ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΑ΄
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμεθα στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Έλεγχος της διακίνησης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το συμπέρασμα που βγαίνει από τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες των τελευταίων ημερών είναι πως όταν ο Πρωθυπουργός εκφωνεί μια ομιλία ως ″κεντρώος″ ή ως ″βενιζελικός″ κάποια αντιλαϊκή πολιτική ακολουθεί. Ακολουθούν κάποιες αποφάσεις δυσάρεστες για το λαό. Όταν οι Υπουργοί, όπως έκανε ο κ. Σιούφας σήμερα επικαλούνται το κέντρο και τον κοινωνικό χώρο του κέντρου τότε ακολουθεί κάτι εις βάρος αυτών των ανθρώπων. Νομίζω ότι κέντρο σημαίνει διάλογος και συναίνεση. Όμως η Κυβέρνηση αποποιείται τον διάλογο, ποδοπατεί την συναίνεση και ακολουθεί τον δρόμο του αυταρχισμού. Κέντρο σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός. Κέντρο σημαίνει προστασία των αδυνάτων και ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Κέντρο σημαίνει όραμα για την Ελλάδα και πολιτικές για το μέλλον των παιδιών μας.
ΜΝ
Κέντρο σημαίνει υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων αλήθεια και ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό. Και πέστε μου, κύριε Υπουργέ, τι σχέση μπορεί να έχει η πολιτική που ακολουθείτε με αυτό που ονομάζουμε κέντρο. Μην ξεχνάμε ότι όλα τα βάρη θα πέσουν στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και του λαού γενικότερα και αυτό γίνεται, όταν ταυτόχρονα ευνοείτε με τις αποφάσεις σας, το μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο και συγκεκριμένες μικρές κοινωνικές ομάδες και πάλι σε βάρος του λαού.
Και επειδή και χθες και σήμερα έγινε αναφορά για την εικοσαετία του ΠΑΣΟΚ και για την ιστορία που έχει να κάνει με το παρελθόν. Πέστε μας τι έχετε να προτείνετε για το μέλλον και μην ανατρέχετε, για επιχειρήματα, στο παρελθόν.
Θα πούμε μια κουβέντα, γιατί νομίζω ότι και εδώ είστε μείον, αφού ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι από το 1974 μέχρι σήμερα, παρά τα ψεύδη που λέτε, έχετε κυβερνήσει τρεις φορές. Πρώτα το 1974 ως το 1981, μετά το 1989 ως το 1993 και ήδη έχετε μπει στο δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης σήμερα. Και τις δύο φορές παραδώσατε μαύρη την κατάσταση της οικονομίας. Καμένη γη μετά το 1981, μετά τα θαλασσοδάνεια και τις ευνοϊκές πολιτικές που κάνετε για συγκεκριμένους ανθρώπους. Λαίλαπα ήταν για την οικονομία και όχι μόνο, η περίοδος 1990-93. Γνωστή η κατάσταση που παραδώσατε και σήμερα έρχεστε μετά από τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις να επικαλείσθε το παρελθόν. Δε σας πιστεύει πια ο λαός, έχετε κυβερνήσει στον μεταπολιτευτικό κύκλο δώδεκα συναπτά χρόνια και δεν έχετε βάλει μια πέτρα πάνω στην άλλη. Το μόνο που επικαλείσθε κάθε φορά είναι η απόφαση του 1981 για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι το μόνο επιχείρημά σας που όμως δε μπορεί να σας διασώσει, ούτε από την πολιτική του παρελθόντος ούτε από τη σημερινή σας πολιτική.
Νομίζω ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και οι νέοι φόροι που επιβάλλονται έχουν άμεση σχέση με το νομοσχέδιο, παρά τις διαμαρτυρίες του συναδέλφου, γιατί το νομοσχέδιο επιχειρεί με τα άρθρα του να περιορίσει το κύμα αυξήσεων στα καύσιμα, την κερδοσκοπία και τη λαθρεμπορία, ούτως ώστε να μην πυροδοτηθούν αυξήσεις αλυσιδωτές στη βιομηχανία και το εμπόριο.
Τα χθεσινά μέτρα αντιστρατεύονται αυτόν το στόχο του Υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί πυροδοτούν ένα νέο κύμα αυξήσεων. Μόνο η αύξηση του 1% στο ΦΠΑ θα πυροδοτήσει μια σειρά αυξήσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο κ. Αρμενάκης. Διαβάσατε τις δηλώσεις του; Ποιανού είναι στέλεχος ο κ. Αρμενάκης; Εκφράζει όμως όλον τον κλάδο των εμπόρων και λέει ότι με αυτήν την πολιτική στρέφεστε εναντίον αυτών των ανθρώπων ευθέως, ακόμα εναντίον των καταναλωτών και θέλετε να πάρετε τους πόρους που σας λείπουν, για την πολιτική που έχετε τάξει να κάνετε υπέρ συγκεκριμένων ανθρώπων. Η ΓΕΣΕΒΕ αυτά ακριβώς λέει. Όλοι οι κλάδοι που έχουν σχέση με την παραγωγική αλυσίδα αυτά λένε. Τι θα πούμε στους τουρίστες που διαμαρτύρεστε, όταν πληρώνουν το ποτό και τον καφέ πανάκριβα και θα φεύγουν δυσαρεστημένοι; Θα τους πούμε ότι βρήκαμε ελλείμματα από το παρελθόν ή θα τους πούμε ότι ιδρύσαμε Υπουργείο Τουρισμού;
Εδώ πρέπει να έχουμε μία ελκυστική πολιτική, ούτως ώστε αυτός ο κόσμος που θα έρθει φέτος, ευτυχώς λόγω της διαφήμισης της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να φύγει ευχαριστημένος.
Με αυτήν την έννοια έχουν σχέση τα μέτρα, που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση χθες, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και μάλιστα θα έλεγα ότι υπήρξε και ένας συνδυασμός, γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναγορεύσει το 2005 ως χρονιά ανταγωνιστικότητας και προσπαθεί με την πολιτική του να δώσει ένα τόνο ανταγωνιστικότητας.
Όμως, για τους μικρομεσαίους με τα παράλληλα μέτρα που λαμβάνονται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία είπε ο Υπουργός ότι είναι πολιτική της Κυβέρνησης και δεν χρεώνονται στον κ. Αλογοσκούφη.
Είναι κορυφαίες αποφάσεις και λαμβάνονται από την Κυβέρνηση- το έτος ανταγωνιστικότητας πάει να καταντήσει ανέκδοτο κύριε Υπουργέ!
Επικαλείσθε σήμερα τη γραφειοκρατία για το νομοσχέδιο και λέτε ότι υπάρχει γραφειοκρατία για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Μα, πριν από μερικές μέρες, όταν συζητούσαμε το ανάλογο νομοσχέδιο, δεν είπατε ότι καταργήσατε τη γραφειοκρατία; Πώς, λοιπόν, υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα γραφειοκρατία;
Ολοκληρώνω, λέγοντας δύο πράγματα σε συγκεκριμένα άρθρα. Νομίζω ότι στον καθορισμό των λατομικών περιοχών, γιατί τα υπόλοιπα ειπώθηκαν- η τριετία κατά την άποψή μου είναι αρκετό χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσδιοριστούν λατομικές περιοχές, γιατί υπάρχει πράγματι ανάγκη σε πολλές περιοχές της χώρας να ενεργοποιηθεί αυτός ο νόμος. Το μεγάλο χρονικό διάστημα των πέντε ετών που δίδεται, λειτουργεί αρνητικά στο να προσδιοριστούν οι περιοχές αυτές. Ο μικρότερος χρόνος θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)