ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ : 1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευαγ. Μπασιάκο, , 2) Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα, 3) Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημ. Αβραμόπουλο
Μετά το διατροφικό σκάνδαλο, που έφερε στα φως της επικαιρότητας η εφημερίδα «Τα Νέα», αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ολιγωρία που διακρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς αδυνατεί να διασφαλίσει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και να προστατέψει τον καταναλωτή.
Τον Ιούνιο του 2006 έφθασε στην Ελλάδα μια πρώτη μεγάλη παρτίδα βοδινού κρέατος, η παραγωγή του οποίου έγινε το 1999, χρονιά όπου είχε κορυφωθεί το σκάνδαλο των διοξινών, από βελγική εταιρεία. Το κρέας εισήχθη στη χώρα μας ύστερα από την ακύρωση της παραγγελίας από το Ιράν και την άρνηση άλλων χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Ιταλίας, να διαθέσουν το προϊόν αυτό στην αγορά τους, αφού είτε η νομοθεσία τους δεν το επέτρεπε είτε οι κτηνιατρικές αρχές το θεώρησαν ακατάλληλο.
Το παραπάνω εμπόρευμα βρήκε ανοιχτές τις πόρτες της ελληνικής νομοθεσίας και μάλιστα με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία εγγράφως έδωσε τη συγκατάθεσή της να διακινηθεί το προϊόν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη νομαρχία της Δυτ. Αττικής πέρα από τους 41 τόνους που εισήχθησαν, ακολούθησαν άλλοι 200.
Στην προσπάθειά του να καλυφθεί το Υπουργείο, επισημαίνει ότι έλαβε υπ’ όψιν του τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν σε Ελλάδα και Βέλγιο για τυχόν ανίχνευση μικροβίων και αλλοιώσεων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το προϊόν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
Ακόμη και έτσι όμως να είναι τα πράγματα, ένα προϊόν που έχει παραμείνει στην κατάψυξη πάνω από 2 χρόνια ακόμη και αν δεν μας βλάψει δεν μπορεί να μας ωφελήσει, αφού έχουν καταστραφεί οι ουσίες του και έχουν χαθεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Πρόκειται δηλαδή για μια άχρηστη τροφή, που όμως πωλήθηκε και πληρώθηκε από τον καταναλωτή που εξαπατήθηκε ως ποιοτική.
Σύμφωνα δε με όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία το κρέας, για να είναι ασφαλής η κατανάλωσή του, μπορεί να συντηρηθεί το πολύ 4 χρόνια στην κατάψυξη και εφόσον έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες επεξεργασίας και συντήρησης. Στην πράξη ωστόσο, όπως τονίζουν ειδικοί κτηνίατροι, το κρέας μπορεί να συντηρηθεί στη κατάψυξη για ένα χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του θέματος από την Κυβέρνηση και η αδικαιολόγητη αδράνεια των αρμόδιων Αρχών, η οποία συνεχίστηκε και μετά τη διάθεση του κρέατος ως κατάλληλο και ποιοτικό, οδήγησε στην αμφισβήτηση της ικανότητας των δημόσιων αρχών να πιστοποιούν και να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, στο αίσθημα ανασφάλειας και πανικού που περνάει για άλλη μια φορά στους καταναλωτές, ερωτηματικά για τους λόγους που επετράπη στη χώρα μας να εισαγάγει κρέας παραγωγής 7,5 ετών.
Επειδή πρόκειται για ένα θέμα, που μη τι άλλο εξαπατά τους καταναλωτές που δεν ενημερώθηκαν ότι το κρέας ήταν 7,5 ετών παραγωγής, προκαλώντας έτσι και δυσφήμιση για τον τουρισμό, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα διοχετεύθηκε σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας μας σε μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και
επειδή η προστασία της δημόσια υγείας και των καταναλωτών δεν μπορεί να στηριχθεί στις απλές δηλώσεις του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «…το βαθιά κατεψυγμένο κρέας δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφει ημερομηνία λήξης, παρά μόνο ημερομηνία παραγωγής..» .
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
• Για ποιο λόγο το Υπουργείο επέτρεψε την εισαγωγή στη χώρα μας κρέατος παραγωγής 7,5 ετών βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών;
• Γιατί οι αρμόδιες Αρχές συνέχισαν να ολιγωρούν και μετά που το προϊόν διατέθηκε στην ελληνική αγορά ως κατάλληλο και ποιοτικό, χωρίς να ενημερωθούν οι καταναλωτές;
• Αν πρόκειται να κατασχέσουν τις υπόλοιπες ποσότητες της συγκεκριμένης παρτίδας και τι άλλα μέτρα, για την προστασία των καταναλωτών, πρόκειται να λάβουν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βασίλης Κεγκέρογλου
Δημήτρης Πιπεργιάς