Skip links

Ερώτηση σχετικά με τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και τη μείωση του κόστους παραγωγής

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΑ΄
Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Αναφορές- Ερωτήσεις Πρώτου κύκλου.
Πρώτη είναι η με αριθμό 5277/29-1-2008 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Αναλυτικότερα η ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου έχει ως εξής:
«Με μεγάλη αγανάκτηση οι ελαιοκαλλιεργητές βλέπουν τις τιμές ελαιολάδου να κατρακυλούν την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, πετρέλαιο κ.λπ.) ανεβαίνει κατακόρυφα.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις προσπαθούν, με την παρεμβατική δυνατότητα που έχουν, να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά τα ευρύτερα και ισχυρότερα επιχειρηματικά παιχνίδια συμπιέζουν τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω.
Επειδή η συμπίεση αυτή των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου δεν φαίνεται να οφείλεται στην ύπαρξη πεδίου υγιούς ανταγωνισμού, αφού είναι γνωστό ότι τη φετινή ελαιοκομική περίοδο η ζήτηση είναι εντονότερη από την προσφορά λόγω της μικρής παραγωγής, αλλά φαίνεται να είναι περισσότερο αποτέλεσμα «συνεννοήσεων» των μεγαλοεξαγωγέων και κερδοσκοπικών παιχνιδιών με εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς που διαθέτει η Πολιτεία προκειμένου να ελεγχθούν τα κυκλώματα που συμπιέζουν προς τα κάτω τις τιμές παραγωγού ως και αυτά που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, προκειμένου να παταχθούν τα κερδοσκοπικά φαινόμενα εις βάρος των παραγωγών».
Στην ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ο ελαιοκομικός τομέας στη χώρα μας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας. Διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ διατίθενται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του τομέα αυτού.
Ο κύριος συνάδελφος αναφέρεται στη διαμόρφωση των τιμών του ελαιολάδου. Είναι γνωστό όμως ότι όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών οι δυνατότητες παρέμβασης που έχουμε είναι σημαντικά περιορισμένες και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι τιμές διαμορφώνονται από την ευρωπαϊκή, τη διεθνή προσφορά και τη ζήτηση.
Όταν σε άλλες χώρες έχουμε μεγάλη παραγωγή, έχουμε καλύτερες τιμές. Όταν έχουμε μικρότερη παραγωγή, τότε οι τιμές αυξάνονται και στη χώρα μας.
Το δυστύχημα στο ελαιόλαδο είναι ότι επί είκοσι χρόνια δεν έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καμία προσπάθεια έτσι ώστε το ελληνικό ελαιόλαδο να εξάγεται σε ένα μεγάλο ποσοστό τυποποιημένο.
Και φτάσαμε σε ένα σημείο, δυστυχώς, μόνο το 10% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου να εξάγεται τυποποιημένο, ένα ποσοστό βέβαια που τα τελευταία χρόνια με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυξάνεται, δεδομένου ότι έχουν ενταχθεί στα μέτρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πολλά προγράμματα, όσον αφορά τη μεταποίηση του ελαιολάδου και δεδομένου ότι για πρώτη φορά ενεργοποιούμε μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το μέτρο 4.3, έτσι ώστε να προβάλλεται και να προωθείται το ελληνικό ελαιόλαδο.
Για τη φετινή χρονιά θέλω να σας πω ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή σε ανταγωνίστριες χώρες και αυτός είναι ο κύριος λόγος που το ελαιόλαδο το δικό μας διατίθεται σε χαμηλή τιμή. Όσες περιπτώσεις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πιθανής ελληνοποίησης ελαιολάδων, θέλω να σας πω ότι αμέσως επιληφθήκαμε. Δεν μείναμε αδρανείς, στείλαμε επιστολές στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που έχουν και την ευθύνη των ελέγχων για τη νοθεία του ελαιολάδου. Ασκούμε πιέσεις μέσω της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί το γεγονός ότι το ελαιόλαδο ξεκίνησε με μια τιμή περίπου 2,5 ευρώ, έχει φτάσει στα 2,90 ευρώ και οι τιμές του ελαιολάδου αυξάνονται.
Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, θέλω να σας πω, πρώτον, ότι για μεν το πετρέλαιο έχουμε τη διεθνή αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όμως, πλέον με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ υπολογίζουμε έναν νέο τρόπο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, έτσι ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε το κόστος παραγωγής, όσον αφορά το πετρέλαιο.
Δεύτερον, όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, οι αυξήσεις κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε πρόβλημα στον τομέα των λιπασμάτων λόγω της διεθνούς αύξησης των πρώτων υλών για λιπάσματα. Ασκούμε πιέσεις και στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και στις ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε όσο γίνεται τις τιμές των λιπασμάτων.
Εκτός από αυτό, θέλω να σας πω ότι είμαστε σε συνεχή επαφή με τις οργανώσεις των αγροτών είτε μιλούμε για ελαιοκομικούς φορείς είτε μιλούμε για ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να πετυχαίνονται καλύτερες τιμές, όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου και ικανοποιητικότερες τιμές, όσον αφορά τις τιμές των εφοδίων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο ερωτών συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι ασφαλώς συνδυασμός της πτώσης των τιμών και της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Πετρέλαιο, λιπάσματα, εφόδια και για την κτηνοτροφία οι ζωοτροφές: δεν αναφέρθηκαν όμως από εσάς τώρα, αλλά και από συναδέλφους του Υπουργείου Ανάπτυξης σε καμία ερώτησή μας συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε σχέση με το πετρέλαιο, σε σχέση με τα λιπάσματα, σε σχέση με τις ζωοτροφές.
Επιπλέον θέλω να σας πω ότι το κράτος, η Κυβέρνησή σας με τις αποφάσεις της βάζει τους αγρότες να προπληρώνουν το πετρέλαιο. Βλέποντας όλα αυτά ο αγρότης έρχεται πραγματικά σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το αύριο, γιατί χωρίς καμία στήριξη έρχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνος του.
Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα θέματα. Αγροτικοί σύμβουλοι, κέντρα αγροτικής ανάπτυξης: τρία χρόνια αργούν, κύριε Υπουργέ. Το εθνικό απόθεμα διανέμεται με πολλά παράπονα. Δημοσιοποιείστε τα στοιχεία. Η επιδότηση για την ποιοτική παραγωγή καθυστερεί πάρα πολύ. Το κόστος για την ενιαία ενίσχυση το πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες.
Και τελευταία ακούσαμε αυτό το πολύ παράξενο, ότι θα μειωθεί κατά 50% η εξισωτική αποζημίωση, αν είναι αλήθεια. Δώστε εξήγηση, γιατί πραγματικά είναι ανάστατος ο αγροτικός κόσμος στις μειονεκτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές γιατί –προς Θεού- δεν λύθηκαν τα προβλήματα. Αυτοί που νομίζουν ότι λύθηκαν, κάνουν λάθος.
Για την κατρακύλα της τιμής του ελαιολάδου, έχω να πω ότι είναι το κυρίαρχο θέμα για τους αγρότες, για την τοπική οικονομία, για τον τοπικό Τύπο. Και θα σας καταθέσω πρωτοσέλιδα εφημερίδων που αφορούν αυτό το θέμα, μόνο αυτό το θέμα! Είναι το κυρίαρχο γιατί πραγματικά η πορεία είναι αντίστροφη από αυτή που είπατε. Ξεκίνησε με 3 ευρώ, με 2,90 ευρώ, έπεσε στα 2,50 ευρώ, ανέβηκε στα 2,7 ευρώ, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάλογη αντιμετώπιση σε ένα προϊόν που –όπως πολύ σωστά είπατε- είναι εθνικό προϊόν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι με τις απαντήσεις που δίνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού -όταν μιλάμε εμείς για έλεγχο των καρτέλ- η οποία μας λέει την 1η Φεβρουαρίου: «Όταν αποκτήσω προσωπικό, θα ελέγξω, γιατί δεν έχω προσωπικό» και μετά από επτά μέρες μας λέει ότι μάλλον, οι χαμηλές τιμές οφείλονται στη διεθνή αγορά και στη μεγάλη προσφορά από την Ισπανία, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται σοβαρά το ζήτημα των εναρμονισμένων πρακτικών.
Η κερδοσκοπία δεν αφορά την τοπική οικονομία και δύο-τρεις μικροεμπόρους. Αφορά το συνολικό κύκλωμα που εμπορεύεται το ελαιόλαδο, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά γενικά για την Ευρώπη και παίζει το ρόλο του μεσάζοντα στις μεγάλες αγορές.
Και -προς Θεού!- μην μας ξαναπείτε τα στοιχεία για την αύξηση των εξαγωγών του τυποποιημένου ελαιολάδου. Ξέρετε πολύ καλά ότι από το 2004 μέχρι το 2006, το τυποποιημένο ελαιόλαδο για Αμερική, Αυστραλία και για άλλες βασικές χώρες-αγορές μειώθηκε. Το έξτρα παρθένο μειώθηκε.
Και πρέπει πραγματικά, μέσα από το σχέδιο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που έχετε εκπονήσει, να ενισχυθούν οι προσπάθειες που έχουν να κάνουν με το ποιοτικό ελαιόλαδο, προκειμένου να υπάρξει μια μορφή στήριξης στον αγρότη.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας):
Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ποιο είναι το κύριο πρόβλημα του ελαιολάδου και άλλων αγροτικών προϊόντων; Ότι για πάρα πολλά χρόνια, όλη η λογική της αγροτικής μας παραγωγής ήταν οι επιδοτήσεις. Ξέρετε, μάλιστα, ότι οι επιδοτήσεις για το συγκεκριμένο προϊόν επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δίνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες και με καθαρά κομματικά κριτήρια. Και δεν θέλω να αναφερθώ στις περιπτώσεις, τις οποίες δημοσιοποιήσαμε, όπου πεθαμένοι εισέπρατταν επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο.
Κατά συνέπεια, τιμητές για το θέμα αυτό δεν πρέπει να είστε. Και μόνο το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν κατορθώσατε παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ελαιολάδου να εξάγεται τυποποιημένο, σημαίνει ότι έχετε βαρύτατες ευθύνες. Και μόνο το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν κατορθώσατε να διακινείται η μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου μέσα από συλλογικούς φορείς -ομάδες παραγωγών και ενώσεις- σημαίνει ότι έχετε βαρύτατες ευθύνες.
Αγώνα και προσπάθεια κάνουμε, έτσι ώστε αυτός ο κλάδος να μπει επιτέλους σε μια σειρά, έτσι ώστε ενισχύσεις να εισπράττουν αυτοί που δικαιούνται και έτσι ώστε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου να εξάγονται κάτω από τυποποιημένη μορφή. Διότι, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί να αγοράζουν ελληνικό ελαιόλαδο, να αναβαθμίζουν το δικό τους λάδι με το δικό μας, εξαιρετικής ποιότητος λάδι -το αγοράζουν χύμα- και να καρπούνται αυτή την υπεραξία.
Γίνεται, λοιπόν, μια σημαντική προσπάθεια μέσα από τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα μέσα από αυτό που αναφέρατε, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», έτσι ώστε να ενισχυθεί η μεταποίηση, να ενισχυθεί η τυποποίηση, να ενισχυθεί η ποιοτική αναβάθμιση, η προβολή και η προώθηση των ελαιολάδων.
Όσον αφορά τη χρονιά που διανύουμε, θέλω να σας πω ότι γίνονται συστηματικότατοι έλεγχοι και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, έτσι ώστε να μην έχουμε ελληνοποιήσεις, έτσι ώστε να μην έχουμε νοθείες, έτσι ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες τιμές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα