ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: α) Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη, β) Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη
Με την συνεχή εξέλιξη των νέων τεχνολογιών οι χρήστες του διαδικτύου είναι πια σε θέση να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, συναλλαγές με το Δημόσιο και τις Τράπεζες και να ασχοληθούν με την εκπαίδευση και την εργασία εξ αποστάσεως.
Οι ενήλικοι κάνουν χρήση του διαδικτύου γνωρίζοντας τους κινδύνους και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας .
Οι ανήλικοι όμως κάνουν χρήση του διαδικτύου συνήθως χωρίς επίβλεψη, με μια πρωτόγνωρη ελευθερία, που δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή.
Αναμφίβολα το διαδίκτυο εξασκεί μεγάλη σαγήνη σε άτομα όλων των ηλικιών αφού δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει όλες τις πληροφορίες μπροστά στην οθόνη του. Ο ενήλικας είναι σε θέση να κρίνει και να αποφύγει τους κινδύνους που θα συναντήσει, για ένα παιδί όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα νέα παιδιά κατανοούν τους κινδύνους για την ασφάλεια του υπολογιστή και του λογισμικού του (είσοδος ιών) φροντίζοντας για τις μορφές άμυνας αλλά αγνοούν τους κινδύνους από ηλεκτρονική απάτη, προσβολή της προσωπικότητας, εθισμό και εξάρτηση.
Το διαδίκτυο δεν έχει δικλίδες ασφαλείας σχετικά με την ποιότητα του υλικού και της πληροφορίας που περιέχει ενώ προσφέρει τη δυνατότητα του ψεύδους.
Η ανωνυμία δίνει τη δυνατότητα της εξαπάτησης με διάφορους στόχους καθώς οι νέοι βρίσκονται κάτω από δύο κινδύνους: την έλλειψη της κριτικής γνώσης και τη περιέργεια.
Επειδή η πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει μέτρα τα οποία θα προστατεύουν τους νέους από τους κινδύνους του διαδικτύου
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
Σε ποιες άμεσα ενέργειες θα προβούν προκειμένου να θεσμοθετηθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των νέων από τους κινδύνους του διαδικτύου;