ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Κ. Καραμανλή
ΘΕΜΑ: Λιμάνι Τυμπακίου. Ανάπτυξη για το όφελος της περιοχής, των κατοίκων της και της Κρήτης; Ή παράδοση στους ξένους, για το συμφέρον των ξένων;
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κατά την επίσκεψη σας στην Κίνα, αλλά και κατά τις επισκέψεις Κινέζων επισκεπτών στη χώρα μας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις υπεγράφησαν πρωτόκολλα συνεργασίας για θέματα θαλάσσιων μεταφορών και λιμενικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας. Ταυτόχρονα είχαν γίνει επισκέψεις κινέζικων και κορεάτικων εταιρειών στη χώρα μας και κλείστηκαν συμφωνίες για την παροχή διευκολύνσεων του διαμετακομιστικού εμπορίου.
Μια από τις περιοχές, για την οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση με την Κίνα και με συγκεκριμένη κινέζικη εταιρεία, είναι το Τυμπάκι Ηρακλείου.
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είχε αφήσει να διαφανεί από τις ανακοινώσεις του, ότι είχαν προχωρήσει οι συμφωνίες με τους Κινέζους για ένα Container Terminal στο Τυμπάκι, αλλά πρόσφατα ανακοίνωσε και νέα συμφωνία πάλι για το Τυμπάκι, με τους Κορεάτες αυτή τη φορά.
Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η περιοχή του Τυμπακίου και του κόλπου, είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με αρκετά σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Πάνω απ’ όλα όμως, το Τυμπάκι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς που έχει σημαντική αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, με μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον, λόγοι που υποθέτω οδήγησαν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να αναθέσει μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Μέχρι σήμερα στο εύλογο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για ενημέρωση, που αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης, η απάντηση είναι «εάν δεν θέλετε το λιμάνι, δεν το κάνουμε», δίνοντας έτσι την εντύπωση στους πολίτες ότι δεν αντιμετωπίζεται το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα ή ότι τίποτα χειροπιαστό δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση όμως μέχρι σήμερα η ενημέρωση από την Κυβέρνηση των πολιτών και των φορέων είναι ανύπαρκτη έως ελλιπής.
Έτσι αναδεικνύονται πολλά ερωτήματα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που έχουν δημοσιοποιηθεί με τη μέθοδο των διαρροών, ότι «εμείς βάζουμε το οικόπεδο και τα χρήματα από το δάνειο, οι κινέζοι, οι κορεάτες και το Ντουμπάι θα έχουν την ευθύνη για την κατασκευή, διαχείριση και θα διακινούν τα εμπορεύματα τους».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, επιβάλλουν σοβαρότερη αντιμετώπιση του θέματος πριν από τη λήψη οποιαδήποτε απόφασης για ένα τόσο μεγάλο έργο που θα ανατρέψει τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δεδομένα της περιοχής και προϋποθέτουν να προηγηθεί η εκπόνηση ευρύτερης μελέτης για την υπόδειξη των επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα συνάδουν με την γενικότερη, τωρινή αλλά κυρίως μελλοντική, αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής και θα ωφελούν τους πολίτες και τον τόπο.
Επειδή με την τακτική αυτή της Κυβέρνησης, έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες σημαντικές αμφιβολίες και σύγχυση για το τι πραγματικά επιδιώκεται σχετικά με το λιμάνι Τυμπακίου
Ερωτάστε κ. Πρωθυπουργέ
1. Αν φροντίσετε ώστε να υπάρξει επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της ευρύτερης περιοχής για το θέμα «Λιμάνι Τυμπακίου»;
2. Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας θα παραχωρήσει τις απαραίτητες χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις και θα χρεωθεί με το δάνειο (για τρεις γενιές) και οι ξένοι θα αναλάβουν την κατασκευή, θα έχουν την διαχείριση και θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας, βάσει των διακρατικών συμφωνιών που υφίστανται, με αλλοδαπούς;
3. Η μελέτη σκοπιμότητας που τυχόν έχει ανατεθεί, θα αποτελεί τμήμα της ευρύτερης αναπτυξιακής μελέτης της περιοχής που απαιτείται ή θα αρκεστεί στην αποσπασματική προσέγγιση του θέματος;
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλώ να ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών, αντίγραφα όλων των μέχρι τώρα συμφωνιών για το συγκεκριμένο θέμα καθώς και οι αποφάσεις ανάθεσης μελετών, συμπεριλαμβανομένων των προδιαγραφών που έχουν δοθεί από το Υπουργείο ως κατεύθυνση προς τους μελετητές.
Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής
Βασίλης Κεγκέρογλου