Με Αναφορά του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στα ΚΗΦΗ, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν στις διατάξεις του ΚΒΑΕ. Μέσα από την επιστολή που απέστειλε το Πανελλήνιο συντονιστικό όργανο Συλλόγων ‘ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ’ & ‘Κ.Η.Φ.Η.’ προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ/Διεύθυνση ασφάλισης
Τμήμα μητρώου και βαρέων επ/των.
«Μέχρι σήμερα, το προσωπικό του Βοήθεια στο σπίτι , ασφαλιζόταν στα ΚΒΑΕ . Όμως από 1/7/2011 το ΙΚΑ , βασιζόμενο στην εγκύκλιο 97, αρ. Πρωτ.Α32/1187 (31 Μαΐου 1988)(που επισυνάπτω), δεν δέχεται την συνέχιση της ασφάλισης στα ΚΒΑΕ. Κατόπιν αυτού θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω :
Το Βοήθεια στο σπίτι, καλύπτει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (σε ανιάτως πάσχοντα άτομα , ασθενείς , ψυχιατρικά περιστατικά , μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα , Α.Μ.Ε.Α., ηλικιωμένους, κ.λπ.), μέσω παροχής κατ’ οίκον φροντίδας, με στόχο την προαγωγή , την διατήρηση & την αποκατάσταση της υγείας & την αποφυγή της ιδρυματοποίησης .
Οι εργαζόμενοι εργάζονται καθημερινά 8 ώρες & εξυπηρετούν περίπου 15- 20 άτομα ανά ειδικότητα , κατ’ οίκον , κάνοντας :
ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ : νοσηλεία , ενεσοθεραπείες , αλλαγή ουροκαθετήρων , αιμοληψίες & μεταφορά αίματος σε εργαστήρια , περιποίηση κατακλίσεων & τραυμάτων , περιποίηση & αλλαγές τραυμάτων & κολοστομιών , μπάνιο σε κλινήρεις ασθενείς αλλά και σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα , μέτρηση σακχάρου , πίεσης , χοληστερίνης , τριγλυκεριδίων παροχή πρώτων βοηθειών , συνταγογράφηση & έλεγχος σωστής λήψης φαρμάκων ( αποφυγή πολυφαρμακίας ) , συνοδεία όπου χρειάζεται για περαιτέρω διερεύνηση , καθορισμός φαρμακευτικής αγωγής & χορήγησή της κ.λ.π.
Έτσι αποφεύγεται η μετακίνηση ασθενών και αποσυμφορίζονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα. ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ :φροντίζουν , όχι μόνο , για την ατομική καθαριότητα του εξυπηρετούμενου αλλά και την καθαριότητα του σπιτιού του , την αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων του, το μαγείρεμα , τα ψώνια , την πληρωμή λογαριασμών και γενικά την διευθέτηση όλων των υποθέσεων και αναγκών του .
Όλα αυτά γίνονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας που παρέχεται στα νοσοκομεία ( στολή , παπούτσια κλπ.) και χωρίς υποστηριχτικό και βοηθητικό υλικό & περιβάλλον & έτσι ο εργαζόμενος εκτίθεται σε μεγαλύτερη σωματική καταπόνηση & σε περισσότερους κινδύνους από αυτούς του προστατευμένου περιβάλλοντος του νοσοκομείου ( π.χ. αντιμετωπίζουν ψυχιατρικούς ασθενείς κατ’ οίκον )
Επίσης , το προσωπικό του Βοήθεια στο σπίτι , δεν ανήκει στην κατηγορία εργαζομένων στα ΚΑΠΗ , αφού όπως διευκρινίστηκε παραπάνω , είναι τελείως διαφορετική υπηρεσία και ως προς το αντικείμενό της , αλλά και διοικητικά αφού ανήκει σε κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων (ΝΠΙΔ) και όχι στους δήμους (ΝΠΔΔ) , άρα δεν εμπίπτει στην εγκύκλιο 97 .Έτσι προκύπτει και θέμα άνισης μεταχείρισης & κοινωνικής αδικίας των εργαζομένων που χάνουν τα δικαιώματά τους , μετά από 8 και πλέον έτη ασφάλισης στα ΚΒΑΕ ,γιατί δεν έχουν φορείς που θα τους υποστηρίξουν.
Εξάλλου ο νομοθέτης προέβλεψε και καθόρισε τις αμοιβές του προσωπικού του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ & Κ.Η.Φ.Η. ως προσωπικού κοινωφελών επιχειρήσεων, με το Φ.Ε.Κ. 1414/Β/17-7-2008 , το οποίο και επιβεβαιώσαμε με ανάλογο αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το οποίο , οι νοσηλευτές δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και νοσοκομειακό επίδομα και οι οικογενειακοί βοηθοί , επίδομα συνθηκών ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας .
Κατόπιν αυτών, θα θέλαμε να εξετάσετε το αίτημά μας , όσο το δυνατόν γρηγορότερα , για την συνέχιση της ασφάλισης του προσωπικού στα ΚΒΑΕ όπως γινόταν μέχρι σήμερα & να μας ενημερώσετε γραπτώς», αναφέρει η επιστολή των εργαζομένων στα συγκεκριμένα προγράμματα.