Ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου συμμετείχε στην εκδήλωση: «Μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων και δοξολογία εορτασμού ημέρας εθνικής μνήμης γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την συμπλήρωση των 94 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα:
«Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, το 1998, με νόμο που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, ύστερα από σχετική πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ενενήντα-τέσσερα χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη το έθνος μας στην ιστορία του, η μνήμη της γενοκτονίας των Μικρασιατών Ελλήνων, ενός εγκλήματος που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ως τέτοιο πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα, παραμένει ζωντανή και διδάσκει.
Η ημέρα αυτή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται στην οργάνωση εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, ούτε και να αποτελεί ένα μνημόσυνο μίσους ή και αλυτρωτισμού. Είναι μια πρόκληση για όλους μας, να γνωρίσουμε ως λαός, το γεωπολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και να χαράξουμε – πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις – μια εθνική στρατηγική με βάθος και συνέχεια. Μια εθνική πολιτική που θα αποτρέπει μια ηθική ραστώνη έναντι της ιστορίας μας και θα επιτρέψει να ασχοληθούμε με τις σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς, κατά τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, χωρίς φανφάρες και υστερίες. Με σεβασμό στην ιστορία μας, αλλά ταυτόχρονα χωρίς αλαζονεία και κομπασμό.
Στόχος των σημερινών εκδηλώσεων μνήμης, δεν είναι να εξάπτονται πάθη ή να οδηγούμαστε σε ένα διαρκές ετήσιο μέτωπο με τον γειτονικό λαό. Στόχος είναι να μην καλύπτονται βαναυσότητες, που η λήθη επιτρέπει την επανάληψή τους. Να μην επιτρέπεται να καθίσταται η βία, νόμος της διεθνούς τάξης. Να μελετηθεί ψύχραιμα η ιστορία μας και να εξαχθούν συμπεράσματα κατά τρόπο ώστε να τιμηθεί η εθνική μας κληρονομιά και να μελετηθούν τα γεωπολιτικά δεδομένα της πολιτικής με φρόνηση και προβλεπτικότητα.
Κύριος στόχος όμως είναι να ευαισθητοποιήσουμε τη νεολαία μας και να την εφοδιάσουμε με στόχους και οράματα, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή, στηριγμένης στον αλληλοσεβασμό και όχι στη βία ή στο φόβο».