Skip links

Η αποτυχία της Ν.Δ. οδηγεί σε νέους φόρους

Η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής προσφεύγει ξανά στην εύκολη λύση της αύξησης των έμμεσων φόρων και της επιβολής νέων φόρων. Σε ποιους όμως;
Με τα γνωστά φοροεισπρακτικά μέτρα, την αύξηση των έμμεσων φόρων, την αύξηση των ειδικών τελών και φόρων, μεταφέρει το κόστος της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Για να μην ξεχνάμε όμως τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, θυμίζω την αύξηση στη φορολόγηση της εργασίας έναντι αυτής του κεφαλαίου και κυρίως την μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων που πλήττει τους πολλούς και τη μείωση της άμεσης φορολογίας από την οποία ωφελήθηκαν οι λίγοι: μεγαλοεισαγωγείς, τράπεζες, διυλιστήρια, μεγάλες επιχειρήσεις.

Αύξηση έμμεσων φόρων και νέοι φόροι 2004-2007

1.    Φ.Π.Α. από 8 σε 9, αύξηση 12,5%
2.    Φ.Π.Α. από 18 σε 19, αύξηση 5,5%
3.    Αύξηση ειδικού φόρου καυσίμων και επιπλέον επιβάρυνση Φ.Π.Α. ανά λίτρο.
4.    Αύξηση τελών κινητής τηλεφωνίας
5.    ΕΡΤ αύξηση 45%
6.    ΔΕΗ 25% + 7% πρόσφατα, τα πάγια αυξήθηκαν από 60.5% έως 126%
7.    ΟΤΕ αύξηση 50% στο πάγιο την τελευταία 4ετία από 15 σε 30€.
8.    Αύξηση ειδικού φόρου καπνού στα φθηνά τσιγάρα (κυρίως ελληνικά)
9.    Αύξηση τελών κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και διοδίων
10.    Η υποχρηματοδότηση των Δήμων οδηγεί αναγκαστικά τις τοπικές αρχές σε αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών.
11.    Από τη διεθνή γκάφα Αλογοσκούφη για την υποτιθέμενη αύξηση του πλούτου στην Ελλάδα, χάσαμε ευρωπαϊκούς πόρους (2,5 δις ευρώ) τους οποίους καλύπτει από νέους φόρους.
12.    Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ.
13.    Ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας. Η Ν.Δ. κατήργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που πλήρωναν οι έχοντες και κατέχοντες και επέβαλε φόρο για τέσσερα εκατ. ακίνητα με ελάχιστο ποσό το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
14.    Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Κάθε ακίνητο από 40 τμ και άνω χρειάζεται πλέον το πιστοποιητικό αυτό προκειμένου να ενοικιαστεί ή να πουληθεί με κόστος που επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη
15.    Φ.Π.Α. 19% σ’ όλα τα νέα κτίρια και τέλος συναλλαγής 1% κατά τις μεταβιβάσεις όλων των ακινήτων.

Όπως αποδεικνύεται απ’ όλα τα παραπάνω, ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος είναι η ίδια η Κυβέρνηση με την αύξηση φόρων, τελών και τιμολογίων των ΔΕΚΟ αλλά και την επιβολή νέων φόρων.
Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά λόγω της αποσάθρωσης των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί σε έντονα φαινόμενα κερδοσκοπίας που συμπληρώνουν την αύξηση όλων των βασικών αγαθών και υπηρεσιών λόγω καρτελοποίησης της αγοράς.
Η ουσιαστική απουσία λειτουργίας της επιτροπής ανταγωνισμού είναι δώρο στα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγει η χώρα.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά που οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής, μειώθηκε δραματικά το εισόδημα όλων των Ελλήνων: αγροτών, εργαζομένων, μικρομεσαίων από την ανυπαρξία πολιτικής για την ανάπτυξη του τόπου.
Γίνεται έτσι παραπάνω από φανερό ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική για τον τόπο, που προϋποθέτει τη άμεση διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται στο πολιτικό σύστημα, ώστε να βγει η χώρα από την πολιτική και οικονομική κρίση. Χρειάζεται επομένως μια νέα Κυβέρνηση με όραμα για τον τόπο και βούληση να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα