Ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου έφερε στη Βουλή το θέμα της αντιμετώπισης της πραγματικής ανεργίας στη χώρα μας με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2008 αυξήθηκε σε 9% από 8% του Φεβρουαρίου του 2008. Ωστόσο και πάλι δε διατυπώνεται η πραγματική και αληθινή έκταση του προβλήματος αυτού στη χώρα μας.
Στις μετρήσεις της ΕΣΥΕ στους ανέργους δε συμπεριλαμβάνονται οι μερικώς απασχολούμενοι στα τετράωρα που ανά δύο καλύπτουν μια θέση πλήρους απασχόλησης, δηλαδή ουσιαστικά οι μισοί πρέπει να θεωρούνται άνεργοι, αλλά υπολογίζονται για τις μετρήσεις στους απασχολούμενους. Παρόμοια αντιμετώπιση για τους δείκτες της ανεργίας έχουν και οι εκπαιδευόμενοι στα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης ανέργων που η συμμετοχή τους είναι εκπαιδευτική, όχι εργασιακή, και επιπλέον είναι ανασφάλιστη, αλλά ωστόσο υπολογίζονται στους απασχολούμενους. Ακόμη δεν καταγράφονται στους ανέργους οι έμμεσα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ακόμη και όταν δεν έχουν εργασία π.χ. σύζυγοι των αγροτών.
Πέρα των παραπάνω, για να καταγράψει η ΕΣΥΕ κάποιον ως άνεργο πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι και η αναζήτηση εργασίας και οι συγκεκριμένες ενέργειες που έκανε κάποιος για να βρει δουλειά. Σε περίπτωση όμως που ο πράγματι άνεργος δεν έχει κάνει κάποια από τις ενέργειες αναζήτησης εργασίας που καταγράφονται στα ερωτηματολόγια της έρευνας του εργατικού δυναμικού, τότε δε θεωρείται άνεργος.
Επειδή με αλχημείες δε λύνεται το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας και
επειδή η Κυβέρνηση αντί να αναλώνεται σε νούμερα, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την τόνωση της απασχόλησης και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση του προβλήματος των ειδικών ομάδων πληθυσμού που πλήττονται άμεσα από την ανεργία
Ερωτάται η κα Υπουργός
- Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να καταγράψει την πραγματική ανεργία;
- Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ;