Παίρνοντας τον λόγο κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και ρύθμιση αυθαιρέτων», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα δύο κεφάλαια του νομοσχεδίου λέγοντας:
1) Για τις αλλαγές στο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης τόνισε ότι:
Η περιβαλλοντική διάσταση πρέπει να αποτελεί βασικό παράγοντα της ανάπτυξης ώστε αυτή να είναι βιώσιμη. «Με βάση αυτήν την αρχή ας δούμε τι ισχύει μέχρι τώρα στην χώρα μας. Είχαμε ένα αυστηρότατο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης ακόμη και για μικρές παραγωγικές μονάδες με χαρακτηριστική γραφειοκρατία φακέλους επί φακέλων και μεγάλο χρόνο ολοκλήρωσης που φτάνει και τα 4 χρόνια
Και ενώ θα περίμενε κανείς να έχουμε την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος με ελέγχους και εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, Το αποτέλεσμα είναι πενιχρό.
Η κατασπατάληση χρόνου και ο εγκλωβισμός του ανθρώπινου δυναμικού στην γραφειοκρατία δεν αφήνει περιθώρια δράσης για ουσιαστικό ελεγκτικό έργο, και την ίδια ώρα απογοητεύει τους επενδυτές δημιουργώντας αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Είναι γνωστές οι περιπτώσεις μεγάλων και μικρών επενδύσεων που ακυρώθηκαν λόγω του ασαφούς, γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού συστήματος.
Με τις αλλαγές που φέρνει το ν/σ στο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης
Μειώνεται δραστικά ο χρόνος αδειοδότησης Τυποποιούνται οι περιβαλλοντικοί όροι ανά κατηγορία. Τίθενται δεσμευτικές προθεσμίες στις υπηρεσίες και δίδεται ουσιαστικό βάρος στους ελέγχους για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Με δύο λόγια περνάμε επιτέλους στην ουσία. Γιατί Ανάπτυξη και περιβάλλον εκ των πραγμάτων συγκρούονται.
Είναι γεγονός ότι:
Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρει διαταραχές στο περιβάλλον. Όμως, Ανάπτυξη και Περιβάλλον πρέπει να πάνε μαζί και με τις καινοτομίες που φέρνει το ν/σ.
Η αναπτυξιακή δραστηριότητα μπορεί να συμβαδίσει με την βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με πρόληψη ώστε οι διαταραχές να μην μετατραπούν σε επιπτώσεις και αντιμετώπιση των επιπτώσεων ώστε αυτές να μην καταστούν μη αντιστρεπτές.
Και μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την « περιβαλλοντική ταυτότητα» του έργου ή της δραστηριότητας κατοχυρώνεται η διαφάνεια που αποτελεί βασική παράμετρο της αποτελεσματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
2) Για το θέμα της ρύθμισης αυθαιρέτων:
Αναφέρθηκε στην ευθύνη και την συνενοχή της πολιτείας για την δημιουργία του προβλήματος και τόνισε ακόμη ότι οι τελευταίες αλλαγές που κατατέθηκαν είναι θετικές ωστόσο εκκρεμούν ακόμη ορισμένα σημαντικά ζητήματα.
Συγκεκριμένα πρότεινε:
-Η αναστολή να ισχύει για 40 και 70 χρόνια ή και επ’ αόριστον για όλα.
-Ο συντελεστής του ειδικού προστίμου για τα εκτός σχεδίου πρέπει να είναι από 2 το πολύ 1,5
-Ο συντελεστής παλαιότητας πριν το 1983 20% και από 1983 μέχρι 2003 πρέπει να είναι 50%
-Ο αριθμός των δόσεων να αυξηθεί σε 36.
-Να επιτραπεί η μεταβίβαση ακινήτων από τους γονείς στα παιδιά εντός του
τετραμήνου.
Στην συνέχεια της παρέμβασης του, ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε ότι τα πρόστιμα πρέπει να είναι προσιτά ώστε να μπορούν να τα πληρώσουν και οι άνθρωποι που ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα και πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Τέλος ο Βουλευτής, πρότεινε την αξιοποίηση των χρημάτων από τα πρόστιμα για την ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης και την ανάπλαση των περιοχών αυθαιρέτων.