ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνω και είναι εύλογη η αγωνία του ερωτώντος συναδέλφου. Το ζήτημα για την περιοχή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και καταλαβαίνω ότι αυτή η ερώτηση έρχεται για μία πολλοστή φορά όπως είπα δικαιολογημένα.
Κύριε Πρόεδρε, πριν από μερικούς μήνες είχα απαντήσεις σε ταυτόσημου περιεχομένου ερώτηση, την οποία είχε υποβάλει και την είχαμε συζητήσει ο Αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Παπαγεωργίου αν δεν κάνω λάθος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έδωσα τότε τις δέουσες εξηγήσεις, τοποθέτησα τα πράγματα όπως το Υπουργείο σκέπτεται να ακολουθήσει. Φαίνεται ότι η επιχειρηματολογία μου εκείνη άφηνε ορισμένα κενά. Επομένως, πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες, στις 13.10.2008 συγκεκριμένα επανήλθε και ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Παπαγεωργίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ίδια ακριβώς ερώτηση, στην οποία έδωσε τις εξηγήσεις.
Είχα πει δε τότε και θέλω να το διαβάσω για μία ακόμη φορά, ότι το θέμα για μένα –εννοώ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης- έχει έτσι και με τη συγκεκριμένη δήλωση την οποία διάβασα στη Βουλή και η οποία ήδη είχε καταχωρισθεί στα Πρακτικά, χαράσσεται και η πολιτική απέναντι στα τέσσερα νέα Εφετεία.
Θα ήθελα να την επαναλάβω αυτή τη δήλωση που είχα κάνει τότε, η οποία έχει ως εξής: Έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προωθηθεί η ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων. Ωστόσο, επειδή το όλο ζήτημα της δημιουργίας νέων Εφετείων στη χώρα σχετίζεται με πολλές παραμέτρους, είναι ένα πρόβλημα σύνθετο και έχει σχέση με το κόστος δαπάνης και λειτουργίας, με τις υποδομές, με την ετοιμότητα των Εφετείων αλλά και τη συνολική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, για όλους αυτούς τους λόγους συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις πάνω στο θέμα με όλους τους αρμόδιους παράγοντες και φορείς προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική μας απόφαση.
Αυτή ήταν η δήλωση η οποία χάραζε και την πολιτική μας.
Μετά από αυτή τη δήλωση, μετά από τις 13.10.2008, δηλαδή, είχα σημαντικές και συνεχείς επαφές και συναντήσεις με ενδιαφερόμενους παράγοντες απ’ όλες τις περιοχές και μου ζητήθηκε να κάνω ορισμένες διευκρινιστικές τοποθετήσεις πάνω σε εκείνη τη δήλωση που είχα κάνει εδώ στη Βουλή. Έτσι λοιπόν, στις 21.10.2008, δηλαδή πριν από δέκα μέρες, έκανα μία καινούργια δήλωση η οποία έλεγε το αυτονόητο, έλεγε τα ίδια περίπου, αλλά θέλω και αυτή να σας τη διαβάσω, για να αντιληφθεί κανείς ότι η γραμμή και η πορεία του Υπουργείου είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη.
Έλεγα λοιπόν τότε στο Δελτίο Τύπου μετά από πολλές συναντήσεις, όπως σας είπα, όλα όσα ανέφερα στη Βουλή τη Δευτέρα 13.10.2008 και σε άλλες δημόσιες δηλώσεις και συνεργασίες μου, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προωθηθεί η ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων. Τα Εφετεία αυτά θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν όλα μαζί, δηλαδή θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα. Με αυτή τη δήλωση νομίζω ότι καλύπτεται και η αγωνία και το ενδιαφέρον του συναδέλφου, αλλά και γενικότερα φωτίζονται όλες οι πτυχές του προβλήματος έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία της τάσεως της Κυβερνήσεως απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από εμάς το ζήτημα της ίδρυσης του Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη για την εξυπηρέτηση των πολιτών των δύο νομών αλλά και την απρόσκοπτη απονομή δικαιοσύνης είναι σήμερα παραπάνω από ώριμο. Αφ’ ενός υπάρχει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που είπε ένα μεγάλο «ναι» στην ίδρυση του Εφετείου στο Ηράκλειο αλλά και στο Αγρίνιο, στη Μυτιλήνη και στη Χαλκίδα και αφ’ ετέρου υπάρχει η ομόθυμη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχει εκφραστεί διά των Αρχηγών των κομμάτων στην πολιτική και στην απόφαση συγκεκριμένα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και για τις τέσσερις περιοχές. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα είναι πολύ ώριμα και αυτή τη στιγμή ως μόνη συνέχεια αναζητούν την υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Επειδή έχετε εκφράσει πράγματι τη βούληση μαζί με άλλα βέβαια για τα οποία δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε, για να ιδρυθούν ταυτόχρονα αυτά τα τέσσερα Εφετεία, και επειδή είχε γίνει μία προεργασία για την υλοποίηση των δύο από αυτά ως προς την ίδρυσή τους το μήνα Ιανουάριο του 2009, θέλω να μας πείτε για τη σκέψη σας σε σχέση με το χρονικό περιθώριο που εσείς έχετε προσδιορίσει για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση συνεκτιμώντας και την ανάγκη για τις όποιες διαβουλεύσεις και τις όποιες ανάγκες για τις υποδομές.
Πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι εμείς στο Ηράκλειο έχουμε πολλές φορές εκφράσει την άποψη και εκεί και εδώ και σε εσάς αλλά και στην Κυβέρνηση συνολικά ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα διχασμού στην Κρήτη. Η μη ίδρυση μπορεί να αποτελέσει αιτία διχασμού, αν ήθελε κανείς να χρησιμοποιήσει αυτήν την ακραία έκφραση, αλλά σήμερα και η κοινωνία ολόκληρης της Κρήτης έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί αυτό το θέμα να δημιουργεί ανάσχεση της αναπτυξιακής πορείας της Κρήτης.
Επιζητούμε την ίδρυση υπηρεσιών ή παραρτημάτων Οργανισμών σε όλους τους νομούς της Κρήτης που αφορούν ασφαλώς και άλλα Υπουργεία, προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι πολίτες και να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες μετακινήσεις, που τους κοστίζουν χρόνο και χρήμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μία συνολική πολιτική μέσα στην οποία χωράει και η άμεση ίδρυση του Εφετείου. Θέλω λοιπόν να μας πείτε τον χρόνο για τον οποίο προσδιορίζεται η υλοποίηση των τεσσάρων πια Εφετείων. Είναι ο Ιανουάριος; Για να ετοιμάζουμε και τα πράγματα, διότι όπως ξέρετε ο Δήμος Ηρακλείου έχει δεσμευτεί για την υποδομή και σε αίθουσες και σε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη υπάρχει για τη λειτουργία του Εφετείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κύριε Πρόεδρε, συμμερίζομαι τις απόψεις του κ. Κεγκέρογλου σε ό,τι αφορά ότι δεν υπάρχει κομματικό ζήτημα και ότι πράγματι οι αντιθέσεις που υπήρχαν έχουν αμβλυνθεί σημαντικά. Το χαιρετίζω αυτό, εφόσον είναι μία παραδοχή από τον συνάδελφο και η οποία γίνεται κατά τον πλέον επίσημο τρόπο στην Αίθουσα αυτή, διότι η προσδοκία και η στόχευση η δική μας είναι ακριβώς αυτό.
Επανειλημμένως μέσα στην Αίθουσα αυτή είπα ότι το θέμα το μελετούμε σφαιρικά από όλες τις πλευρές, θέλουμε να δούμε όλες τις παραμέτρους. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ποικίλοι παράμετροι τους οποίους πρέπει να συνεκτιμήσει κανείς. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο το θέμα του Ηρακλείου αλλά είναι τέσσερα τα Εφετεία. Μέσα στη βάση αυτή συνεκτιμουμένων των στοιχείων, υπολογισμένων όλων των παραμέτρων τις οποίες ανέφερα και εγώ και ο κ. Κεγκέρογλου μελετάμε το θέμα και πιστεύω ότι σε κάποια στιγμή, που δεν μπορώ τώρα να προσδιορίσω επακριβώς, θα είμαστε εις θέσιν να μπορούμε να πούμε επισήμως σε αυτή την Αίθουσα ότι το θέμα ωρίμασε, ότι παρεκάμφθησαν όλες οι δυσκολίες, ότι τα διάφορα ζητήματα, είτε υποδομών, είτε αναπτυξιακής πολιτικής, είτε διαφόρων ισορροπιών κ.λπ. έχουν ήδη υπερκεραστεί και έτσι θα μπορούμε με βεβαιότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών. Μέχρι τότε εκείνο που θέλω να ζητήσω και από εσάς αλλά και από τους συναδέλφους των άλλων περιοχών, οι οποίοι ευλόγως έχουν ενδιαφέροντα είτε έτσι είτε αλλιώς, να δώσουν ένα περιθώριο χρόνου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει όλες αυτές τις δυσκολίες, τις υπαρκτές δυσκολίες τις οποίες και εσείς αναγνωρίζετε και οι άλλοι συνάδελφοι αναγνωρίζουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τελικά αυτήν την απόφαση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Οι δικηγόροι έχουν μια άλλη ιστορία.
Συνάντηση Βασίλη Κεγκέρογλου με τον σύλλογο σεισμόπληκτων η ΕΛΠΙΔΑ
Η συνάντηση του Βασίλη Κεγκέρογλου με τον σύλλογο σεισμόπληκτων η ΕΛΠΙΔΑ είναι η πρώτη συνάντηση με συλλογικό φορέα που πραγματοποίησε