ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 07-10-04
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ο αγαπητός κ. Κώστας Μπαντουβάς θέλει να πούμε ότι έτσι είναι με το χρώμα της Κρήτης προκειμένου να τον ακούσουν ώτα μη ακουόντων στην Κυβέρνηση για τα προβλήματα πράγματι της Κρήτης, για τα έργα που έχει ανακοπεί η πορεία υλοποίησής τους, στην αγωνία του λοιπόν να βρει ανοικτές πόρτες, εάν είναι να συμφωνήσουμε να το κάνουμε και αυτό.
Αλλά και τότε δυστυχώς, κύριε συνάδελφε, πάλι δεν θα βρείτε ανοιχτές πόρτες, διότι, όπως ξέρετε ισχύει ένα καινούργιο σύστημα διακυβέρνησης που περιβάλλει τους Υπουργούς με ένα τείχος που δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο.
Όμως, ας έρθουμε στο νομοσχέδιο, γιατί το χειρότερο είναι να κάνουμε παρατηρήσεις ότι κάποιοι είναι εκτός θέματος και οι ίδιοι να κάνουμε το ίδιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Σύνηθες στην Αίθουσα αυτό, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Να ξεκινήσω από το άρθρο που ήρθε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο, που δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό και που πολλοί είπαν ότι ήταν και η αιτία που ήρθε αυτό το νομοσχέδιο. Αφορά τα δίδακτρα των σχολείων. Συνδυάστηκε με το θέμα της ακρίβειας. Και δεν είναι βέβαια ανάγκη να μιλήσουμε εμείς για την ακρίβεια εδώ μέσα, γιατί ο κάθε πολίτης, ο κάθε οικογενειάρχης νιώθει καθημερινά την αφαίμαξη της τσέπης του, λόγω της ακρίβειας. Δεν είναι όμως μόνο εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση και όταν απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και το μόνο που κάνει είναι να συμπαρίσταται ή να κάνει διαπιστώσεις και όταν έρχεται σ’ αυτήν την Αίθουσα να νομοθετήσει, όπως είναι η συγκεκριμένη διάταξη, και με τους δυο τρόπους συμβάλλει στην ακρίβεια. Όταν ερχόμαστε να νομοθετήσουμε, υποθέτω ότι πάμε να βάλουμε κανόνες στην αγορά, να βάλουμε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο να υπάρχει κοινωνική προστασία, προστασία του καταναλωτή, προστασία των ίδιων των θεσμών. Αυτό δεν γίνεται. Και έτσι νομίζω ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δίδακτρα στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται, στην κατεύθυνση που πρέπει, και αυτό οφείλεται στην πολιτική φιλοσοφία που διακατέχει την Κυβέρνηση.
Ας έρθουμε όμως στους στόχους και στην σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Συνδυάζονται αυτά τα δυο, η προχειρότητα με την οποία ήρθατε, το ότι δεν περιελάμβανε το ν/σ στην σύνθεση του Συμβουλίου, το Οικονομικό, το Τεχνικό, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, αλλά περιελάμβανε μονομερώς, όπως είπα στην ομιλία μου επί της αρχής, ορισμένους συνδέσμους της Βορείου Ελλάδος και αυτό θεωρήθηκε ότι είναι εκπροσώπηση της περιφέρειας, αυτή η μονομερής σύνθεση δείχνει και τους στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από αυτό το Συμβούλιο.
Θα ήθελα να πω ότι δεν θα ψηφίσω τη διάταξη με τη σύνθεση, αν πραγματικά η επιλεκτική σύνθεση την οποία κάνετε με την επιλογή του Συνδέσμου Βιομηχάνων Κρήτης ως εκπροσώπου της περιφέρειας, είναι αυτό που κατά την άποψή σας θα συμπεριλάβει στο Συμβούλιο την άποψη των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της περιφέρειας. Δεν θα την ψηφίσω, παρότι ο εισηγητής της παράταξής μου είπε πως είμαστε θετικοί σ’ αυτήν τη διάταξη.
Υπάρχει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης που περιλαμβάνει και τους βιομηχάνους και τους βιοτέχνες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους αγρότες που παράγουν, όλο τον παραγωγικό ιστό και εσείς τον αποκλείετε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί μάλλον πληροφορηθήκατε κομματικές τοποθετήσεις. Το ίδιο έχετε κάνει και με άλλους φορείς που έχετε επιλέξει. Και εγώ ήμουν ο πρώτος που επεσήμανα ότι λείπει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, αλλά επεσήμανα ταυτόχρονα ότι λείπει και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, οι βιοτέχνες Κρήτης, η ελληνική περιφέρεια. Το δεύτερο ολίσθημα που κάνατε να επιλέξετε ότι δήθεν εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Κρήτης την ελληνική περιφέρεια νομίζω ότι είναι χειρότερο από αυτό που είχατε κάνει στην αρχή που παραλείπατε τελείως την περιφέρεια.
Μέσα στους στόχους και στους σκοπούς ίδρυσης του Συμβουλίου, κύριε Υπουργέ, δεν περιλαμβάνεται καμία διάταξη η οποία να αναφέρεται στην ισότιμη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι, με τον τρόπο που διατυπώνεται και με τον τρόπο που θα λειτουργήσει τελικά με την πλειοψηφία που διαμορφώνεται αυτό το Συμβούλιο η στήριξη θα είναι μονομερής. Καλή για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα την έχουν, αλλά καταστροφική για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
(SX)
Και θα έλεγα ότι πρέπει να γίνει μέσα στο κείμενο της διάταξης αυτής ιδιαίτερη μνεία για την επεξεργασία ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που να καταλήγουν σε εφαρμόσιμες πολιτικές και σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύουν ισότιμα, όπως είπα, την ανταγωνιστικότητά τους.
Ας έρθω κλείνοντας στο θέμα για το οποίο έχει γίνει πολύ συζήτηση εδώ μέσα -που πολλοί ανέφεραν ότι είναι εκτός θέματος- στο θέμα για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την οικονομία. Η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και το πλαίσιο που διαμορφώνει η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου μέσα σε αυτό να δράσουμε ως Έλληνες επιχειρηματίες, ως ελληνικές επιχειρήσεις και να ανταγωνιστούμε τις υπόλοιπες των άλλων χωρών. Εάν το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται, η εικόνα της χώρας δεν έχει σχέση με την ανταγωνιστικότητα, τότε τι;
Είπα και στην ομιλία μου επί της αρχής του νομοσχεδίου ότι εκατό συμβούλια Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης να θεσμοθετήσουμε, εκατό ωραίες προτάσεις να δεχθούμε και μάλιστα ομόφωνα εδώ μέσα, δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε καμία περίπτωση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων όταν από την άλλη μεριά δημιουργούμε το κλίμα της αναξιοπιστίας σε όλο το διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και δεν το λέμε εμείς. Εμείς παρατηρούμε, σχολιάζουμε και κρίνουμε αυτά τα οποία γίνονται. Ο ίδιος ο Υπουργός της Οικονομίας σε συνέντευξή του είπε -σε ερώτηση του δημοσιογράφου σε διεθνές δίκτυο- "μα, δεν επρόκειτο περί διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, περί στατιστικού λάθους επρόκειτο".
Ακολουθήσατε, κύριοι της Κυβέρνησης, μία κοντόφθαλμη πολιτική εσωτερικού μετώπου προκειμένου να ικανοποιήσετε μικροκομματικές σκοπιμότητες, να απαλλαγείτε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, να έρθετε μετά από λίγο καιρό να αναθεωρήσετε τα στοιχεία και να πείτε ότι φτιάξατε την οικονομία.
Αυτές οι πολιτικές είδατε πολύ γρήγορα ότι είναι αδιέξοδες για το σύνολο της χώρας. Και επειδή φέρνετε ιστορική ευθύνη σε σχέση με την πορεία της χώρας, οφείλετε να διορθωθείτε.
Χάρηκα, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, που τις επόμενες ημέρες θα έχουμε στη Βουλή τη συζήτηση για την Παιδεία, γιατί πραγματικά το ζήτημα της Παιδείας είναι εθνικό, μας ενδιαφέρει όλους και θα πρέπει πραγματικά να βγάλουμε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση.
Εάν, όμως, αγαπητοί φίλοι, είναι στο επίπεδο των μαθημάτων γλωσσολογίας που έδωσε και στο παρελθόν και τώρα ο Πρωθυπουργός προς τους νέους αυτής της χώρας, είναι καλύτερα να μη γίνει αυτή η συζήτηση ή να μη μετέχει ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι δυνατόν να μην πείτε μία κουβέντα που να αφορά -εκ μέρους του Πρωθυπουργού, οι συμμετέχοντες τουλάχιστον εκεί- μία συγνώμη, ένα mea culpa ή δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσατε να πείτε, μόνο επικυρώνετε με τον τρόπο σας και τη συμπεριφορά σας στο Εθνικό Κοινοβούλιο τις φράσεις οι οποίες ακούστηκαν. Και εγώ ντρέπομαι να τις αναφέρω.
Ευχαριστώ.