ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2005
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΓ ΄
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι τελευταίες πρωτοβουλίες της Πλειοψηφίας για το ασφαλιστικό των τραπεζών, την απελευθέρωση του ωραρίου, την απελευθέρωση της ίδρυσης των πολυκαταστημάτων και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτυπώνουν καθαρά το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης Καραμανλή. Αποτελούν αποτελεσματική συνέχεια της εισοδηματικής πολιτικής που μείωσε τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων, της φορολογικής πολιτικής που ενίσχυσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις τράπεζες και ενίσχυσε τα υπερκέρδη τους σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αποτελούν συνέχεια των φοροεισπρακτικών μέτρων και της αύξησης των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ που επιβάρυναν τα χαμηλά εισοδήματα. Αποτελούν συνέχεια της αγροτικής πολιτικής που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Τέλος, αποτελούν συνέχεια όλων των αποτυχημένων πολιτικών, που επιβάρυναν την οικονομία και οδήγησαν τη χώρα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, σε πολλαπλά αδιέξοδα. Έτσι αναδεικνύονται οι κρυφές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και συμπληρώνεται σιγά-σιγά το πάζλ για το πραγματικό της πρόγραμμα.
Όλες οι ελκυστικές σε πολλές περιπτώσεις, προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποδείχτηκαν ψεύτικες. Ξεχάστηκε κάθε δέσμευσή του που περιείχε στοιχειώδη μέτρα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.
Η Κυβέρνηση με την πολιτική της συστοιχίζεται πλέον καθαρά με το μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο, με τους τραπεζίτες και τα υπερκέρδη τους, με τους μεγαλοβιομηχάνους. Η Κυβέρνηση ενεργεί μονομερώς. Δεν λαμβάνει υπόψη της ότι το σύνολο των εργαζομένων είναι απέναντί της. Υιοθετεί άκριτα ό,τι της ζητείται από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων. Υπονομεύει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου.
Προκειμένου να αιτιολογήσει τα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά της μέτρα, επικαλείται τη θεωρία της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Όμως έχει πάρει και ερμηνεύει μόνο τη νεοαυταρχική έκδοση αυτής της θεωρίας. Ξεχνά ότι η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη που στοχεύουν μόνο στη μεγιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο, δεν μπορούν να έχουν διάρκεια και δεν μπορούν να είναι ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο. Οι αριθμοί και οι δείκτες από μόνοι τους δεν προωθούν την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας.
Η αύξηση του παραγόμενου πλούτου μπορεί και πρέπει να γίνεται με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική και οικονομική διαδικασία. Ταυτόχρονα όμως με την αύξηση του πλούτου, θα πρέπει να διασφαλίζεται και η ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο. Η αναδιανομή του εθνικού πλούτου πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να στηρίζονται στην ύπαρξη σχεδίου, στη γνώση, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και κυρίως στην αποτελεσματικότητα και όχι στις περισσότερες ώρες εργασίας. Αυτοί που νομίζουν ότι η μείωση του κόστους εργασίας είναι πανάκεια για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, μάλλον κάνουν λάθος.
Η εθνική ανταγωνιστικότητα και η αειφόρος ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν είναι στόχοι ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με τη συμβολή όλων αλλά και προς ωφέλεια όλων.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης αφορούν μονομερώς τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη νεοαυταρχική εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας τα υπερκέρδη των βιομηχάνων ταυτίζονται με το όφελος της εθνικής οικονομίας. «Η ανάπτυξη παντού και η ευημερία για όλους» ερμηνεύεται ως «περισσότερη δουλειά από όλους, με μείωση των αποδοχών και ευημερία για τους λίγους».
Η κύρια ρύθμιση αυτού του νομοσχεδίου είναι η επαναφορά του θεσμού της υπερεργασίας και η υποχρεωτική επέκτασή της για τον εργαζόμενο με ταυτόχρονη μείωση στο μισό της αμοιβής της. Διευρύνεται έτσι ο εργοδοτικός αυταρχισμός και η ασυδοσία και μειώνεται η προστασία των εργαζομένων. Η άρνηση των εργαζομένων στην υπερεργασία αποτελεί πλέον αιτία απόλυσης. Έτσι αφαιρείτε από τον εργαζόμενο χρόνο από τη ζωή του και από την οικογένειά του και εισόδημα από την τσέπη του και από τα παιδιά του. Τα δίνετε όλα αυτά ως υπερκέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Η άλλη παρέμβαση αφορά την κατάργηση της έννοιας της παράνομης υπερωρίας, την οποία μετονομάζετε σε κατ’ εξαίρεση από το νόμο υπερωρία και με αυτό τον τρόπο απαλλάσσετε τους εργοδότες από ποινικές και διοικητικές ευθύνες. Έτσι αναιρείτε μία βασική λογική που διέπει το Εργατικό Δίκαιο για την προστασία των εργαζομένων.
Καταργείτε το οκτάωρο, ανατρέπετε τις συλλογικές συμβάσεις και μας επιστρέφετε, στο εργασιακό καθεστώς της δεκαετίας του ‘50. Το μέτρο της υποτιθέμενης διευθέτησης με τη μέθοδο της πλήρους απορύθμισης του χρόνου εργασίας, είναι κοινωνικά άδικο και γίνεται ακόμη σκληρότερο στις περιπτώσεις που έχουμε εποχιακά απασχολούμενους, όπως είναι ο τομέας του τουρισμού και στις περιπτώσεις περιορισμένου χρόνου εργασίας.
Αυτές οι παρεμβάσεις εκτός από τη μείωση των αποδοχών έχουν ως αποτέλεσμα και τη μείωση των συντάξεων. Όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι, οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις τακτικές αποδοχές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση, όπως και άλλοτε έκαναν οι Κυβερνήσεις της δεξιάς, επισείει ξανά σήμερα τον από βορρά κίνδυνο και προτείνει για την αντιμετώπισή του να εξομοιωθεί το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων, άρα και το βιοτικό τους επίπεδο, με αυτό των εργαζομένων στις χώρες που συνορεύουμε από βορρά. Επικαλείται τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες, δεν κάνει όμως καμία αναφορά στο εισόδημα των εργαζομένων στις χώρες αυτές.
Η Κυβέρνηση με τα κροκοδείλια δάκρυα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να νομοθετεί σε βάρος τους. Ενισχύει μονομερώς την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρομεσαίων που δεν μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του ωραρίου οδηγούνται σε κλείσιμο.
Γίνεται φανερό πλέον ότι η Κυβέρνηση ενόψει της εκφώνησης του πρωθυπουργικού λόγου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επείγεται να νομοθετήσει και το κάνει. Φαίνεται ότι εκεί θα δώσει εξετάσεις, εξετάσεις στο μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο και στους μεγαλοβιομήχανους. Με αυτές τις τελευταίες ρυθμίσεις και απορυθμίσεις μάλλον θα περάσει αυτές τις εξετάσεις, έστω και με τη βάση, όπως τη βαθμολογεί ο ΣΕΒ. Είμαι όμως σίγουρος ότι στις άλλες εξετάσεις που θα καλέσουν την Κυβέρνηση να δώσει οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι θα αποτύχει και μάλιστα παταγωδώς. Οι πολίτες αυτού του τόπου αντιλαμβάνονται καθημερινά την εξαπάτησή τους από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στρέφουν πλέον τις ελπίδες τους στη νέα πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην πρόταση του Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.