Skip links

Ομιλία του Β. Κεγκέρογλου στην επίκαιρη ερώτηση για τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού

Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 30/04/2009 στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης 739/27-4-2009 προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού κ.λπ.

Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, πραγματικά η ερώτησή σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και βοηθάει το έργο του Υπουργείου μας. Πρέπει να πω ότι ένας από τους στόχους μας είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ώστε η χώρα μας και ειδικότερα η ύπαιθρος να βάλει στέρεες βάσεις στον γενικότερο ανταγωνισμό σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η γεωργία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα και πηγή εισοδήματος σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013 που εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29-11-2007 συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο αγροτικής ανάπτυξης με κοινοτική συμμετοχή περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος και ειδικότερα στον άξονα ένα που αναφέρεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας στο μέτρο Μ125Α βελτίωση της ανάπτυξης της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη προσαρμογής γεωργίας και δασοκομίας υπάρχει η δράση 3, αγροτικός εξηλεκτρισμός η οποία αφορά την ηλεκτροδότηση ή την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου με σκοπό να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθώς και των επιχειρήσεων της πρώτης μεταποίησης.
Τα έργα αυτά αφορούν δημόσιες υποδομές με ύψος ενίσχυσης 100% της δημόσιας δαπάνης μέχρι τα όρια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια και άλλα, όπου το κόστος αφορά σε έργα υποδομής και στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού όπως στύλοι μετασχηματιστές, καλώδια κ.λπ.. Θα πρέπει να πραγματοποιούνται δε με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο της υπαίθρου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχετικών έργων είναι η αδειοδότηση αυτών από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Ως φορέας εφαρμογής του μέτρου που προανέφερα είναι η Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διαδικασία εφαρμογής έχει ήδη καθοριστεί και η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται άμεσα ώστε οι ενδιαφερόμενοι για την υλοποίηση των έργων να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τις προτάσεις κατόπιν έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τη διαδικασία υλοποίησης των σχετικών προτάσεων. Πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Οι λαθεμένες επιλογές και οι ολιγωρίες οδηγούν σε αδιέξοδα. Αυτό έχει συμβεί και στον αγροτικό τομέα. Η οικονομική εξαθλίωση που επικρατεί στην ύπαιθρο έχει οδηγήσει τους αγρότες σε απελπισία και απόγνωση. Οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές. Η σοδιά πολλές φορές απούλητη. Ακόμα και το ελαιόλαδο απαξιώθηκε. Το περίφημο πακέτο στήριξης των αγροτών αποδεικνύεται μια φούσκα τουλάχιστον για τους αγρότες της Κρήτης που μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ απ’ αυτά που τους τάξατε. Χρωστάτε προγράμματα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης. Τα έργα υποδομής έχουν κολλήσει. Δεν έχετε καταφέρει να απορροφήσετε ούτε ένα ευρώ από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που έχει αρχίσει από 1-1-2007.
Στο φράγμα της Πλακιώτισσας έχετε εγκαταστήσει τον εργολάβο αλλά δεν πληρώνετε τις απαλλοτριώσεις με αποτέλεσμα να αμείβεται ο εργολάβος αλλά το έργο να μην γίνεται. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στον αγροτικό εξηλεκτρισμό. Και αυτός έχει πέσει θύμα κάποιας ολιγωρίας γιατί δεν μπορεί δυόμιση χρόνια να έπρεπε να έχει βγει αυτή η ΚΥΑ και σήμερα ξανά γενικόλογα όπως και στις άλλες οχτώ παρεμβάσεις μου που έχω κάνει στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες –έχουν αλλάξει και πολλές- του Υπουργείου Γεωργίας, να παίρνω την ίδια απάντηση ότι επίκειται η ημερομηνία. Όχι, κύριε Υπουργέ. Θα πρέπει αυτή την ΚΥΑ να την εκδώσετε άμεσα. Δεν μπορεί δυόμιση χρόνια από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έτοιμα χρήματα την ώρα που λέτε ότι δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι, την ώρα που λέτε ότι υπάρχει διεθνής κρίση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει πει χωρίς εθνική συμμετοχή υλοποιείστε το ΕΣΠΑ, εμείς να ολιγωρούμε και να αδρανούμε.
Θεωρώ ότι πρέπει σήμερα να μας πείτε συγκεκριμένα πότε θα αρχίσει η χρηματοδότηση και πότε θα μπορούν να υποβάλλουν φακέλους οι αγρότες γιατί αυτά τα δυόμιση χρόνια κάποιος θα πρέπει να τα χρεωθεί. Δεν είναι η καθυστέρηση κάτι γενικό και αόριστο που οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εν γένει στη γραφειοκρατία. Είναι αποκλειστικά ευθύνη του Υπουργείου που δεν έχει εκδώσει την ΚΥΑ στη οποία αναφερθήκατε και δεν έχει βγάλει την πίστωση προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις προς τις περιφέρειες της χώρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πραγματικά θεωρώ όχι μόνο εγώ αλλά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ότι αδιέξοδο βλέπετε μόνο εσείς και κανένας άλλος. Και αυτό δεν το λέω για λόγους εντυπωσιασμού. Είναι πραγματικότητα το ότι η συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι απόλυτα ικανοποιητική και απέδειξε ότι η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στα προβλήματά τους.
Είναι αλήθεια ότι η ΚΥΑ έχει καθυστερήσει και γι’ αυτό πήρα τη δέσμευση σήμερα ενώπιών σας να πω ότι άμεσα μέσα στον επόμενο μήνα η ΚΥΑ θα έχει υπογραφεί. Γι’ αυτό και σας είπα από την αρχή ότι η ερώτησή σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει άμεσα. Ο εκσυγχρονισμός και αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα αποτελεί μια βασική προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενισχύονται ιδιαίτερα με αυτό το μέτρο οι δράσεις που αφορούν τον αγροτικό εξηλεκτρισμό περιλαμβανομένων των δικτύων σύνδεσης με γεωργικές εκμεταλλεύσεις καθώς και η αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας. Με την ηλεκτροδότηση θα είναι εφικτή η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Και είναι εντυπωσιακό το ότι ο αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας κατευθύνονται προς τις νέες τεχνολογίες. Θα διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της εκμετάλλευσης και το διαθέσιμο εισόδημα.
Πρέπει κάποια στιγμή αυτό που θα πω να γίνει και δική διαπίστωση γιατί είστε υποχρεωμένοι να κάνετε τέτοιες διαπιστώσεις όταν απευθύνεστε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας.
Βαδίζουμε με σταθερά βήματα. Δεν ολιγωρούμε, δεν κωλυσιεργούμε σε τίποτα. Με τη λογική, λοιπόν, αυτή θα δείτε τις επόμενες μέρες, μέσα στο μήνα αυτό να υπογράφεται η Κ.Υ.Α. και να ξεμπλοκάρει αυτό το μέτρο.
Ευχαριστώ.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα