Ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας & Οικονομικών, ζητώντας να ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις προτάσεις τις ΟΕΒΕΝΗ. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Η παρατεινόμενη κρίση στην αγορά, η μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών και η αναποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους οδηγούν καθημερινά στο μαρασμό και το κλείσιμο τις μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η ασφυξία στην αγορά το τελευταίο δίμηνο είναι πρωτοφανής. Οι ακάλυπτες επιταγές τον Οκτώβριο είναι 152 εκατ. €, και 100% αυξημένες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007 ενώ για το Νοέμβριο η κατάσταση είναι περισσότερο δραματική.
Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, να στηρίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα με επίκεντρο τον πολίτη, τη μικρή και οικογενειακή επιχείρηση. Η άρνηση της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει αντί να καταργήσει το σύστημα του αφορολόγητου αποθεματικού και η απόφαση της να μην κάνει καμιά
ουσιαστική μείωση στις μικρές και στις ατομικές, που ξεπερνούν τις 600.000, επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση.
Η ΟΕΒΕΝΗ με έγγραφο της προτείνει τις παρακάτω ρεαλιστικές προτάσεις που με βάση το σημερινό πρόβλημα θα δώσουν μια οικονομική ανάσα στον δοκιμαζόμενο σήμερα μικρομεσαίο επιχειρηματία.
- Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ανάλογη του τζίρου που πραγματοποιεί η επιχείρηση και των υποχρεώσεων που πρέπει να καλύψει.
- Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου και επαναφορά της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε μέχρι το οικονομικό έτος 2008 και κατάργηση της προκαταβολής φόρου, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεσπίζοντας κριτήρια εσόδων.
- Επανεξέταση της ρύθμισης περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων έως το 2006
- Αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών επιχειρήσεων τουλάχιστον για τρία χρόνια από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πάγωμα του ποσοστού κέρδους των τραπεζών και κατάργηση του 0,6% (Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών ΕΦΤΕ).
- Κίνητρα απασχόλησης του προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ
- Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με ένταξη μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και άμεση εφαρμογή προγραμμάτων ένταξης σε αυτά
- Άμεση αποπληρωμή των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ και έχουν ολοκληρώσει ή έχουν υλοποιήσει κατά 50% το επενδυτικό τους σχέδιο
- Μείωση του ψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες (από 19% σε 17%) προκειμένου να τονωθεί η αγορά.
- Μείωση των Κρατικών Τιμολογίων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ)
- Άμεση επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού, για επενδύσεις.
- Δημιουργία ειδικού προγράμματος μέσα από Εθνικούς Πόρους (να δοθεί επιδότηση) στήριξης των πολύ μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων που να λειτουργήσει με ευέλικτες προϋποθέσεις όπως π.χ. το «ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ».
Επειδή η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ο μόνος δρόμος για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αντιμετώπισης της κρίσης
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Αν προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα οικονομικής στήριξης απ’ ευθείας του οικογενειακού εισοδήματος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
- Αν προτίθενται να μειώσουν τα φορολογικό βάρος για τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις και τον Φ.Π.Α για τους καταναλωτές ;
- Αν προτίθενται να κάνουν δεκτές τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου;