Skip links

Η Συμπαράταξη προχωρεί, διευρύνεται και δυναμώνει

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κινείται με τακτικισμούς, πάντα πίσω από τα γεγονότα, η χώρα πελαγοδρομεί χωρίς εθνική γραμμή, με την πραγματική οικονομία να έχει βαλτώσει και την κοινωνία να βιώνει την ανασφάλεια και την απόγνωση.

Ο κ. Τσίπρας μπροστά στην πολιτική κατάρρευσή του, διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και πολωτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και αδιαφορεί για το γεγονός ότι η Ελλάδα περιθωριοποιείται στην Ευρώπη και οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο.

Σε άτυπη αλλά αγαστή σύμπνοια με τον κ. Μητσοτάκη προκαλεί μια ακραία πόλωση και όσο αυτή διαρκεί τόσο ο χρόνος για την έξοδο από την κρίση θα μακραίνει και η κοινωνία θα συνεχίζει να ματώνει.

Η έλλειψη Εθνικής Συνεννόησης για την Στρατηγική και τον οδικό χάρτη της Ελλάδας είναι το κρισιμότερο έλλειμμα που είχε ποτέ η χώρα ακόμη και από το δημοσιονομικό ή το Εμπορικό ή κι αυτό των τρεχουσών συναλλαγών κλπ, αφού ουσιαστικά αποτελεί αιτία για όλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι απέτυχε ως κυβέρνηση και η ΝΔ παραμένει βαθύτατα συντηρητική παρά τα φτιασιδώματα του Μητσοτάκη, όπως απέδειξαν και οι τελευταίες δηλώσεις Άδωνι και Μισέλ.

Εδώ είναι ο κρίσιμος και σημαντικός ρόλος των δυνάμεων του μεσαίου πολιτικού χώρου, της Σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει προτάξει στις πολιτικές της,  την Εθνική συνεννόηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την Εθνική, Οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη που με βάση το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το εθνικό παραγωγικό σχέδιο μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Η επίτευξη όμως της εθνικής συνεννόησης περνά μέσα από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την ανάδειξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε καθοριστική και όχι συμπληρωματική δύναμη. Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία, για τη συνένωση δυνάμεων και την πολιτική ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Εδώ και καιρό διεξάγονται συζητήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου με περισσότερο γόνιμες αυτές που έγιναν ανάμεσα στους ίδιους τους πολίτες  μετά την πρωτοβουλία της Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά.

Σημαντικός επίσης είναι  ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, το Δίκτυο κλπ, που μάλιστα κατέληξε σε ένα πολιτικό κείμενο με ποιότητα, ανεξάρτητα αν η ηγεσία του ποταμιού λιποψύχησε και ουσιαστικά δεν το αναγνωρίζει.

Ταυτόχρονα όμως, έχουμε διάφορες πρωτοβουλίες που είναι καταρχήν θετικές και ενδεικτικές του ενδιαφέροντος των στελεχών, αλλά πολλές απ’ αυτές έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την απουσία της κοινωνίας, των ίδιων των πολιτών που υποτίθεται ότι αφορά η συζήτηση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αποσπασματικότητας αλλά και της εντύπωσης που δίνουν ορισμένες απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες ότι περιορίζονται στην αγωνία για τον τρόπο που θα ‘’πλασαριστούν’’ πολιτικά την επόμενη μέρα, αξιόλογα κατά τα άλλα στελέχη.

Κάποιοι μάλιστα ζητούν να γυρίσουμε όλοι πίσω, να αδρανοποιηθούμε, να διαλύσουμε τους φορείς μας, να μηδενίσει το κοντέρ για να ακούσουμε κάπου, κάποτε το «μπαμ»  της εκκίνησης. Όλα αυτά είναι αδιέξοδα, εν πολλοίς υστερόβουλα και εκ των πραγμάτων εξυπηρετούν το δίπολο.

Η Δημοκρατική παράταξη, η κεντροαριστερά είναι υπόθεση των πολιτών και των ζωντανών πολιτικών δυνάμεων είτε εκφράζονται σήμερα στη Βουλή είτε όχι, αλλά και των στελεχών που με ανιδιοτέλεια, καθαρότητα, χωρίς γκρίζες ζώνες και δεύτερες σκέψεις, επιδιώκουν την συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο και την συνένωση δυνάμεων στον ευρύτερο πολιτικό μας χώρο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ) που αγωνίζεται σήμερα μέσα και έξω από τη Βουλή μπορεί με την κοινωνική και πολιτική της διεύρυνση αλλά και τη μετεξέλιξή της, να εκφράσει δυναμικά την προοπτική του αύριο για τη χώρα και την κοινωνία.

Οι συνεννοήσεις κορυφής πρέπει να έχουν κοινωνικό αντίκρισμα αλλιώς μένουν γράμμα κενό.

Κινητήρια δύναμη για εμάς είναι οι ίδιοι οι πολίτες σε κάθε τοπική κοινωνία με τα δίκτυα  και τις  Ομάδες πρωτοβουλίας της Συμπαράταξης που συγκροτούνται σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο και αυτές οι ζωντανές δυνάμεις πρέπει να εκφραστούν και στο Συνέδριό μας.  Πρέπει να κερδίσουμε, χαμένο χρόνο και έδαφος, γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους  πολίτες και τα στελέχη, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς φορείς που έχουν τις ίδιες αγωνίες και πιστεύουν στο ίδιο εγχείρημα, ανεξάρτητα αν αυτό περιγράφεται με τις 50 πολιτικές θέσεις της Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, το κείμενο διαλόγου ή αντίστοιχα κείμενα και διακηρύξεις.

Το κάλεσμα αυτό δεν αφορά βέβαια, στα υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία αφού αναδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, έχουν σήμερα ενταχθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά ούτε αυτούς που μας καλούν να γίνουμε συμπλήρωμα του κ. Μητσοτάκη. Αυτοί άλλωστε περιττεύουν, αφού στο κάλεσμα μας, ήδη, ανταποκρίνονται όλοι οι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες, δίνοντας απάντηση και προς δεξιά και προς αριστερά ότι τελείωσε η περίοδος λεηλασίας του χώρου μας και προπάντων δίνοντας μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.

Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ, ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα