Skip links

Διασφάληση ομαλής δανειοδότησης επιχειρήσεων και άρση τεχνικών εμποδίων για ένταξή τους στο ΤΕΜΠΜΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: α) Ανάπτυξης κ.Κ. Χατζηδάκη β) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου

Η μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος επιδοτούμενων επιτοκίων του ΤΕΜΠΜΕ έχει δικαιώσει απολύτως  την κριτική που ασκήσαμε με την ανακοίνωση του, για τα εμπόδια που βάζει σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη τη ρευστότητα.
Συγκεκριμένα αποκλείει:
•    Τις νέες επιχειρήσεις μέχρι 3 ετών.
•    Τις επιχειρήσεις που στις τρεις  τελευταίες χρήσεις έχουν  μια                ζημιογόνο  ακόμη  και με 1 €.
•    Τις επιχειρήσεις  μεταποίησης και εμπορίας Αγροτικών προϊόντων   όταν η  ωφέλεια μετακυλύεται στους παραγωγούς .
•    Τις  επιχειρήσεις  με εξαγωγικό προσανατολισμό όταν η   χρηματοδότηση αφορά τη στήριξη του δικτύου και
•    Τις επιχειρήσεις με χρηματοοικονομικές δυσχέρειες.
Επιπλέον οι Τράπεζες αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα. Δεν πρωτοκολλούν τα αιτήματα, θέτουν δικά τους υποκειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων και προκειμένου να προχωρήσουν το αίτημα ζητούν το ποσό της δανειοδότησης να κατατεθεί σε προθεσμιακό λογαριασμό και πολλά άλλα.
Μ’ αυτό τον τρόπο δάνεια παίρνουν κατά    κύριο λόγο αυτοί που δεν τα έχουν ανάγκη και τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τοποθετούνται σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.
Με τις πρακτικές αυτές εναρμονίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των Τραπεζών με λίγες εξαιρέσεις και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Ταυτόχρονα η κανονική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχει περιοριστεί με διάφορους τρόπους. Μείωση του πλαφόν για προεξόφληση επιταγών. Αύξηση του παρακρατούμενου ποσού από 10-15% ακόμη κα σε 50%. Πρόσθετα αυθαίρετα κριτήρια ακόμη και εξωτραπεζικό, για τον προσδιορισμό της φερεγγυότητας.
Επειδή η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η Κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ και να εξετάσει τα  συμβαίνοντα στις τράπεζες  και

Ερωτώνται  ο κ.κ. Υπουργοί

1.    Τι προτίθενται να πράξουν για την ομαλή δανειοδότηση των επιχειρήσεων;
2.    Αν προτίθενται να αναθεωρήσουν το πρόγραμμα επιδοτούμενου επιτοκίου   του ΤΕΜΠΜΕ ώστε να αρθούν τα τεχνικά εμπόδια  για την ένταξη όλων των επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα