Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Ιστορία αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία το 1814 από τον Νικόλαο Σκουφά, τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και έπαιξε σημαντικό ρόλο για την Ελληνική Επανάσταση.
Στην πόλη αυτή μεγαλούργησε ο Ελληνισμός που την κατοίκησε και που σήμερα αποτυπώνεται στα κτήρια και την αρχιτεκτονική τους.
Ο κεντρικός δρόμος της Οδησσού φέρει το όνομα «ο δρόμος των Ελλήνων».
Πρόσφατα το Κοινωφελές Ίδρυμα Μπούμπουρα κατάφερε να αποσπάσει από το Δήμο Οδησσού παραχώρηση του Ελληνικού Πάρκου στην παραλιακή ζώνη, δίπλα στα γνωστά σκαλοπάτια του POTEMKIN, το οποίο θα αναπλαστεί και θα φιλοξενήσει προτομές των Ελλήνων της Οδησσού.
Οι κύριες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Οδησσό ήταν:
-Δοξολογία και ομιλία από την Πρόξενο της Ελλάδας, κα Κουκουλοπούλου, για την ημέρα της 25ης Μαρτίου, στον Ιερό ναό της Αγ.Τριάδας, όπου ενταφιάστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ μετά τον απαγχονισμό του στην Κωνσταντινούπολη.
-Εκδήλωση στο Μουσείο της φιλικής εταιρίας, το οποίο αποτελεί παράρτημα του ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού με πρόεδρο τον κ.Μπούμπουρα και στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατέρα του Εθνικού ευεργέτη κ. Γρηγόρη Μαρασλή, που διατέλεσε και Δήμαρχος Οδησσού και στο οποίο συνεδρίαζαν από την ίδρυση της φιλικής εταιρίας. Στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας παρουσιάστηκε η Ιστορία της φιλικής Εταιρίας και το σύγχρονο έργο του Μουσείου. Τέλος κατατέθηκαν στεφάνια στις προτομές των φιλικών και ομάδα ελληνόπουλων τραγούδησε τον Εθνικό ύμνο.
-Εκδήλωση με Ελληνική μουσική στην μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής η οποία είχε ανεγερθεί για να στεγαστεί το χρηματιστήριο, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης.