ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΔ΄
Τρίτη 3 Ιουνίου 2008
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Εισερχόμαστε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «αύξηση συντάξεων του δημοσίου, εισοδηματική πολιτική έτους 2008 και άλλες διατάξεις»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή αρνητική και ζοφερή κατάσταση για τη χώρα και την κοινωνία δεν εμφανίστηκε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησε τέσσερα χρόνια τώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα, αντί θα θέτει στόχους, να σχεδιάζει, να παίρνει πρωτοβουλίες και να χαράζει τη δική της πορεία, χάνει ένα προς ένα τα πλεονεκτήματα που το προηγούμενο διάστημα κέρδισε με πολύ κόπο.
Ξεπουλάτε ό,τι θεωρείται δημόσια περιουσία, ιδιωτικοποιείτε ό,τι είναι δημόσιο αγαθό, αποδομείτε το κοινωνικό κράτος. Η οικονομία μας με την πολιτική σας αφελληνίζεται. Η ανταγωνιστικότητά της μειώνεται συνεχώς. Όλοι οι δείκτες, ακόμη και μετά τις αλχημείες της Στατιστικής Υπηρεσίας, χειροτερεύουν συνεχώς. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο μικρότερος των τελευταίων ετών, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει με 4,6%.
Ταυτόχρονα, ο πλούτος κατανέμεται άνισα και συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων, το εισόδημα των περισσοτέρων Ελλήνων μειώνεται και το κόστος ζωής αυξάνεται ραγδαία. Χίλια ευρώ είναι η αύξηση του κόστους ζωής τα πέντε τελευταία χρόνια για μια τετραμελή οικογένεια, που αυτή η αύξηση οδηγεί ολοένα και περισσότερες οικογένειες στον υπερδανεισμό. Το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι νέοι άνεργοι ελπίζουν στα 400 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση στα 700 ευρώ, με άγνωστες συνθήκες εργασίας.
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής που ευνοεί τους μεσάζοντες, μιας πολιτικής που ακολουθείται εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και της ανυπαρξίας πολιτικής για την αγορά.
Σήμερα, με την ανοχή και την αδράνεια της Κυβέρνησης, συντελείται μια μεγάλη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος. Οι αποσπασματικές και σπασμωδικές ενέργειες, όπως αυτές ανακοινώνονται κάθε φορά, είναι «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερρημένοι». Δεν αποτελούν μέρος συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα σαράντα ένα μέτρα που εξέπνευσαν πριν καν εφαρμοστούν, συμπληρώθηκαν με άλλα επτά της ίδιας αναποτελεσματικότητας.
Τα καρτέλ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αντιμετωπίζονται με ευχές, ούτε με τις αντιφατικές πολιτικές να βρίσκεται νοθευμένο το εισαγόμενο ηλιέλαιο και να βάζετε σε διατίμηση το ελαιόλαδο. Έλεος πια, κύριοι της Κυβέρνησης! Η επίκληση από τη μεριά σας της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και των διεθνών τιμών πετρελαίου δεν αποτελεί πλέον άλλοθι, για τον απλούστατο λόγο ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ίδιο κρουνό αγοράζουν πετρέλαιο, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον κινούνται, όμως καμία σχέση δεν έχει η ασυδοσία και η ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, με αυτά που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό, γιατί υπάρχουν σε πολλές χώρες υπεύθυνες κυβερνήσεις που με μέτρα και πολιτικές ανακόπτουν την όποια αρνητική συγκυρία.
Θα πρέπει να πούμε για άλλη μια φορά ότι η πραγματική αύξηση των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου εξισορροπείται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση του ευρώ και έτσι, επιτέλους, πρέπει να σταματήσετε την επίκληση αυτού του επιχειρήματος.
Η Κυβέρνηση, από το 2005 και μετά, συνεχώς αυξάνει τους έμμεσους φόρους, αυξάνει το φόρο εργασίας έναντι της μείωσης του φόρου κεφαλαίου. Αυξάνει το Φ.Π.Α., αυξάνει τον ειδικό φόρο καυσίμων, τα ειδικά τέλη κινητής τηλεφωνίας, τα τέλη για την Ε.Ρ.Τ., αυξάνει τα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο.. Το ηλεκτρικό αυξήθηκε κατά 27%, 17% ζητάει επιπλέον ο Αθανασόπουλος. Με τις αυξήσεις στα φάρμακα, με όλες τις αυξήσεις στις βασικές υπηρεσίες, η Κυβέρνηση έχει καταστεί ο επίσημος τροφοδότης της ακρίβειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και αλλαγές που είχαν να κάνουν με το φόρο ακινήτων. Καταργήσατε το φόρο που πλήρωναν δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες Ελληνες, που έχουν και κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και επιβάλατε φόρο σε τέσσερα εκατομμύρια ακίνητα και τις επόμενες μέρες που θα αρχίσουν να ζητούν οι εφορίες την καταβολή αυτού του φόρου, θα αντιμετωπίσετε τη λαϊκή οργή. Μεταφέρατε τα βάρη από τους λίγους στους πολλούς.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πιστεύετε, όπως κάθε φορά διατρανώνετε σ’ αυτήν την Αίθουσα, στην ελεύθερη αγορά όμως αποδείχτηκε ότι πιστεύετε στην ασύδοτη αγορά. Πιστεύετε στην αυτορύθμιση αλλά οδηγήσατε στην απορύθμιση. Για να μιλάμε για στοιχειώδη ρύθμιση στην αγορά, χρειάζονται πρώτα απ’ όλα ξεκάθαροι και ισχυροί κανόνες, συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού που δεν έρχονται από μόνες τους. Πρέπει να λειτουργούν οι πολύπλευροι έλεγχοι και οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί. Με μερεμέτια και ημίμετρα δουλειά δεν γίνεται. Η μείωση των τιμών πρέπει να ξεκινήσει από τα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο. Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις και αυτή να δώσει το παράδειγμα στους υπόλοιπους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το βαθμό που αποδέχεται κανένας τα αίτια της αύξησης του κόστους ζωής, ένα είναι σίγουρο, ότι έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής και χρειάζεται στήριξη του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Η εισοδηματική και φορολογική πολιτική είναι δύο από τους κύριους μηχανισμούς που μπορεί να αξιοποιήσει μια κυβέρνηση για να υλοποιήσει πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και στήριξης των οικονομικά αδυνάτων.
Σήμερα, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ανακοπή του μεγάλου ρεύματος αύξησης της φτώχειας απαιτούν μια ριζοσπαστική πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος ανάλογη με αυτή που εφαρμόστηκε το 1981-1985 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μια πολιτική που ούτε καν έχετε στο μυαλό σας. Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση αλλά με τις μικρές ονομαστικές αυξήσεις που δίνει στους μισθούς και στις συντάξεις η πραγματικότητα λέει ότι μειώνονται.
Και δεν είναι μόνον αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και μείωση των ήδη υφισταμένων αποδοχών. Παράδειγμα για τους εργαζόμενους των υγειονομικών περιφερειών προωθείται με το άρθρο 6 η κατάργηση της χορήγησης του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που τους είχε δοθεί. Η κατάργηση αυτή του επιδόματος δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τους εργαζόμενους αφού καλούνται να επιστρέψει ο καθένας ποσό 1.800 ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν ελπίζουν πια τίποτε από τη Νέα Δημοκρατία. Οι ελπίδες τους στρέφονται πλέον στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μια απαίτηση, να απαλλάξει τον τόπο από την πιο επιζήμια και αντιλαϊκή κυβέρνηση!
Και έρχομαι τώρα στο θέμα της κατάργησης του ασυμβίβαστου. Οφείλω να πω ότι με την κατάργηση του ασυμβίβαστου, της άσκησης επαγγέλματος από Βουλευτές που αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία με τη σύμπραξη και άλλων δυνάμεων, εκ των πραγμάτων δημιουργούνται Βουλευτές δύο ταχυτήτων. Οι Βουλευτές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και οι μερικής ενασχόλησης με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να είμαστε ξεκάθαροι: ‘Οποιος επιλέγει να ασκεί και επάγγελμα παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα, δεν πρέπει να έχει δεύτερο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως Βουλευτής. Να είμαστε ξεκάθαροι. Κάθε ‘Έλληνας για το ίδιο χρονικό διάστημα που εργάζεται έχει δικαίωμα σε μια κύρια ασφάλιση. Γιατί εμείς να έχουμε δύο; Θα παρακαλέσω πάρα πολύ η ρύθμιση της κατάργησης του ασυμβίβαστου να ακολουθηθεί από μια ανάλογη ρύθμιση που έχει να κάνει με την κατάργηση αυτού του δικαιώματος που μέχρι τώρα έχουν οι Βουλευτές!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)