Skip links

Επιστολή Βασίλη Κεγκέρογλου στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Κύριε Πρόεδρε,

Εν όψει της συνεδρίασης της Κ.Ο,  σας καταθέτω ορισμένες σκέψεις και ανησυχίες μου.
Η κατάσταση της χώρας είναι πλέον γνωστή σ’ όλες τις πτυχές της.
Η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις βιώνουν τον εφιάλτη της ύφεσης. Η κοινωνία ασφυκτιά από την πίεση που προκάλεσαν τα οικονομικά μέτρα, ιδιαίτερα στους αδύναμους, τους φτωχούς αλλά και τα μικρομεσαία εισοδήματα. Σήμερα, μετά το μετέωρο βήμα του 1ου Μνημονίου, η ανάγκη για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ολοκλήρωση του PSI,  σύναψη νέας δανειακής σύμβασης και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων είναι δεδομένη και αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών, προκειμένου η χώρα να πατήσει σε σταθερό έδαφος και να συνεχίσει αποτελεσματικά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Όμως η νέα δανειακή σύμβαση, το 2ο Μνημόνιο και η μετέπειτα πορεία της χώρας είναι αλληλένδετες και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην χαθούν οι μέχρι τώρα θυσίες του Ελληνικού λαού. Για την μετέπειτα πορεία απαιτείται συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της Χώρας που θα υπερβαίνει το Μνημόνιο, με στόχους, προτεραιότητες και επίπονη δουλειά που μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό και ελπιδοφόρο μόνο εάν συνεννοηθούν και συνδράμουν γι’ αυτό όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Η εθνική συνεννόηση  στις βασικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, εκτός από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, πρέπει να αφορά :

α) Την αναπτυξιακή, παραγωγική αναδιάρθρωση με πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας
β) Την αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου και της ακίνητης περιουσίας
γ)Το σχέδιο ανακούφισης της κοινωνίας, με δίκαιη ανακατανομή των βαρών, με δράσεις για την απασχόληση, στήριξη της οικογένειας, των αδυνάμων και μείωση του κόστους ζωής
δ) Την στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και της παροχής δημόσιων ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και παιδείας
στ)Την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δομών του Δημοσίου
ε)Τις  αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
 
Η συνεννόηση πρέπει να επιτευχθεί πριν από τη συζήτηση της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή . Διαφορετικά, πολύ φοβούμαι ότι, εκτός από την αξιολόγηση του περιεχομένου του Μνημονίου, εάν δεν εμπεδωθεί κλίμα συνεννόησης και ασφάλειας στην προοπτική επιτυχίας του 2ου Μνημονίου προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας,  η υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Αντίθετα, εκτιμώ ότι  οι βουλευτές πράγματι θα πράξουν το καθήκον τους, εάν πεισθούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του 2ου Μνημονίου, που όπως εξέθεσα παραπάνω, είναι η εθνική συνεννόηση για τις βασικές προτεραιότητες αλλά και ο απαραίτητος χρόνος για να υλοποιηθούν ή έστω να δρομολογηθούν από μια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται από τις δυνάμεις της συνεννόησης. 
Με αυτά τα δεδομένα απαιτείται ανάληψη πρωτοβουλιών και άμεση αναθεώρηση του σχεδιασμού που αποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, με τον οποίο άλλωστε διαφώνησα λόγω της κρίσιμης περιόδου που διερχόμαστε, προκειμένου η εσωκομματική διεργασία να μην επηρεάσει αρνητικά την Κυβέρνηση αλλά αντίθετα η Παράταξη μας, ενωμένη να συμβάλει αποτελεσματικά στην στήριξη του κυβερνητικού έργου και της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση.
 

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα