Με Αναφορά του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου γνωστοποίησε στην Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας την επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για το νέο σχέδιο νόμου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
«Αξιότιμη κύρια Υπουργέ,
Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, η δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα είναι εστιασμένο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία σαν αντιστάθμισμα στην πολιτική διαρκούς επιβάρυνσης του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Όμως με το νέο νομοσχέδιο που τιτλοδοτείται «σχέδιο νόμου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» η κυβέρνηση αποστερεί ένα ακόμα πεδίο αρμοδιότητας που υπηρετεί με συνέπεια ο επιμελητηριακός θεσμός εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου. Πρόκειται για τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του οποίου η τήρηση και διαχείριση από τα Επιμελητήρια και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ), ανατίθεται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η απόφαση αυτή εκτός του ότι αποψιλώνει για μια ακόμη φορά το ρόλο των επιμελητηρίων, δεν επιφέρει καμιά ουσιαστική βελτίωση, μιας και λειτουργεί συγκεντρωτικά, ενισχύοντας αρμοδιότητες του γραφειοκρατικού, αγκυλωμένου κράτους αντί να αποκεντρώσει τις λειτουργίες στους φυσικούς εκφραστές της επιχειρηματικότητας, τα επιμελητήρια. Αυτό σε αντίθεση με την καθολική απαίτηση η οποία διατυπώνεται από όλους, για λιγότερο κράτος ειδικά στο επιχειρείν.
Μετά από την υφαρπαγή των αποθεματικών των Επιμελητηρίων μια σειρά από αντίστοιχες ενέργειες της κυβέρνησης δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το σύνολο του θεσμού. Παράδειγμα αποτελεί η μετατροπή του Μητρώου Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών, και η κατάργηση της υποχρέωσης του εξαγωγέα να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα Επιμελητήρια, τα οποία όμως αναλαμβάνουν συνεχώς πρωτοβουλίες και για τη στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (πχ επιχειρηματικές αποστολές, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ) και αυτή η ενέργεια στερεί την δυνατότητα της επαφής τους με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ενώ, λοιπόν, μέχρι και πριν από λίγο καιρό, φαινόταν η ανάγκη να ενισχυθεί και να στηριχθεί ο επιμελητηριακός θεσμός (πχ με τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσα αρχή με τις ίδιες αρμοδιότητες μ’ αυτές της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των κατά τόπους περιφερειών), τελικά παρατηρείται σταδιακά μια αδικαιολόγητη απαξίωσή του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τακτικές όπου σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού, τα Επιμελητήρια διέπονται από το ίδιο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, και έχουν προωθημένες αρμοδιότητες.
Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να αποσύρει την επίμαχη διάταξη και να αναθεωρήσει την στάση της που οδηγεί στον αφανισμό των Επιμελητηρίων. Αντ’ αυτού οφείλει να δώσει στα επιμελητήρια μια ωστική δύναμη, καθιστώντας τα ουσιαστικούς συνεργάτες στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη και μεταρρύθμιση.».