ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΖ’
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2005
Θα συζητηθεί η με αριθμό 70/39/14.4.2005 επερώτηση 40 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα.
Ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρέππας, ορίζει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη συζήτηση της σημερινής επερώτησης την Βουλευτή κα Ροδούλα Ζήση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Αργύρη. Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, όλοι οι έλληνες διαπιστώνουν καθημερινά την αναντιστοιχία των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Καραμανλή και των μετεκλογικών πράξεων της Κυβέρνησης και των στελεχών της. Ιδιαίτερα όμως ο αγρότης, βιώνει καθημερινά την πολιτική ένδεια και το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον αγροτικό χώρο η Κυβέρνηση. Έναν χώρο στον οποίο δημιουργήθηκαν οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες προσδοκίες. Έναν χώρο που πίστεψε τις προεκλογικές υποσχέσεις και που πράγματι έδωσε ένα αυξημένο ποσοστό στις εκλογές στις 7 Μαρτίου στην Νέα Δημοκρατία.
Δυστυχώς όμως οι αγρότες ήταν αυτοί που πρώτοι διαπίστωσαν ότι προδόθηκαν οι προσδοκίες τους και πρώτοι διαπίστωσαν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ρίφθηκαν, από την Κυβέρνηση, στον Καιάδα της λησμονιάς.
Η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος ένα χρόνο τώρα οδηγεί την αγροτική οικογένεια σε αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση την οποία παρέλαβε, δεν υλοποιεί αυτά τα οποία υποσχέθηκε, αλλά προσθέτει και νέα οικονομικά βάρη στην αγροτική οικογένεια.
Αναφέρθηκε ο κ. Αργύρης προηγουμένως στα στοιχεία που αποδεικνύουν την έλλειψη συνέπειας της Κυβέρνησης. Θα αναφερθώ σε τρία μόνο.
Υποσχέθηκε η Κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% και είχε ασκήσει έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, για τα εφόδια, για όλα όσα χρειάζεται ο αγρότης. Οι αγρότες σήμερα γελάνε πραγματικά γιατί αντί να μειωθεί από 18% σε 8% αυξήθηκε σε 19%. Δεν σηκώνει επιχειρηματολογία από την πλευρά της Κυβέρνησης το συγκεκριμένο θέμα.
Υποσχέθηκε επίσης την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων ούτως ώστε να περιοριστούν οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης, το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται ως ενέργεια και το μαζούτ που χρησιμοποιείται για τα θερμοκήπια στην λαχανοκομία και στην ανθοκομία, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Καμιά προσπάθεια δεν έγινε και σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης όπου οι αυξήσεις σε εθνικό επίπεδο είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχω ξαναπεί εδώ ότι έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα προ φόρων. Η μείωση των φόρων είχε φέρει σε ανεκτό επίπεδο τις τιμές. Όμως παραμένουμε η ακριβότερη χώρα όσον αφορά αυτό κάθε αυτό το κόστος των καυσίμων.
Υποσχέθηκε επίσης επιδότηση του επιτοκίου μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Όχι μόνο δεν υπήρξε μια τέτοια διάταξη στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά αντίθετα αφαιρέθηκε η πρόνοια που υπήρχε στον προηγούμενο νόμο για την επιδότηση της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Έτσι φθάσαμε σε ένα επίπεδο πολύ πίσω από ότι είχαμε με τον παλαιό νόμο.
Υποσχέθηκε έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων. Χθες ήμουνα στις Αρχάνες του Ηρακλείου και οι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν -και μάλιστα έμεινα και εγώ έκπληκτος γιατί είχα πιστέψει ότι πράγματι έχετε δώσει τις επιδοτήσεις- και μου είπαν ότι το 30% της στρεμματικής ενίσχυσης δεν την έχουν λάβει ακόμα, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Είναι φανερό με τα λίγα αυτά στοιχεία που ανέφερα ότι η Κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο και για τη μείωση του κόστους παραγωγής που συζητάμε δεν έχει κάνει τίποτα. Με τα στοιχεία τα οποία η ΕΣΥΕ δημοσίευσε για το Μάρτιο του 2005, σε σχέση με το 2004, αποδεικνύεται η αύξηση του δείκτη εισροών κατά 7% περίπου. Αυτό σημαίνει μια αναλογική αύξηση του κόστους παραγωγής. Αντίστοιχα ο δείκτης εκροών μειώθηκε κατά την ΕΣΥΕ κατά 2,7%. Και αυτό το νούμερο είναι μόνο ενδεικτικό γιατί αναφέρεται στις ποσότητες που πουλήθηκαν, ενώ υπάρχουν και οι αδιάθετες ποσότητες αγροτικών προϊόντων. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος εκτιμάται ότι τον προηγούμενο χρόνο πλησίασε το 50%. Και αυτό είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της μείωσης των τιμών αλλά και της μείωσης των ποσοτήτων παραγωγής και των ποσοτήτων που απορροφήθηκαν.
Επίσης είναι αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από μία έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, στοιχεία της οποία περιληπτικά θα καταθέσω, οι καταναλωτές πληρώνουν μέχρι και 860% παραπάνω τα προϊόντα που παράγονται, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερα σημαντική προστιθέμενη αξία.
Η Κυβέρνηση με λίγα λόγια κατάφερε το ακατόρθωτο. Μειώνει καθημερινά τις τιμές παραγωγού και αντίστοιχα αυξάνει τις τιμές καταναλωτή.
Η υλοποίηση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης καθυστερεί δραματικά σε όλους τους τομείς, στερώντας τον αγροτικό χώρο προγράμματα και επιδοτήσεις, αν και ήταν ένα κύριο σημείο της προεκλογικής κριτικής που άσκησε η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρω συγκεκριμένα το μέτρο 4-3 για την προώθηση των εξαγωγών και την πιστοποίηση των προϊόντων και για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών, που ενώ είχαν υποβληθεί οι φάκελοι ακυρώθηκαν από την Κυβέρνηση με επίκληση κάποιας νομικής διάταξης. Και δεκαπέντε μήνες μετά δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να μένουν αναπορρόφητα κονδύλια, να μην προωθούνται οι εξαγωγές και να μην γίνεται πιστοποίηση των προϊόντων μας, πιστοποίηση που είναι μια ελπίδα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας.
Η νέα κοινή αγροτική πολιτική ξεκίνησε ουσιαστικά να εφαρμόζεται και η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει τα ποσοστά αποσύνδεσης. Αποκρύπτει από τους παραγωγούς αυτά τα οποία δικαιούνται. Ακόμα, κύριε Υπουργέ, ενώ έχετε υποχρέωση να το κάνετε, τα λεγόμενα προσωρινά δικαιώματα δεν τα έχετε κοινοποιήσει στους αγρότες. Πότε θα υποβληθούν οι ενστάσεις, πότε θα δούμε αν αυτά είναι σωστά, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία; Αλλά όταν ένα κυρίαρχο θέμα, όπως είναι το ποσοστό αποσύνδεσης από 60% έως 100% δεν μπορείτε να το αποφασίσετε, ενώ όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όλες οι ομάδες παραγωγών που έχουν εκφράσει τις απόψεις τους έχουν ενιαία άποψη, τότε πραγματικά πώς θέλουμε και πώς έχουμε την απαίτηση επί μέρους πτυχές της πολιτικής να τις έχετε εφαρμόσει;
Η Κυβέρνηση ουσιαστικά κρύβεται, όχι μόνο από τους αγρότες, αλλά και από τον ίδιο της τον εαυτό.
Οι προεκλογικές σας υποσχέσεις, κύριε Υπουργέ, σάς ακολουθούν σαν σκιά. Οι μετεκλογικές αντιφάσεις φρενάρουν οποιαδήποτε εξέλιξη. Οι παραγωγοί αφήνονται αβοήθητοι στο έλεος της τύχης τους.
Μετά την επερώτησή μας, το Υπουργείο προέβη σε ενέργειες, προκειμένου να δείξει πραγματικά ότι κάτι κάνει. Θα μιλήσω εν συντομία για δύο δελτία τύπου και ρεπορτάζ, στα οποία αναφέρονται οι ενέργειες του Υπουργείου.
Στο πρώτο αναφέρεται ότι «ο Υφυπουργός κ. Κοντός έχει έρθει σε επαφή με τις εταιρείες φυτοφαρμάκων, αλλά και λιπασμάτων και οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο».
Στο δεύτερο αναφέρεται ότι «η συζήτηση του κόστους των λιπασμάτων προβληματίζει σοβαρά το Υπουργείο. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η συνεταιριστική εταιρεία διακίνησης εφοδίων μέσω συγκεντρωτικών παραγγελιών να συμπιέσει τις τιμές και το κόστος παραγωγής».
Αυτό, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, το είχαν κατανοήσει οι αγρότες πριν από εσάς και μέσω των οργανώσεών τους, ίδρυσαν την εταιρεία. Από την Κυβέρνηση δεν χρειάζονται πλέον ούτε διαπιστώσεις, ούτε λόγια. Χρειάζονται στήριξη και πολιτική πράξη, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει.
Κύριε Υπουργέ, ό,τι νούμερα και αν αναφέρετε, ό,τι έρευνες και αν μας παρουσιάσετε, η αδιάψευστη μαρτυρία των ίδιων των αγροτών δεν μπορεί να αλλάξει. Τα νούμερα που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάζει, ευημερούν, αλλά οι αγρότες, δυστυχώς, δυστυχούν.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Κεγκέρογλου.