ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΣΤ
Πέμπτη 19 Μαΐου 2005
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες τους – Διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης».
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, σε όλη τη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου, αλλά και με τις διατάξεις που προβλέπονται, οι τοπικοί και οι αθλητικοί φορείς έχουν τεθεί εκτός. Δεν λαμβάνετε υπόψη τη γνώμη τους και φυσικά την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα συνάδελφος, κάνετε το χειρότερο. Νομοθετείτε ανάλογα με την παράταξη στην οποία ανήκει ο Δήμαρχος.
Κι ενώ ταυτόχρονα τεράστια κονδύλια του Υπουργείου, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, κατανέμονται σχεδόν ανεξέλεγκτα, δύο άξονες έχει η πολιτική σας όλο αυτό το διάστημα.
Ο πρώτος και βασικός άξονας είναι η προπαγάνδα περί του τεράστιου κόστους συντήρησης αυτών των Ολυμπιακών έργων. Και κατασκευής φυσικά, κυρίως, όμως, για τη συντήρηση που ενδιαφέρεστε αυτό το διάστημα.
Ο άλλος άξονας ήταν η απαξίωση αυτών των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Και βέβαια, αυτή η απαξίωση θα ωφελήσει και βοηθά στο να περάσουν συγκεκριμένες διατάξεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά αυτών των εγκαταστάσεων.
Το αν η απαξίωση αυτή των εγκαταστάσεων είναι μια συνειδητή πολιτική της Κυβέρνησης ή αν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ένδειας που υπάρχει από προτάσεις και θέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, ή είναι αποτέλεσμα της διαχειριστικής ανικανότητας, που επιδεικνύει η Κυβέρνηση αυτό το διάστημα, λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι που κρίνουν οι συμπολίτες μας και το καταλογίζουν ακέραιο και σε εσάς και στον Πρωθυπουργό προσωπικά, που προΐσταται αυτού του Υπουργείου.
Μιλήσατε και μιλάτε για το κόστος των Ολυμπιακών έργων. Σας είπαμε ξεκάθαρα, με στοιχεία και το γνωρίζουν οι πολίτες- το εξής: Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγιναν σε όλες τις Ολυμπιακές πόλεις μεγάλα και πολλά αναγκαία έργα υποδομής -αναπτυξιακά έργα- που ωφελούν τον τόπο.
Θα ήθελα να ξέρω, κυρία Υπουργέ, τη θέση σας σε σχέση με όλα αυτά τα έργα.
Για να μην αυξηθεί το κόστος, το λεγόμενο, των Ολυμπιακών έργων, δεν θα έπρεπε να γίνουν τα έργα αναβάθμισης -που αναφερθήκαμε και χθες- της ευρύτερης περιοχής του Παγκρητίου στο Ηράκλειο, παραδείγματος χάρη, ή να σταματήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα; Δεν έπρεπε να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα; Δεν έπρεπε να γίνει η πεταλοειδής; Δεν έπρεπε να γίνει ο κόμβος του Γιόφυρου και η ανισόπεδη διάβαση στην Κνωσό; Πρέπει να σταματήσει η κατασκευή που οδηγεί στην Κνωσό; Πρέπει να σταματήσει η κατασκευή του Πανάνειου Νοσοκομείου όπου θα γίνει το Κέντρο «ΜΗΤΕΡΑ και ΠΑΙΔΙ»;
Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε για να δούμε τελικά ποια είναι η θέση σας για το κόστος, ποια είναι η θέση σας γι’ αυτά τα αναπτυξιακά έργα για να τη γνωρίζουν οι πολίτες και με βάση αυτά να σας κρίνουν.
Θα ήθελα, όμως, να ξέρω και τη θέση σας -και θα ήθελα μία απάντηση- γιατί δεν υπάρχει στο άρθρο 14, στις προβλεπόμενες χρήσεις για το Παγκρήτιο Στάδιο και τον περιβάλλοντα χώρο, το Ποδηλατοδρόμιο. Είναι ένα έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε, έχει νομικές δεσμεύσεις, διότι έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εφαρμογής και οι φάκελοι έχουν υποβληθεί στο γραφείο σας και στο γραφείο του κ. Σουφλιά και περιμένουν τις τελικές υπογραφές ή τη διάταξη η οποία θα επιτρέπει τη χρήση μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Νομίζετε ότι δεν έχετε ευθύνη γι’ αυτό το θέμα; Το παίρνετε, κατά την άποψή μου, αψήφιστα. Κοιτάξτε, ο εργολάβος
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Θα σας απαντήσω. Γιατί επιμένετε σε κάτι που ξέρετε; Διαβάστε τις εφημερίδες της περιοχής σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο εργολάβος, στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο, θα διεκδικεί
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Τα ίδια πράγματα λέμε. Είναι η τρίτη φορά που τα λέω. Λέτε συνέχεια τα ίδια πράγματα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα τα ακούτε πολλές φορές μέχρι να δρομολογηθούν οι λύσεις.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Λέτε συνέχεια τα ίδια πράγματα και ξέρετε την απάντηση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Διακρίνω έναν εκνευρισμό και δεν τον κατανοώ, γιατί πραγματικά
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Εσείς να καταλάβετε αυτά που λέμε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: εμάς μας έχει θέσει ο λαός και πρέπει να το κατανοήσετε, κυρία Υπουργέ- στη θέση της Αντιπολίτευσης για να κρίνουμε τις πράξεις σας, για να σας κάνουμε προτάσεις και να επισημαίνουμε τα λάθη σας. Και αυτό θα το κάνουμε μια και δυο και τρεις φορές μέχρι να καταλάβετε ποιο είναι το σωστό. Εάν δεν θέλετε να το καταλάβετε, δεν πειράζει. Θα κριθείτε και εσείς και εμείς, γιατί ο τελικός κριτής πράγματι είναι οι πολίτες.
Εάν η βούλησή σας είναι να ακυρώσετε το συγκεκριμένο έργο, να μας το πείτε, να μην κουραζόμαστε και να ψάχνουμε άλλους δρόμους να υλοποιηθεί. Να πάμε κατευθείαν στους ιδιώτες. Να μην γίνει το έργο με δημόσια δαπάνη και μετά το παραχωρήσετε έτοιμο πια στους ιδιώτες. Είναι και αυτή μία λύση. Και βέβαια με την πολιτική σας ίσως θα έπρεπε να κάτσουμε να το ξανασκεφτούμε εάν θα πρέπει να σας πιέζουμε για να κάνετε έργα και να τα χαρίζετε στη συνέχεια.
Έγινε πολύ κουβέντα και αναπτύχθηκε ολόκληρη φιλοσοφία μέσα στην Αίθουσα αυτές τις ημέρες σε σχέση με το αν υπήρχε προετοιμασία ή όχι για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση. Μάλιστα, αναφέρθηκαν και παραδείγματα από άλλες χώρες, από άλλες πόλεις όπου έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες και από την Κίνα.
Πρέπει κατ’ αρχήν να πούμε ότι εκτός από τους καθαρά Ολυμπιακούς Αγώνες και εκτός από τα καθαρά Ολυμπιακά έργα μόνο στην Ελλάδα έγιναν κοινωνικά έργα, έργα υποδομής και ένα σύνολο ανάπτυξης, η οποία εκφράστηκε και εκφράζεται μέσα και από τα νούμερα που μιλούν για την περίοδο τη συγκεκριμένη. Η προετοιμασία υπήρχε. Οι σκέψεις, οι προτάσεις, το σχέδιο υπήρχε.
Επειδή, όμως, αναφερθήκατε στην Κίνα και αναφέρθηκε και ο συνάδελφος κ. Μητσοτάκης- θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν στην Κίνα γίνει μία ανατροπή και για οποιοδήποτε λόγο λίγο πριν ή λίγο μετά τους Αγώνες αλλάξει η κατάσταση που υπάρχει ή η κυβέρνηση, τότε οι καινούργιοι που θα έρθουν, εφόσον δεν εφαρμόσουν τα σχέδια και τους προγραμματισμούς των προηγούμενων, θα ρίξουν την ευθύνη σε αυτούς που προϋπήρχαν; Φυσικά όχι. Θα πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του.
Εάν αυτό το νομοσχέδιο είναι προϊόν μιας δεκατετράμηνης κυβερνητικής σας θητείας, μια δουλειά η οποία μπορούσε να είχε γίνει, κατά την άποψή μου, σε πολύ σύντομο χρόνο, τότε πραγματικά εξηγείται γιατί σε όλους τους τομείς η Κυβέρνηση έχει μείνει πίσω. Γιατί πραγματικά δεν μπορεί να παράξει έργο στον κρίσιμο χρόνο που απαιτείται. Οι συνθήκες όμως και ο διεθνής ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και δεν μπορεί να περιμένουν την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Κυρία Υπουργέ, υπάρχει μία εμπρόθεσμη τροπολογία του συναδέλφου κ. Κεγκέρογλου με γενικό αριθμό 321 και ειδικό αριθμό 24.
Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου. Ας τον ακούσουμε για ένα δίλεπτο, γιατί έδειξε υπομονή, αντοχή και ανοχή και έκατσε όλες αυτές τις ώρες για να υπερασπιστεί την τροπολογία του.
Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι δεν δώσατε απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση αυτή, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όχι γιατί μας αγνοήσατε ή γιατί δεν σας δόθηκε από το Προεδρείο ο επαρκέστατος χρόνος για να μιλήσετε, αλλά γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για να πείσετε το Σώμα και τους πολίτες, όπως δεν υπάρχουν βέβαια πειστικές απαντήσεις και για τα γενικότερα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Όμως, για το θέμα το οποίο σας θέτω και αφορά μία τροπολογία, η οποία είναι μία λέξη και είναι η μοναδική τροπολογία η οποία κατατέθηκε, σας λέγω ότι κατά την άποψή μου και όσο συζήτησα με τους φορείς που έχουν εμπλακεί στη δημιουργία του ποδηλατοδρομίου Ηρακλείου, θα πρέπει ο Υπουργός να υπογράψει τη χωροθέτηση του έργου που είναι ο φάκελος στο γραφείο του, μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Εφόσον μέσα στις επιτρεπόμενες χρήσεις δεν υπάρχει η λέξη «ποδηλατοδρόμιο», δεν θα μπορεί να το υπογράψει ακόμα και αν θέλει.
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει σήμερα ή εμείς να πούμε ότι χωροθετείται το ποδηλατοδρόμιο στη συγκεκριμένη θέση ή να δεχθείτε την τροπολογία, την οποία σας καταθέτω και να γράψουμε «Θ περίπτωση-ποδηλατοδρόμιο», προκειμένου να δοθεί αυτή η ευχέρεια στον Υπουργό. Όπως ξέρετε, το έργο είναι στη τελική φάση υλοποίησής του. Έχει κατατεθεί ακόμα και η οικοδομική άδεια προκειμένου να προχωρήσει.
Δεν γνωρίζω τι υπονοήσατε, γιατί μιλήσατε πολύ, αλλά δεν δώσατε απαντήσεις. Δεν ξέρω εάν υπονοήσατε συμφωνία με το δήμαρχο ή οτιδήποτε άλλο. Θα ήθελα να είστε ξεκάθαρη, γιατί και εμείς μιλάμε και με το δήμαρχο, αλλά και με όλους τους άλλους φορείς και θα θέλαμε να ξέρουμε αν διαφορετική είναι η πρόταση των τοπικών φορέων και αν εκεί στηρίζεστε. Πραγματικά, θα έχει αξία όχι τώρα, αλλά μεθαύριο που θα βρεθεί σε αδιέξοδο το έργο το οποίο είναι δικό σας. Το Υπουργείο το χρηματοδοτεί, το Υπουργείο το προχωρεί.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Πρώτα απ’ όλα, ξέρετε πολύ καλά ότι το ποδηλατοδρόμιο χωροθετήθηκε το 2003 από την κυβέρνησή σας σε χώρο των ΤΕΙ Ηρακλείου. Όταν είχαμε ένα καινούριο προεδρείο, μια καινούρια διοίκηση το 2003, η καινούρια διοίκηση απαγόρεψε την κατασκευή του ποδηλατοδρομίου που ήταν χωροθετημένο στον ευρύτερο χώρο του ΤΕΙ Ηρακλείου και από τότε όντως αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα.
Δεν υπενόησα, κύριε συνάδελφε. Άλλο το υπονοώ. Έχει μια άλλη έννοια. Εγώ, λοιπόν, ποτέ δεν υπονοώ, ούτε μιλάω με κανέναν μυστικά. Κατέβηκα στο Ηράκλειο, συζήτησα, κάναμε και συνάντηση και σύσκεψη εκεί, είδα και τους συλλόγους, μιλήσαμε με όλους και με κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ετέθη το θέμα και η συζήτηση οδήγησε στο εξής: Ας αποφασίσουν οι παράγοντες εκεί του Ηρακλείου, ενόψει της αξιοποίησης όλου του θαλασσίου μετώπου του Ηρακλείου, να πάρετε εσείς την απόφαση -εννοώ όλοι οι παράγοντες- να πάρει η τοπική κοινωνία την απόφαση, πού θέλει να χωροθετηθεί το ποδηλατοδρόμιο.
Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να χωροθετήσει το ποδηλατοδρόμιο. Δηλαδή εμείς δεν λέμε όχι. Σας λέμε «αποφασίστε πού πρέπει να γίνει η χωροθέτηση του ποδηλατοδρομίου». Υπάρχουν και άλλες απόψεις, διότι πρέπει και αυτό να ενταχθεί μέσα στη γενικότερη ανάπλαση του μετώπου του Ηρακλείου που θα γίνει. Εσείς τα είπατε, οι παράγοντες εκεί, η τοπική κοινωνία, οι φορείς. Και είναι και πάρα πολύ λογικό.
Αν μου επιτρέψετε, θα τελειώσω με αυτό και θα σας πω και κάτι άλλο, σε εσάς ειδικά, κυρία Σχοιναράκη, που είστε και εισηγήτρια του νομοσχεδίου -να, λοιπόν, που έρχεται η στιγμή να το ακούσει και ο κύριος Πρόεδρος- ότι η λέξη «επιτρέπεται» επιβάλλεται να είναι μέσα στο νόμο. Άρθρο 10 του νόμου «Σε όλα τα ολυμπιακά συγκροτήματα επιτρέπονται οι αθλητικές χρήσεις».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό είναι αυτονόητο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Όταν, λοιπόν, αποφασίσει πού θέλει το Ηράκλειο να βάλει το ποδηλατοδρόμιο και αποφασίσει ότι θέλει να βάλει το ποδηλατοδρόμιο στο ολυμπιακό συγκρότημα, δεν χρειάζεται να μπει στο νόμο. Καλύπτεται.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μα, λέτε το αντίθετο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Όχι, κύριε Πρόεδρε, αυτό σας λέω. Επιτρέπονται. Είναι αθλητική χρήση το ποδηλατοδρόμιο. Ευτυχώς, λοιπόν, που υπάρχει το «επιτρέπονται».