιακό άσυλο, αυτό που απαιτείται είναι η αποκατάσταση της αληθούς έννοιας του Πανεπιστημιακού ασύλου και η πάταξη της ανομίας.
Κλείνω αναφερόμενος στην μοναδική δυνατότητα να αντιμετωπιστούν ορισμένα αρνητικά της μπαχαλοποίησης του Κλεισθένη.
Καθαρές προγραμματικές συνεργασίες, πάνω από το τραπέζι, με διαφάνεια και συγκεκριμένα κίνητρα, όταν αυτές επιτευχθούν και όχι την απαγόρευση που εσείς θεσπίζετε. 
Όμως κύριοι Υπουργοί προχωράτε, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, στην ψήφιση των διατάξεων και προβλέπω ότι από 1η Σεπτεμβρίου  θα φέρετε 2-3 τροπολογίες ανά βδομάδα για να αντιμετωπίσετε τον φαύλο κύκλο στον οποίο εισέρχεστε.
(Tοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».)

* Δημοσιεύθηκε στις 08/08/2019 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα