«…Επειδή αναφέρεσθε πολλές φορές για την εντολή που έχετε πάρει από τον ελληνικό λαό –δεν το αμφισβήτησε κανείς και εμείς σας καλέσαμε μετά από μια πεντάμηνη ακυβερνησία να κυβερνήσετε-σας λέγω ότι και εμείς πήραμε καθαρή εντολή από τη θέση της αντιπολίτευσης να σας κρίνουμε και να σας ελέγχουμε. Και αυτό θα το κάνουμε στα πλαίσια της λειτουργίας των θεσμών είτε σας αρέσει είτε όχι.»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναρωτιέμαι με αυτά που ακούω σήμερα αλλά και στην προχθεσινή συνεδρίαση για το συζητούμενο νομοσχέδιο, πώς θα νιώθουν τα χιλιάδες στελέχη που υπηρετούν ως προϊστάμενοι και διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας και πρόσκεινται στην παράταξή σας. Τους αποκαλέσατε «πρασινοφρουρούς», «προσκυνημένους», «προσινορουφιάνους». Αυτή είναι η συμπεριφορά σας ακόμα και στους ανθρώπους που πρόσκεινται στην παράταξή σας.
(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ μη διακόπτετε. Εάν έχετε εγγραφεί στον κατάλογο θα μιλήσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστηκε η λέξη «πρασινοφρουρός»;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Να ανακαλέσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχετε το λόγο και δεν έχετε το δικαίωμα διακοπών.
Συνεχίστε κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αυτό πρέπει να το ανακαλέσετε εσείς κύριε συνάδελφε, για τους ανθρώπους που υπηρετούν τη Δημόσια Διοίκηση.
(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μη διακόπτετε το συνάδελφο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ισχύει αυτό που μου είπαν πολλοί από τους πολίτες που σας παρακολουθούν ότι, πραγματικά αυτό για το οποίο κατηγορούσατε το ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι έπαθε στα είκοσι χρόνια, την αλαζονεία, σεις την έχετε πάθει στους πέντε μήνες και αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ)
Όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν τη διοίκηση δεν μπορείτε σήμερα να τους χωρίζετε σε παρατάξεις. Και εάν πάρουμε με τα στοιχεία των συνδικαλιστικών εκλογών που γίνονται κάθε φορά -και μπορώ να μιλήσω για το Ηράκλειο και την Κρήτη- η πλειοψηφία των προϊσταμένων και διευθυντών δεν ανήκει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, που ήταν η κυβερνητική παράταξη.
(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι αστεία αυτά που λέτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Αφήστε τον ομιλητή να ολοκληρώσει τη διατύπωση των απόψεών του. Όταν έλθει η ώρα να μιλήσετε ν’ αντικρούσετε με τα δικά σας επιχειρήματα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όλους αυτούς το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν τους είχε στο ψυγείο όπως επαίρεστε. Στη θερμοκοιτίδα τους είχε και ίσως αποδειχτεί ότι ήταν ένα λάθος αυτό, αν το δούμε από τη σκοπιά το ποια διεύθυνση προχωρούσε τα ζητήματα και ποια δημιουργούσε προβλήματα σε σχέση με τους πολίτες.
Επειδή αναφέρεσθε πολλές φορές -αναφέρθηκε και ο κ. Πολύδωρας προηγουμένως- για την εντολή που έχετε πάρει από τον ελληνικό λαό -αυτό δεν σας το αμφισβήτησε κανείς και εμείς σας καλέσαμε μετά από μία πεντάμηνη ακυβερνησία να κυβερνήσετε και μάλιστα αναρωτιούνται πολλοί, αν ήταν σωστό αυτό, γιατί με το να κυβερνήσετε με τις αποφάσεις που παίρνετε πάμε πίσω- σας λέγω ότι και εμείς πήραμε καθαρή εντολή από τη θέση της Αντιπολίτευσης να σας κρίνουμε και να σας ελέγχουμε. Και αυτό θα το κάνουμε στα πλαίσια της λειτουργίας των θεσμών είτε σας αρέσει είτε όχι. Γι’ αυτό πραγματικά θα πρέπει στα πλαίσια του διαλόγου να ακούγονται και να αφήνετε να ακούγονται όλες οι απόψεις.
Κύριε Υπουργέ, είμαστε πλέον μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι πρέπει να το κατανοήσει η Κυβέρνηση. Έχουμε ανάγκη από μια ανταγωνιστική Δημόσια Διοίκηση, που να μπορεί να μας πάει μπροστά με χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των υπηρεσιών, με την πιστοποίηση αυτών των υπηρεσιών, τη διασφάλιση της ποιότητάς τους. Και πρέπει να προχωρήσουμε σε τομές σ’ αυτήν, όμως, την κατεύθυνση.
Αντίθετα εσείς έρχεστε με αυτό το νομοσχέδιο να μας οδηγήσετε σε μια αντιπαράθεση σε σχέση με το ποιος πρέπει να είναι αυτός που θα είναι διευθυντής, ενώ το πραγματικό ερώτημα για τον πολίτη και αυτό που τον ενδιαφέρει, είναι ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται σ’ αυτόν, σε ποιο χρόνο, πόσο αξιόπιστα, χωρίς τη διαμεσολάβηση του οποιουδήποτε τρίτου. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα και σε αυτό πρέπει να απαντήσετε. Και δεν είναι θέμα προσώπων.
