Skip links

Να ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας & Οικονομικών, ζητώντας να ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις προτάσεις τις ΟΕΒΕΝΗ. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Η παρατεινόμενη κρίση στην αγορά, η μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών και η αναποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους οδηγούν καθημερινά στο μαρασμό και το κλείσιμο τις μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η ασφυξία στην αγορά το τελευταίο δίμηνο είναι πρωτοφανής. Οι ακάλυπτες επιταγές τον Οκτώβριο είναι 152 εκατ. €, και 100% αυξημένες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007 ενώ για το Νοέμβριο η κατάσταση είναι περισσότερο δραματική.
Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, να στηρίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα με επίκεντρο τον πολίτη, τη μικρή και οικογενειακή επιχείρηση. Η άρνηση της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει αντί να καταργήσει το σύστημα του αφορολόγητου αποθεματικού και η απόφαση της να μην κάνει καμιά
ουσιαστική μείωση στις μικρές και στις ατομικές, που ξεπερνούν τις 600.000, επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση.
Η ΟΕΒΕΝΗ με έγγραφο της προτείνει τις παρακάτω ρεαλιστικές προτάσεις που με βάση το σημερινό  πρόβλημα θα δώσουν μια οικονομική ανάσα στον δοκιμαζόμενο σήμερα μικρομεσαίο επιχειρηματία.

  1. Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ανάλογη του τζίρου που πραγματοποιεί η επιχείρηση και των υποχρεώσεων που πρέπει να καλύψει.
  2. Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου και επαναφορά της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε μέχρι το οικονομικό έτος 2008 και  κατάργηση της προκαταβολής φόρου,  ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεσπίζοντας κριτήρια εσόδων.
  3. Επανεξέταση της ρύθμισης περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων έως το 2006
  4. Αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών επιχειρήσεων τουλάχιστον για τρία χρόνια από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πάγωμα του ποσοστού κέρδους των τραπεζών και κατάργηση του 0,6% (Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών ΕΦΤΕ).
  5. Κίνητρα απασχόλησης του προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ
  6. Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με ένταξη μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και  άμεση εφαρμογή προγραμμάτων ένταξης σε αυτά
  7. Άμεση αποπληρωμή των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ και έχουν ολοκληρώσει ή έχουν υλοποιήσει κατά 50% το επενδυτικό τους σχέδιο
  8. Μείωση του ψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες (από 19% σε 17%) προκειμένου να τονωθεί η αγορά.
  9. Μείωση των Κρατικών Τιμολογίων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ)
  10. Άμεση επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού, για επενδύσεις.
  11. Δημιουργία ειδικού προγράμματος μέσα από Εθνικούς Πόρους (να δοθεί επιδότηση)  στήριξης των πολύ μικρών και  οικογενειακών επιχειρήσεων που να λειτουργήσει με ευέλικτες προϋποθέσεις  όπως π.χ. το «ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ».

Επειδή η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ο μόνος δρόμος για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αντιμετώπισης της κρίσης

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  • Αν προτίθενται να υλοποιήσουν  πρόγραμμα οικονομικής  στήριξης απ’ ευθείας  του οικογενειακού εισοδήματος   και των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων;
  • Αν προτίθενται να μειώσουν τα φορολογικό βάρος για τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις και τον Φ.Π.Α για τους καταναλωτές ;
  • Αν προτίθενται να κάνουν δεκτές τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου;
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα