ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΗ’
Τρίτη 29 Μαΐου 2007
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Αναφορές – ερωτήσεις δεύτερου κύκλου.
Πρώτη είναι η με αριθμό 3567/25.1.2007 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας στη Βόρεια Πεδιάδα του Νομού Ηρακλείου.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η ευρύτερη περιοχή των δήμων Μαλίων, Χερσονήσου και Γουβών είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές του Νομού Ηρακλείου.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή, η οποία οφείλεται στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και της επιχειρηματικής δράσης.
Ο μόνιμος πληθυσμός των δήμων υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες, ενώ τους μήνες της τουριστικής περιόδου, κάτοικοι και επισκέπτες ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο τα δύο περιφερειακά ιατρεία των Μαλίων και του Μοχού δέχθηκαν το 2006 περίπου τριάντα χιλιάδες επισκέψεις.
Επειδή από τα συνολικά στοιχεία και των άλλων ιατρείων της περιοχής προκύπτει ότι υπάρχει ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στην ευρύτερης περιοχή της Βόρειας Πεδιάδας, ερωτάται ο κύριος Υπουργός, αν προτίθεται το Υπουργείο να ιδρύσει και λειτουργήσει Κέντρο Υγείας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αναβαθμισμένης και πιο ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στην περιοχή;»
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, πάνω στην ερώτηση του συναδέλφου, θα ήθελα να πω, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν συνολικά έξι κέντρα υγείας, σαράντα τέσσερα περιφερειακά ιατρεία και εκατόν ογδόντα πέντε εξεταστήρια.
Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η περιοχή εκεί καλύπτεται από τα ιατρεία των Γουβών, Χερσονήσου, Μαλίων και Μοχού, τα οποία αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες του Κέντρου Υγείας Καστελίου Ηρακλείου. Αυτός είναι ο υγειονομικός χάρτης του Νομού Ηρακλείου με τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται βέβαια κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω του ότι η Κρήτη, το Ηράκλειο, όλες οι περιοχές είναι ελκυστικοί θερινοί τόποι και αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Βέβαια, όπως θα γνωρίζετε, κύριε συνάδελφε, το μοντέλο λειτουργίας και των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων έχει αλλάξει. Όταν, βέβαια, σχεδιάστηκαν στην Ελλάδα από τον τότε αείμνηστο Γεώργιο Γεννηματά και Παρασκευά Αυγερινό τα κέντρα υγείας και έγιναν γύρω στα διακόσια δέκα Κέντρα Υγείας, ήταν διαφορετική προ 24 ετών η χωροταξία και τούτο, διότι ήσαν διαφορετικές και οι συνθήκες που επικρατούσαν και στον τόπο μας, όπου ακριβώς το μοντέλο αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα αντίγραφο δυτικοευρωπαϊκών άλλων χωρών. Και βεβαίως οι χώρες αυτές, οι οποίες είχαν προχωρήσει τότε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είχαν προχωρήσει με μία λογική της εποχής και της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, όταν εμείς ακόμα εκείνη την εποχή αλληλοσπαραζόμασταν μεταξύ μας, ή είχαμε τις βλάβες από τον Εμφύλιο πόλεμο και όλες εκείνες τις τραγικές συνθήκες.
Ερχόμαστε, λοιπόν, στην εποχή που γίνονται τα Κέντρα Υγείας. Αυτήν τη στιγμή το να σκεφθεί κανείς ότι θα πρέπει σε κάθε μία περιοχή, η οποία παρουσιάζει μια δυναμική εξέλιξη πληθυσμιακή -πιθανόν πολλές φορές ευκαιριακή- να δημιουργούμε και ένα Κέντρο Υγείας, υποβαθμίζει αυτή τη μεγάλη ανάπτυξη στις υπηρεσίες υγείας και στη δευτερολογία μου θα σας αναπτύξω ακριβώς, τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μιλήσαμε την προηγούμενη φορά και θίξατε και εσείς σήμερα το μεγάλο έργο που έχει γίνει στον τομέα της υγείας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κέντρα υγείας, νομαρχιακά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αναφερθήκατε σε ένα μοντέλο προηγούμενης εποχής. Ναι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ένα μοντέλο την εποχή που ξεκίνησε αυτήν τη μεταρρύθμιση στην υγεία το 1981. Σήμερα φαίνεται να μην υπάρχει καθόλου μοντέλο. Και αυτό αναζητούμε και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να δούμε ποιο είναι το μοντέλο, τι έχετε στο μυαλό σας να κάνετε. Στη συγκεκριμένη περιοχή που συζητάμε υπάρχει, εκτός από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, των τεσσάρων Δήμων, Μαλλίων, Χερσονήσου, Γουβών και Επισκοπής που είναι πάνω από είκοσι χιλιάδες οι μόνιμοι κάτοικοι, καθημερινά υπάρχουν εκατό πέντε χιλιάδες ξένοι επισκέπτες. Αυτό σημαίνει μεγάλη ανάγκη για κέντρο υγείας. Τα περιφερειακά ιατρεία με τη στελέχωση που έχουν, με τον τρόπο που λειτουργούν, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της περιοχής. Επιπλέον, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κάθε τουρίστας, πριν να επιλέξει τόπο διακοπών, κοιτάζει στο internet να δει και τι γίνεται με την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας. Αν δεν υπάρχει κέντρο υγείας, υπάρχει πρόβλημα. Το κέντρο υγείας τους δίνει περισσότερη ασφάλεια και έτσι επιλέγει τέτοιους τόπους. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για ένα κέντρο υγείας και στην περιοχή. Θεωρώ ότι θα πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί. Στη θητεία σας υπήρξε η πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό. Την έφτιαξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., λειτούργησε επί της θητείας σας, εγκαινιάστηκε δυο φορές. Θέλει και η περιφέρεια να δει τέτοια έργα να γίνονται. Εάν γίνει λίγη περικοπή της σπατάλης από διάφορες καταναλωτικές, θα έλεγα, δαπάνες της πολιτείας ή και από προεκλογικές καμπάνιες τύπου Αυστραλίας, όπου σύμφωνα με τον Τύπο, δυόμισι εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν επιπλέον γι’ αυτήν την περιοδεία, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα κέντρο υγείας κάθε φορά. Και έτσι και το πολιτικό όφελος το δικό σας θα είναι περισσότερο από το στενά κομματικό, που έχετε, από τέτοιες εκδηλώσεις.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού Συστήματος Υγείας έλεγε, αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους τους Έλληνες και ποιοτικά ίδιες. Αν εσείς πιστεύετε και πιστεύουμε όλοι εδώ ότι οι υπηρεσίες υγείας στην περιφέρεια και στο κέντρο είναι οι ίδιες, θα μου επιτρέψετε να σας πω, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε ένα μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών και να επισκεφθείτε και ένα επαρχιακό, για να μη σας πω να πάτε και σε ένα περιφερειακό ιατρείο και σε ένα κέντρο υγείας.
Αγαπητέ συνάδελφε, όταν θέλουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας δεν θέλουμε κατακερματισμό των υπηρεσιών υγείας, οι οποίες μοιραίως ούτε εσείς μπορέσατε ούτε εμείς θα μπορέσουμε, ούτε αύριο οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, να δώσει αυτήν τη διάσταση αυτού του μοντέλου λειτουργίας που θα ήθελε ο καθένας στην περιοχή του επί παραδείγματι, να έχει ένα κέντρο υγείας.
Κέντρα υγείας, στα οποία οι οργανισμοί τους είναι με τριάντα άτομα –και τα βρήκατε και εσείς αλλά δεν μπορέσατε να τα στελεχώσετε- και λειτουργούν με τρεις συναδέλφους μόνο ή πέντε συναδέλφους, με δύο νοσηλεύτριες, με κανέναν οδηγό, με έναν τραυματιοφορέα και με κανέναν διοικητικό υπάλληλο, εάν θέλετε να πούμε ότι σπέρνουμε στην Ελλάδα τέτοια κέντρα υγείας, αύριο το πρωί είμαστε εδώ. Αλλά δεν έχει ανάγκη ο πολίτης από τέτοια κέντρα υγείας. Ο πολίτης έχει ανάγκη από υπηρεσίες υγείας, αυτές τις οποίες βρίσκω εγώ, εσείς, ο καθένας από εδώ στην Αθήνα. Και σας το λέω αυτό, διότι προχθές γύρισα όλον τον Πολύγυρο, τα τέσσερα κέντρα υγείας και έφθασα μάλιστα και μέχρι τις Καρυές στο Άγιο Όρος.
Τι θέλουμε εμείς και λέμε; Λέμε, στην περιοχή σας, που ξέρουμε, αναγνωρίζουμε, όπως και η Χαλκιδική, ίδια περιοχή είναι, δεν μιλάω και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς, θέλουμε υπηρεσίες να έχουμε που να μπορούν πραγματικά να κάνουν την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε τη δυνατότητα να διακομίσουμε τα περιστατικά σε οργανωμένα κέντρα να αντιμετωπισθούν.
Θα σας έλεγα και σχολίασα ότι το μοντέλο αυτό είχε τότε ακριβώς τη φιλοσοφία του αλλά σήμερα άλλαξαν οι συνθήκες, άλλαξε το οδικό δίκτυο. Έχουμε ένα εθνικό σύστημα το οποίο έχει το ΕΚΑΒ που λειτουργεί. Θα λειτουργήσει καλύτερα.
Να, λοιπόν, νέες προοπτικές. Στην περιοχή σας, συμφωνώ αγαπητέ συνάδελφε, μπορεί να γίνει στη νέα χάραξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ένα πολυδύναμο ιατρείο, να λειτουργεί με επάρκεια, για να μπορεί να αντιμετωπίζει τα πρώτα συμβάντα που έχουν οι οποιοιδήποτε θα είχαν πρόβλημα στο χώρο της υγείας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ευχαριστούμε πολύ.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.