Όσο προχωρεί αυτή η διαδικασία της συζήτησης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που ξεδιπλώνονται οι σκέψεις, ανοίγετε και εσείς την ψυχή σας, αγαπητοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης και ο κύριος Υφυπουργός, την άνοιξε λίγο πριν, τόσο πιο έντονα αποκαλύπτεται το σχέδιο εγκαθίδρυσης της κομματικής διοίκησης, το σχέδιο της κομματικής επανίδρυσης του κράτους. Η Κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει και η κυβερνητική παρέμβαση έχει την επίφαση της εντολής του λαού. Η κομματική παρέμβαση δεν έχει καμία νομιμοποίηση.
Θα ήταν πολύ ειλικρινές από την πλευρά σας -και θα το εκτιμούσε ο ελληνικός λαός- εάν λέγατε ευθέως ότι, αυτό θέλουμε να κάνουμε γιατί αυτό πιστεύουμε και θα είχε μια αξία. Η διγλωσσία, όμως, και η μεταλλαγμένη πολιτική την οποία παρουσιάζετε και ακολουθείτε και η οποία έρχεται να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες από τη μία μεριά, φάνηκε από το τι συζητήσατε στο συνέδριό σας. Και από την άλλη επιχειρείτε με μεγαλοστομίες να ρίξετε στάχτη στα μάτια των πολιτών. Μάταια, όμως, γιατί όλοι έχουν κατανοήσει το στόχο σας. Και νομίζω ότι και πολλοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης που συνέχισαν και σήμερα να υπερασπίζονται ως «εκσυγχρονιστικό» ένα νομοσχέδιο, που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο οπισθοδρόμησης.
Σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε αξιολόγηση και προϋποθέσεις, οι εκπτώσεις ξεκίνησαν. Η έννοια της αξιοσύνης η οποία φαίνεται ξεχάστηκε, δεν διασφαλίζεται πουθενά. Και αναρωτιέμαι, κύριε Υπουργέ, κύριε καθηγητά, αν σας ρωτήσει κάποιος φοιτητής σας, για την έννοια της αξιοσύνης, της αξιολόγησης, θα του δώσετε ως ορισμό τα κριτήρια τα οποία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο; Πιστεύω ότι αυτό δεν θα το κάνετε σε καμία περίπτωση.
Με το άρθρο 8 κατεβαίνουν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος γενικός διευθυντής ή διευθυντής σε εξευτελιστικό επίπεδο. Δεν φτάνει αυτό. Έρχεται το άρθρο 11 και τα κατεβάζει τα κριτήρια ακόμα πιο χαμηλά στο μηδέν ή υπό το μηδέν για τη μεταβατική περίοδο. Λέει συγκεκριμένα το άρθρο 8 ότι ουσιαστικά προϋπόθεση για να γίνεις γενικός διευθυντής, είναι να έχεις κάνει έστω μια μέρα διευθυντής. Και έρχεται το άρθρο 11 και λέει ότι στην πρώτη περίοδο εφαρμογής δεν απαιτείται ούτε αυτή η ημέρα. Απαιτούνται μόνο τα γνωστά χρόνια τα είκοσι τρία χρόνια, να έχεις διοριστεί, δηλαδή, πριν το 1981, αν είσαι ΔΕ, 17 χρόνια για την ΤΕ και 10 χρόνια για την Π.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω ανάλογη αντιμετώπιση με τους συναδέλφους, λόγω και της διακοπής, εάν αυτό είναι εφικτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Γι’ αυτό ακριβώς δεν σας διέκοψα νωρίτερα, γιατί οι διακοπές σας στέρησαν χρόνο.
Παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα αναφερθώ σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 και του άρθρου 11, που έρχονται σε αντίφαση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ)
Αναφέρθηκα προηγουμένως στον γενικό διευθυντή. Στην περίπτωση του διευθυντή δεν απαιτείται να έχει κάνει ούτε ώρα διοίκηση ούτε σε γραφείο ούτε σε περίπτερο. Και απορώ πώς θα πάει από το επίπεδο του απλού υπαλλήλου στη θέση του γενικού διευθυντή χωρίς προϋποθέσεις, με μόνη την προϋπόθεση ότι κρίθηκε από τον Υπουργό για το μεταβατικό διάστημα.
Κλείνω με το άρθρο 10, το οποίο αναφέρεται στην κατάργηση διοίκησης οργάνων. Και συγκεκριμένα θέλω να αναφερθώ στην κατάργηση των οργάνων διοίκησης των ερευνητικών ιδρυμάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή η κατάργηση φέρει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της έρευνας και αφήνει αδιοίκητα τα ερευνητικά ιδρύματα. Για ποιο λόγο; Για το λόγο ότι η διαδικασία επιλογής και μέχρι να φθάσει τυπικά ο Υπουργός να επικυρώσει την εκλογή των οργάνων και την τοποθέτηση των διευθυντών, είναι διαδικασία η οποία διαρκεί.
Με την κατάργησή τους σήμερα μένουν ακέφαλα με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια πόρων και απώλεια προγραμμάτων. Έτσι, λοιπόν, δεν πρέπει να περιληφθούν σ’ αυτήν τη συνολική ρύθμιση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ.