Skip links

Ένταξη «ημετέρων» (;) Μ.Κ.Ο. στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» ΕΣΠΑ 2014-2020

Με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης και Εσωτερικών αντίστοιχα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με την κα Ε. Χριστοφιλοπούλου ζητούν πληροφόρηση για τα κριτήρια ένταξης, αξιολόγησης και επιλογής Μ.Κ.Ο. στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης & ΑΚΕ έχει ως εξής:

Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω των Π.Ε.Π. αφορά τη δημιουργία σε επίπεδο Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού (Δήμων) κοινωνικών δομών υπό τη μορφή: α) Κοινωνικών Παντοπωλείων, β) Κοινωνικών Συσσιτίων και γ) Κοινωνικών Φαρμακείων.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος έχει καθορισθεί σε τρία (3) έτη.
Συγκεκριμένα η λειτουργία των ανωτέρω κοινωνικών δομών περιλαμβάνει:

α)Κοινωνικό Παντοπωλείο: Αφορά στη διανομή σε σταθερή και τακτική βάση τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών, cd, κ.λπ., σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

β)Δομή Παροχής Συσσιτίου: Αφορά στην παροχή συσσιτίων σε σταθερή και τακτική βάση σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Η παρασκευή και παροχή συσσιτίων θα πρέπει να πραγματοποιείται σε πλήρη συμφωνία με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις.

γ)Κοινωνικό Φαρμακείο: Αφορά στην παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη. Το σχετικό φαρμακευτικό υλικό θα πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και πολιτών.

Ωφελούμενοι των υπηρεσιών που παρέχουν οι δομές είναι άτομα/νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, κ.λπ.).

Οι δομές αυτές λειτούργησαν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 σε 66 Δήμους σε όλη τη χώρα και αφορούσαν συνολικά 254 κοινωνικές δομές, η λειτουργία των οποίων αξιολογήθηκε θετικά (200% επί των στόχων που είχαν τεθεί). Με το νέο σχεδιασμό ύστερα από παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δημιουργούνται σε 115 Δήμους, συνολικά 225 κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας.

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία που προβλέφθηκε από τις Προσκλήσεις των Διαχειριστικών Αρχών των Π.Ε.Π. έχουν είτε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού (Δήμοι), είτε σύμπραξη Δήμων με Μ.Κ.Ο., ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ, κ.λπ.

Στις περιπτώσεις υποχρεωτικής σύμπραξης Μ.Κ.Ο. με Δήμους παρατηρείται το φαινόμενο μια Μ.Κ.Ο. να έχει λάβει αποφάσεις ένταξης σε έντεκα (11) Δήμους και να επίκειται η ένταξή της σε άλλους δέκα (10), η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε μία Περιφέρεια.

Επειδή, το πρόγραμμα «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού και ως εκ τούτου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η εύρυθμη και με βάση αξιοκρατικά κριτήρια υλοποίησή του.

Επειδή, η ένταξη μίας μόνο Μ.Κ.Ο. ήδη σε έντεκα (11) Δήμους (Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αριστοτέλη, Βισαλτίας, Νάουσας, Χαλκηδόνος, Θέρμου, Ναυπακτίας, Μυκόνου, Ζακύνθου και Αγίου Νικολάου) και η επικείμενη ένταξη της ίδιας Μ.Κ.Ο. σε άλλους δέκα (10) Δήμους (Πεντέλης, Ύδρας, Κυθήρων, Τροιζηνίας Μεθάνων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αίγινας, Σπετσών, Πόρου, Αλίμου και Ραφήνας-Πικερμίου), δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων επιλογής.

Επειδή, ο προϋπολογισμός υλοποίησης των ανωτέρω έργων από μία μόνο Μ.Κ.Ο. για την προσεχή τριετία ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον.

Επειδή, η παραπάνω διαμορφούμενη κατάσταση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την πρόταξη «ημετέρων» κατά την υλοποίηση του προγράμματος.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ανταποκρίνεται στην απαίτηση διαφάνειας και αξιοκρατίας η επιλογή μίας μόνο Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση τόσο μεγάλου αριθμού έργων συνολικά σε εικοσιένα (21) Δήμους;
2.    Με ποιο τρόπο και με ποια συγκεκριμένα κριτήρια έγινε η αξιολόγηση και η επιλογή Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση του προγράμματος «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» στους Δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αριστοτέλη, Βισαλτίας, Νάουσας, Χαλκηδόνος, Θέρμου, Ναυπακτίας, Μυκόνου, Ζακύνθου και Αγίου Νικολάου, Πεντέλης, Ύδρας, Κυθήρων, Τροιζηνίας Μεθάνων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αίγινας, Σπετσών, Πόρου, Αλίμου και Ραφήνας-Πικερμίου;

Και παρακαλείσθε να καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής:

Τα πρακτικά συγκριτικής αξιολόγησης και επιλογής πράξεων των αρμοδίων Διαχειριστικών Αρχών για τους ανωτέρω μνημονευόμενους Δήμους στους οποίους έχει επιλεγεί η ίδια και μόνη Μ.Κ.Ο.  

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα