ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
(ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΖ΄
Πέμπτη 7 Απριλίου 2004
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεκατρείς μήνες μετά τις εκλογές, συνεχίζει να πολιτεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική, οδηγώντας τη χώρα σε αδιέξοδο. Οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, γι’ αυτό και μας έθεσαν υπό επιτήρηση, συνεχίζουν δε να μας θέτουν όρους.
Οι απώλειες από το ‘Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης καθημερινά αυξάνουν και η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Η διαπραγματευτική μας δυνατότητα για το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μειώνεται καθημερινά. Έτσι βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ιστορία του 1992, όταν απορρίφθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Σύγκλισης που υπέβαλε η τότε κυβέρνηση και οποιαδήποτε φυσικά ομοιότητα των προσώπων του τότε οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τους σημερινούς κυρίους Αλογοσκούφη και Δούκα, είναι εντελώς συμπτωματική. Τα ονόματα που θα βρείτε στο αρχείο σας εκείνης της εποχής αναφέρονται σε άλλα πρόσωπα.
Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση δημιουργούν αβεβαιότητα και απαισιοδοξία στους Έλληνες. Επιβεβαιώνουν την οριστική στροφή της Κυβέρνησης, από τη θεωρία της ήπιας προσαρμογής, στην πράξη της βίαιης ανακατανομής του εισοδήματος υπέρ του μεγάλου εισαγωγικού κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, χαρίζοντας στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις 1 δισεκατομμύριο ευρώ και χρεώνοντας τα στους μικρομεσαίους. Χαρίστηκαν όλα τα πρόστιμα στους μεγαλοπαραβάτες για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και χρεώνονται στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας κ. Σταυρινός αποτελεί την παράπλευρη απώλεια αυτής της πολιτικής. Οι κύριοι Υπουργοί του χρέωσαν τη μείωση των εσόδων για να αθωώσουν τους εαυτούς τους.
Πρόκειται για μια πολιτική που πρέπει να αιτιολογηθεί στο λαό, για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την Κυβέρνηση, συστηματικά, την εκστρατεία συκοφάντησης του έργου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με την αδιαφανή απογραφή εξέθεσε τη χώρα και μας οδήγησε στην επιτήρηση. Συμπληρώνει την πολιτική της, σήμερα, με την παράθεση ψεύτικων στοιχείων.
Ο κύριος Υφυπουργός, ο κ. Δούκας -για να διευκρινίσουμε- παρέθεσε τη Δευτέρα ψεύτικα στοιχεία ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Μετά τα οφθαλμοφανή ψέματα για το πόσο κόστισαν σχολεία, που δεν έχουν ακόμα χρηματοδοτηθεί, για τα οποία ακόμα δεν έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής, έλεγξα και αυτά που είπε για το Παγκρήτειο Στάδιο. Αν δεν τα έχει ελέγξει ο ίδιος, έχει την πολιτική ευθύνη της μη διασταύρωσης πριν φέρει τα ψεύτικα στοιχεία στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Αν τα είχε ελέγξει και είχε διαπιστώσει ότι είναι παραπλανητικά, αλλά τα υιοθέτησε, τότε φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη και οι χαρακτηρισμοί για τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο αυτά πλέον.
Έτσι μας παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, με αυτά τα ψεύτικα στοιχεία, ως αναπόφευκτη τη λιτότητα και τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα κοινωνικά άδικα και τα αντιαναπτυξιακά που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες. Είναι σκληρά, διότι πλήττουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, ακόμη και τα επιδόματα των ανέργων. Είναι άδικα, διότι όλοι πληρώνουν το ίδιο, έχοντες και μη έχοντες. Φοροεισπρακτικά, γιατί αφορούν όλους τους καταναλωτές, όλα τα προϊόντα, όλες τις υπηρεσίες. Αντιαναπτυξιακά, γιατί κανένα από αυτά δεν εντάσσεται σε μία γενικότερη πολιτική, που άλλωστε δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε στόχος, για την ανάπτυξη αυτής της χώρας.
Αυτή η οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική των μειώσεων, θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αρνητικές επιπτώσεις. Αποτελεί πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Φέρνει οικονομική ασφυξία στην αγορά, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του πληθωρισμού, νέο κύμα ανατιμήσεων. Το κράτος γίνεται ο επίσημος τροφοδότης νέου κύματος ανατιμήσεων. Από τη θεωρία της ελεύθερης οικονομίας εφαρμόζετε την πρακτική της ελεύθερης ακρίβειας.
Κύριε Υπουργέ, με την οικονομική σας πολιτική αποδυναμώνετε καθημερινά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενισχύετε το μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο. Το 2005 χαρακτηρίστηκε ως έτος ανταγωνιστικότητας, αλλά εσείς οδηγείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μαρασμό. Το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνετε, γίνεται κάθε μέρα και πιο αρνητικό. Στην αγορά επικρατεί πλέον κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αποτελούν την εύκολη λεία του φορολογικού σας νομοσχεδίου. Μετά από δεκατρείς μήνες αναπτυξιακής απραξίας, μόλις χθες ξεκίνησε επιτέλους η παραλαβή των φακέλων για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και χαίρεται η Κυβέρνηση, μόνο που πρέπει να πούμε ότι η παραλαβή αυτών των φακέλων γίνεται ακόμη με τις παλιές υπουργικές και κοινές υπουργικές αποφάσεις γιατί δεν έχετε εκδώσει ακόμη αυτές που πρέπει με το νέο νόμο. Το μόνο που προσθέσατε μετά από καθυστέρηση δεκατριών μηνών είναι η οδηγία, οι φάκελοι για τα νέα σχέδια που υποβάλλονται από χθες να είναι κίτρινου χρώματος. Χάσαμε άδικα δεκατρείς μήνες αναπτυξιακής πορείας αυτού του τόπου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά χρειάζονται πολιτική αιτιολόγηση στο λαό. Όμως η εύκολη και έωλη δικαιολογία των άδειων ταμείων, που επιλέξατε, κατήντησε γελοία. Η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στο χθες, μας επαναφέρει στις μεθόδους και τις πολιτικές της περιόδου 1989-1993 που δεν θέλουν να θυμούνται ούτε οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της συντηρητικής παράταξης. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν την κατάσταση που παραδώσατε από το 1974, δύο φορές που κυβερνήσατε αυτόν τον τόπο.
Το θέμα, κύριε συνάδελφε, δεν είναι ποιος ξέρει ιστορία και ποιος δεν ξέρει. Πιστεύω ότι ιστορία ξέρουμε όλοι. Το θέμα είναι ποιος δεν θέλει να θυμάται την ιστορία και σίγουρα εσείς δεν θέλετε να θυμούνται οι πολίτες την πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Για το τι παραλάβαμε το 1981, καλύτερα να το αφήσουμε. Φαντάζει λίγο μακριά. Καλύτερα να μη μιλήσουμε για το τι παραλάβαμε, για το χάος, για το μπάχαλο.
(Θόρυβος – γέλωτες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Ενδιαφέρεστε να ακούσετε για το 1981;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μη γελάτε, κύριοι συνάδελφοι. Γιατί γελάτε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ: Να τα ακούσουμε, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εάν οι διακοπές και η αγωνία των κυρίων συναδέλφων είναι γι’ αυτό, θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να παρουσιάσω ορισμένα στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν χρειάζεται, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα το αναφέρω, κύριε Πρόεδρε, για να θυμηθούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Καταθέστε τα στα Πρακτικά, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Να τα αναφέρω και θα τα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μα, τώρα, δεν έχουν νόημα αυτά. Καταθέστε τα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δύο λεπτά μόνο, κύριε Πρόεδρε.
Πώς λειτουργούσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το 1981; Είχατε μετατρέψει το κράτος σε ένα μηχανισμό παρακολούθησης. Παρακολουθούσατε όλους τους πολίτες, τους νέους και με βάσει αυτά κυβερνούσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): αυτά είναι τα στοιχεία;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ναι, αυτά είναι και εξηγούμαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ε, αφήστε τα. Δεν είναι στοιχεία αυτά. Συνεχίστε στο νομοσχέδιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Παραδώσατε μία Ελλάδα όπου το κράτος ήταν στην υπηρεσία της παρακολούθησης. Χρησιμοποιούσατε το κράτος για να κυβερνάτε. Χρησιμοποιούσατε την ασφάλεια και την αστυνομία. Αυτό παραδώσατε το 1981. Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η εμπέδωσή της, έγινε το 1981.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά, επειδή υπάρχει πρόκληση από τους κυρίους συναδέλφους και διαβάζω μόνο δύο, τρία αποσπάσματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ορίστε, σας έδωσα άλλα δύο λεπτά για να συνεχίσετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αστυνομικό Τμήμα Βασιλικής Λευκάδος, στις 10 Σεπτεμβρίου 1980, λίγες ημέρες-
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Νομίζω ότι μιλάμε για τα οικονομικά, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ είχε φακέλους για όλους.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Να φέρετε έναν!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τα έχετε ξανακαταθέσει αυτά σε επίκαιρη ερώτηση, αν δεν απατώμαι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν τα έχω ξανακαταθέσει, γιατί δεν έχω κάνει επίκαιρη ερώτηση με αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Λοιπόν, δεν έχουν νόημα αυτά, δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά.
Συνεχίστε επί του νομοσχεδίου, γιατί λήγει ο χρόνος σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, με διακόπτετε, αλλά δεν είναι ανάγκη να τα αναφέρω, γιατί τα ξέρει ο κόσμος. Εσείς δεν θέλετε να θυμάται ο κόσμος.
Θέλετε να πάμε όμως στο 1993 για να δούμε τι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, τι του παραδώσατε;
Παραδώσατε μία Ελλάδα στο τούνελ της υπανάπτυξης με διεθνή απομόνωση, με κοινωνική αποσάθρωση. Μετά από εργώδη προσπάθεια δέκα ετών σας παραδώσαμε μία Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρή θέση στην Ευρώπη, με μία δυναμική πορεία στην οικονομία και με ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Οι Έλληνες πολίτες-
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μη διαμαρτύρεσθε, κύριοι συνάδελφοι. Θα καταθέσει τα στοιχεία.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: παρ’ ότι διαφωνούσαν με ορισμένες επιλογές μας, αναγνώριζαν το έργο μας και έβλεπαν ορατά τα αποτελέσματα από την πολιτική μας.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, για να είμαι μέσα στο χρόνο που μου δώσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, γιατί τον έχετε ήδη υπερβεί το χρόνο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Άλλωστε η Ελλάδα τα δέκα τελευταία χρόνια ήταν ένα συνεχές εργοτάξιο. Ας δούμε δύο στοιχεία. Ο πληθωρισμός του 1993 ήταν στο 15%. Το 2004 στο 3%. Επιτόκια 25%-30% το 1993, στο 5%-6% τα παραλάβατε το 2004. Ο ρυθμός ανάπτυξης αρνητικός το 1993, -1%, στο 4% τον παραλάβατε το 2004. Το έλλειμμα ήταν στο 14% το 1993 και το παραλάβατε στο 4%-4,5% το 2004, στο 6% με τα δικά σας στοιχεία. Το χρέος ήταν σταθερό στο 110% από το 1993 μέχρι σήμερα. Οι μισθοί το 1993-2004 είχαν αύξηση 33% με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η μέση αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 3%.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώσατε, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αλλάξαμε τη μορφή της Ελλάδας και παραδώσαμε μία καλύτερη Ελλάδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έχετε υπερβεί τα έντεκα λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κάναμε όλα αυτά τα επιτεύγματα με στόχους και προοπτική για το μέλλον και για τη νέα γενιά.
Σήμερα εσείς υποβαθμίζετε τους στόχους της χώρας μας, μειώνετε τις προσδοκίες των Ελλήνων, περιορίζετε τους ορίζοντες των νέων, υποθηκεύετε το αύριο. Τα μέτρα αυτά και άλλα που θα ακολουθήσουν, αποτελούν τη γνήσια πολιτική της συντηρητικής παράταξης.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Β. Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)