Στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ: «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 τοποθετήθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ο Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Ο κ.Τσίπρας 2 χρόνια τώρα, καταφέρνει τα χειρότερα, τα οποία δεν θα ζούσε η χώρα και δεν θα βίωνε η κοινωνία χωρίς αυτόν.
-3ο αχρείαστο μνημόνιο.
-Αχρείαστο δάνειο των 86 δις.
-Επαναφορά στην ύφεση δύο χρόνια τώρα, με απώλεια περίπου 7 μονάδων ανάπτυξης.
-Υπερφορολόγηση και περικοπή κοινωνικών δαπανών
-ΝΑΙ αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν δεν είχαμε 2 χρόνια τώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Από εχθές όμως έχει καταφέρει κάτι πρωτόγνωρο-Νέο ρεκόρ.
Ενώ όλη η Βουλή χθες ήταν υπέρ της τροπολογίας για το ΜΕΡΙΣΜΑ με τις παρατηρήσεις του το κάθε κόμμα , ο κ. Τσίπρας κατάφερε να στρέψει ορισμένα κόμματα με επαμφοτερίζουσες θέσεις σε μη ψήφιση.
Κατάφερε να μειώσει την αποδοχή της διάταξης του. Καλά ο κ. Τσίπρας. Αυτός είναι.
Πετυχαίνει και τα ακατόρθωτα χειρότερα.
Όμως και η Ν.Δ, που διεκδικεί εξουσία ενώ χθες είχε τοποθετηθεί υπέρ της τροπολογίας, σήμερα το πρωί και μόνο με τη φήμη για ονομαστική άλλαξε θέση, χωρίς τελικά να πάρει καμία θέση
Άλλα κόμματα έμαθα ότι ετράπηκαν εις άτακτο φυγή.
Εμείς δεν θα υπεκφύγουμε ούτε με απών ούτε με παρών.
Είμαστε εδώ με θέσεις και απόψεις και όσοι μιλούν ανέξοδα για λαϊκισμό στην απόφαση να αποκατασταθεί έστω στο ελάχιστο η ζημιά στους μικροσυνταξιούχους, λαϊκίζουν οι ίδιοι και μάλιστα επαγγελματικά και ασύστολα.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εισηγήθηκε τη βέλτιστη λύση για το κοινωνικό μέρισμα, αφού δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, οι άνεργοι, οι φτωχοί μη συνταξιούχοι, οι άστεγοι και άλλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν μας επηρέασε στην απόφασή μας.
Να ψηφίσουμε θετικά στην αποκατάσταση μικρού μέρους της ζημιάς των μικροσυνταξιούχων.
Όμως δεν μένουμε σ΄αυτά.
Γιατί δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι που είναι πληγωμένοι από την κρίση.
Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, για πλεόνασμα 7,5 δις, τότε μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων μας σύμφωνα με την συμφωνία, δηλαδή 30% το χρέος και 30% στη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μένει το 40% που μετά την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, είναι 1 Δις 880 εκατομμύρια.
Ορίστε λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό:
1)για να ενταχθούν οι άνεργοι και οι φτωχοί μη συνταξιούχοι στο μέρισμα
2)για αποκλιμάκωση της υψηλής φορολογίας
3)για εφαρμογή της ρήτρας απασχόλησης και υλοποίηση του προγράμματος: «Εγγυημένη Εργασία για τους νέους» που έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
-Το γεγονός ότι ο Τσίπρας ζητά ονομαστική ψηφοφορία για ένα θέμα πού ψηφίζει όλη η βουλή δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε αναθεωρητισμό της ουσίας της πολιτικής.
-Η απόφασή μας και οι θέσεις μας δεν περιορίζονται ούτε στο μέρισμα, ούτε μόνο στο Εγγυημένο Κοινωνικό εισόδημα, που αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και που επιπλέον είναι έργο δικό μας. Το επεξεργαστήκαμε, το εφαρμόσαμε πιλοτικά, το στηρίζουμε.
Όμως πρέπει να μιλήσουμε για αυτό που αποκαλύπτεται πλήρως σήμερα.
Την μετάβαση του κ. Τσίπρα από τον τακτικισμό μηνός στον τακτισμό εβδομάδας και ημέρας.
-Ο Τσίπρας έχει πλέον απογυμνωθεί.
Το παραμύθι ότι δεν αφήνουν το παιδί έχει τελειώσει.
-Τώρα αποκαλύπτεται η πλήρης ανικανότητά του να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τη χώρα.
-Μια ανικανότητα που τον οδήγησε στο ανώτερο επίπεδο τυχοδιωκτισμού
-Προκαλεί νέο αδιέξοδο για τη χώρα προσπαθώντας να καλύψει τη διπλή αποτυχία του.
-Ο Τσίπρας προσπαθεί να αναδείξει ως κύριο θέμα διαπραγμάτευσης, ως θέμα σύγκρουσης, το κοινωνικό μέρισμα και έτσι να αποσιωπήσει την συνενοχή του για το 3,5% πλεόνασμα και την αποτυχία για αποτελεσματική ρύθμιση του χρέους.
Η ευθύνη για την διαπραγμάτευση είναι της Κυβέρνησης, όμως τα αδιέξοδα αφορούν τη χώρα και τους πολίτες .
Είναι εικονική η αντιπαράθεση που προκαλεί ο κ.Τσίπρας.
Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν στέκουν τα σενάρια περί πρόθεσης για άμεσες εκλογές. Ο Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν αφήνουν την εξουσία, την οποία άλλωστε έχουν ερωτευτεί παράφορα.
Δεν αφήνει τους πρόθυμους, όπως λέει να αναλάβουν, γιατί απλά είναι ο προθυμότερος όλων να υλοποιήσει επιταγές του Σόιμπλε.
Όμως ας θέσουμε ορισμένα πραγματικά ερωτήματα:
Πρέπει να αλλάξει η στάση της Ευρώπης για την Ελλάδα;
ΝΑΙ αναμφισβήτητα.
Μπορεί να το πετύχει η σημερινή Κυβέρνηση;
ΟΧΙ σε καμία περίπτωση.
ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Π.Χ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
ΚΑΝΕΙΣ μόνος του ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.
Η χώρα χρειάζεται Αλλαγή Πολιτικής και άλλη Κυβέρνηση. Όμως, ο Τσίπρας δεν θα φύγει με την πιθανή καταψήφιση κάποιου επιδόματος αλλά με πολιτική δράση στην κοινωνία.
Με αγώνα που θα αποκαλύψει πλήρως στους πολίτες την αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Εμείς καλούμε όλους όσους έχουν εξαπατηθεί από τον κ.Τσίπρα, αλλά και αυτούς που δεν αντέχουν να απογοητευτούν από τον κ.Μητσοτάκη.
Να έλθουν μαζί μας.
Να πετύχουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για να επιβληθεί η Εθνική Συνεννόηση που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.
Εμείς η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα πιστεύουμε στην ανάγκη για ένα κοινωνικό κράτος. Ισχυρό, σύγχρονο και βιώσιμο Κοινωνικό Κράτος.
-Απορρίπτουμε την άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον μονόλογο για αγορά και περικοπές κοινωνικών δαπανών, όπως επίσης απορρίπτουμε και την λογική της ριζοσπαστικής αριστεράς για τη διανομή πλούτου από υπερφορολόγηση χωρίς πραγματική οικονομία.
-Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη και τη δίκαιη πολιτική.
-Στην ισχυρή πραγματική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα που παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας.
-Μόνο με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις
-Ανάπτυξη με εργασία
-Βιώσιμο Κοινωνικό κράτος, μπορούμε να ξεφύγουμε από το δίπολο της υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών της Ν.Δ.».