Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν τα κατάφερε, αφού αντί για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης διαπραγματεύτηκε εντός εισαγωγικών, μάλλον επιπόλαια.
Οι χειρισμοί της , η διγλωσσία στο εσωτερικό, οι συνεχείς, στα λόγια, διαφοροποιήσεις και οι ψευτο-παλικαρισμοί του κ. Καμμένου, αλλά και η στάση της Ν.Δ., η οποία υπαναχώρησε από τις πάγιες θέσεις της, υποκύπτοντας σε λαϊκίστικα συνθήματα, ενισχύοντας ακραίες φωνές, έχουν θέσει πρόσθετες δυσκολίες σ’ ένα δρόμο ήδη δύσκολο.
Ο χαρακτηρισμός της σλαβοβουλγαρικής διαλέκτου ως «μακεδονικής» και η απόδοση στην ιθαγένεια του όρου «Μακεδόνας» αποτελούν σοβαρά ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα και εντός Ελλάδας.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά γι’ αυτό έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι όποτε και αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, δεν θα τη ψηφίσουμε, αφού δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, δεν κλείνει τις εκκρεμότητες αλλά ανοίγει νέα θέματα και προβλήματα.
Η λεκτική καταδίκη της τρομοκρατίας δεν αρκεί. Η κυβέρνησή οφείλει να αφήσει τις αμφισημίες και να στηρίξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρέπει να πάψει να στέλνει μηνύματα διχασμού, τα οποία βοηθούν εκ των πραγμάτων στην εκκόλαψη ακραίων συμπεριφορών.
Τόσο η πρακτική όσο και η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι όχι απλά δεν είναι σε θέση αλλά δεν επιθυμεί την επίλυση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. Δεν μπορούμε να θεωρούμε φυσιολογικό ολόκληρες περιοχές του κέντρου της Αθήνας να βρίσκονται σε μια ιδιότυπη κατάληψη χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για τις ζωές και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Ως προς το ευρύτερο ζήτημα της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να ενσκήψει με πνεύμα συνεννόησης όλο το πολιτικό φάσμα δεδομένου ότι αφορά πρωτίστως την νέα γενιά, με πρωτοβουλία βεβαίως της Κυβέρνησης, εφόσον υποθέσουμε ότι έχει τη βούληση.
3. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός. Πώς το σχολιάζετε δεδομένου πως ο πρωθυπουργός, δηλώνει ότι η χώρα «έχει βγεί από τα μνημόνια»;
Δεν είναι μεταμνημονιακός και επομένως ούτε πρώτος.
Η παραπάνω άποψη που εκφράζει κυνικά την έπαρση των Κυβερνώντων που ήδη μας έχουν βάλει στο τέταρτο άτυπο μνημόνιο θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να προκαλέσει μειδίαμα, όμως δυστυχώς προκαλεί οργή.
Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο τελευταίος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπακούει στην επιλογή Τσίπρα για υπερπλεονάσματα, «ματωμένα» όπως τα χαρακτήριζε στο παρελθόν ο ίδιος, πριν μεταλλαχθεί σε βολικό εταίρο, με καθεστώς υπερφορολόγησης πολιτών, οικογενειών και επιχειρήσεων και με χαμηλές δαπάνες για ενεργητικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης .
Η Κυβέρνηση οδηγεί όλο και περισσότερους μικρομεσαίους σε φτωχοποίηση και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των δικαιούχων επιδομάτων.
Είναι ο προϋπολογισμός που παίρνει δέκα (10) και υπόσχεται ένα (1), πραγματικός στους φόρους αλλά με πέτσινες υποσχέσεις, όπως οι ακάλυπτες επιταγές.
4. Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το γεγονός πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις ενώ προωθεί την πολιτική παροχής επιδομάτων. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο κ.Τσίπρας, επαίρεται γιατί ξεψηφίσαμε όλοι μαζί την περικοπή των συντάξεων από 01-01-2019, την οποία, περικοπή, είχαν ψηφίσει δύο φορές μόνοι τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Βεβαίως με τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις για νέους συνταξιούχους από τον Μάιο του 2016 και μετά συνεχίζουν να εκδίδονται μειωμένες και μοιάζουν περισσότερο με επιδόματα.
Ο κ.Τσίπρας παρέλαβε το Εγγυημένο Κοινωνικό εισόδημα , έναν ολοκληρωμένο θεσμό που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη Κυβέρνηση Συνεργασίας το 2014 για τη στήριξη των αδυνάμων και την εργασιακή τους επανένταξη και το μετέτρεψε σε
μια παγίδα φτώχειας που σταδιακά περιθωριοποιεί κοινωνικά τους αδύναμους συμπολίτες μας, αφού με τα κριτήρια του, τους καθιστά μόνιμους επιδοματούχους και αρνητές νόμιμης εργασίας , αντί της εργασιακής επανένταξης και της διασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Το χειρότερο είναι ότι με την υπέρμετρη φορολόγηση, φτωχοποιεί όλο και περισσότερους μικρομεσαίους που στοιβάζονται στη παγίδα φτώχιας αντί για την παραγωγική επανένταξή τους.
Είναι παραπάνω από άμεση η ανάγκη απεγκλωβισμού από αυτήν την αδιέξοδη πολιτική ανάλωσης των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, που ο κ.Τσίπρας έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει προκειμένου να διαχειρίζεται την φτώχια, με την επαναφορά ενεργητικών πολιτικών κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης.
Το Κίνημα Αλλαγής, με την πρόταση νόμου, που έχει καταθέσει, για την «Οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη», προτείνει την επαναφορά του πυλώνα της εργασιακής επανένταξης για την αντιμετώπιση της παγίδας επιδοτούμενης φτώχειας, στην οποία εγκλωβίζονται ως μόνιμοι και παθητικοί επιδοματούχοι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας.
5. Το 2019, θεωρείται «έτος εκλογών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού αλλά και Εθνικών εκλογών. Ποιοι είναι οι στόχοι για το δικό σας κόμμα;
Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον συγχρονισμό της Ευρώπης με την 4η βιομηχανική επανάσταση , τη δημιουργία νέων πεδίων οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού μοντέλου και το Κίνημα Αλλαγής θα συμμετέχει σε αυτές με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και με υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής τον Frans Timmermans.
Για τις Εθνικές εκλογές, εμείς έχουμε χαράξει το δρόμο της Αυτόνομης Πολιτικής γραμμής. Επεξεργαστήκαμε το Σχέδιο Ελλάδα και πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει Εθνική γραμμή και να μπει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης για να δημιουργηθεί νέος πλούτος, νέες θέσεις εργασίας και ευημερία για τους πολλούς. Αυτό το σχέδιο χρειάζεται η Ελλάδα με αλλαγή πολιτικής και όχι απλά εναλλαγή κομμάτων και προσώπων. Ζητάμε ισχυρή εντολή με βάση το Σχέδιο Ελλάδα και την πολιτική μας πρόταση και εφόσον τη λάβουμε, θα την τιμήσουμε. ΄Εχουμε ήδη ανακοινώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων μας σε όλη την Ελλάδα που θα δώσουν συλλογικά των αγώνα. Το ερώτημα λοιπόν αντιστρέφεται προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αν συμφωνούν με το σχέδιο Ελλάδα και την εθνική συνεννόηση, για να ανατραπούν οι δυσμενείς δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα για τη χώρα και τους πολίτες, για τα υψηλά πλεονάσματα 3,5% έως το 2023, 2,2% ως το 2060 και βέβαια με το υπερταμείο με όλη τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια υπό ξένη διοίκηση. Μέχρι τώρα τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ.Τσίπρας αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθέως.
Να είναι όμως σίγουροι ότι θα τοποθετηθούν θετικά οι πολίτες και θα μας στηρίξει μεγάλο ποσοστό για να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εμείς προτείναμε και θα στηρίζουμε υπεύθυνους υποψήφιους, άξια στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τους πολίτες και να ενισχύσουν το ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών. Ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες.
*Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Δημοκρατική Ρόδου στις 23/12/2018