ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΒ΄
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 29 με ειδικό αριθμό 16 από 6-12-2005 επερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κυρίας Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη, κυρίου Εμμανουήλ Στρατάκη, κυρίου Εμμανουήλ Φραγκιαδουλάκη, κυρίου Στυλιανού Ματζαπετάκη, κυρίου Βασιλείου Κεγκέρογλου και κυρίου Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σχετικά με την αποπεράτωση των κάθετων οδικών αξόνων «Ηράκλειο-Μεσαρά» και «Ηράκλειο-Βιάννος».
Αυτό το θέμα το έχουμε συζητήσει σε επίκαιρη ερώτηση. Κύριοι συνάδελφοι, εσείς έχετε κάνει μία πεντάδα και μονοπωλείτε στη Διάσκεψη των Προέδρων τις επίκαιρες ερωτήσεις. Εκεί όλο κληρώνουμε Βουλευτές Ηρακλείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου, έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με βάση τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών στις διάφορες ερωτήσεις μας, με βάση αυτά τα οποία είπαν προηγουμένως οι συνάδελφοι που ανέλυσαν το θέμα, αλλά κυρίως με βάση την πραγματικότητα που υπάρχει στο Ηράκλειο για τα έργα και την ανάπτυξη, οδηγούμαστε με ασφάλεια σε δύο συμπεράσματα, σε δύο διαπιστώσεις που είναι μια δεινή πραγματικότητα.
Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι επί ΠΑ.ΣΟ.Κ υπήρχαν πολλά έργα και λίγα λόγια. Επί Νέας Δημοκρατίας έχουμε πολλά λόγια και λίγα έως μηδενικά έργα.
Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δείχνει μία φοβικότητα, μια έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις περιφερειακές δομές του ίδιου του Κράτους, απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης επιτείνει το πρόβλημα του συγκεντρωτικού τρόπου διαχείρισης και διοίκησης και παραγωγής των έργων. Ένα πρόβλημα το οποίο είναι απόρροια του αποτυχημένου συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο χτίζετε.
Κύριε Υπουργέ, είμαι ο τελευταίος που θα υποστήριζα ότι επί ΠΑΣΟΚ όσα έχουν σχέση με τα έργα στο Ηράκλειο και την Κρήτη ήταν όλα τέλεια. Όμως τα πράγματα, πρέπει να το παραδεχθείτε με ειλικρίνεια, ήταν σαφώς, σαφέστατα πολύ καλύτερα. Φαινόταν το έργο, υπήρχε ορατό αποτέλεσμα.
Το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που σχεδίασε η Νέά Δημοκρατία λίγο πριν χάσει τις εκλογές δυστυχώς δεν περιέλαβε τα μεγάλα έργα που είχε ανάγκη το νησί. Το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για πρώτη φορά περιλαμβάνει αυτά τα έργα με βάση το σχεδιασμό που υπήρχε για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για τις ανάγκες της ενδοχώρας και του νότου, για την αγροτική ανάπτυξη που σωστά αναλύθηκε.
Οι τρεις βασικοί κάθετοι άξονες Ηράκλειο-Μεσαρά, ο δρόμος προς τον Πύργο και ο δρόμος προς την Βιάνο ήταν αυτοί που εντάχθηκαν μαζί με τις μελέτες του νότιου άξονα στο ΠΕΠ Κρήτης. Τα έργα άρχισαν να υλοποιούνται κατά τμήματα, να δημοπρατούνται, να ανατίθενται. Το Μάρτιο του 2004 που αναλάβατε την Κυβέρνηση τα έργα ήταν σε εξέλιξη με αρκετά καλούς ρυθμούς εκτέλεσης. Αυτό πέρα από πέρα από ποσά και αριθμούς είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που την πιστοποιούν οι πολίτες.
Το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν οι ρυθμοί μέχρι και που σταμάτησαν οι εργασίες. Η περιφέρεια Κρήτης έχει ζητήσει όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, τρία ποσά για να ολοκληρωθούν συγκεκριμένα τμήματα αυτών των έργων που οφείλονται είτε σε γεωλογικά φαινόμενα είτε σε αστοχίες μελετών. Δεν αποτελούν πάνω από το 3% των χρημάτων που ήδη έχουν επενδυθεί. Από το καλοκαίρι του 2004 που ζητήθηκαν, πέρασε το 2005 και είμαστε αισίως στο 2006. Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αρνείται να δώσει αυτά τα χρήματα. Ο κ. Αλογουσκούφης επαίρεται για την εικονική μείωση του ελλείμματος. Με αυτά τα χρήματα τα οποία τα χρωστά θα μπορέσει να αποδώσει συνολικά το έργο.
Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σκέφτεται και λειτουργεί μόνο διαχειριστικά και ταμειακά. Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα λίγα χρήματα δεν πάνε σε νέο έργο το οποίο θα ξεκινήσει τώρα όπως δηλώνει στις απαντήσεις του, αλλά θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των ήδη επενδυμένων 150 εκατ. ευρώ. Το έργο που έχει γίνει μένει μέχρι στιγμής αναξιοποίητο για αυτό το λόγο. Τα τμήματα του δρόμου που έχουν κατασκευαστεί είναι μετέωρα δεν οδηγούν πουθενά.
Η περιφέρεια κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και της επερώτησής μας δίνει με πρόχειρες και μη ασφαλείς συνδέσεις ένα τμήμα στην κυκλοφορία. Δικαιολογημένα οι πολίτες εχλεύασαν τα εγκαίνια που έγιναν προ ημερών για ένα έργο που έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια.
Η μελέτη των κόμβων και των παράλληλων έργων καθυστερεί και πολύ σημαντικοί οικισμοί, όπως η Κουνάβη και η Αρχάνες, είναι σήμερα χωρίς πρόσβαση. Όπως καταλαβαίνετε κύριε Υπουργέ η κριτική μας ότι βαλτώσατε τα έργα έχει πραγματική βάση. Και θα μου πείτε, καλά, τίποτα δεν έγινε επί Νέας Δημοκρατίας δύο χρόνια σχεδόν; Η απάντηση με πολύ σεβασμό αλλά και κάθε ειλικρίνεια είναι ότι δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Οι υπηρεσίες, οι εργολάβοι, οι μελετητές συνεχίζουν να υλοποιούν τα έργα λόγω κεκτημένης ταχύτητας που αυτά απέκτησαν επί ΠΑΣΟΚ.
Στα δύο χρόνια έχετε υπογράψει κάποιες συμβάσεις που είχαν δημοπρατηθεί όμως τα τμήματα και τα έργα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Έχετε δημοπρατήσει ένα δύο τμήματα αλλά δεν έχετε προχωρήσει ακόμα σε υλοποίηση. Δύο σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται και αυτά από το αποθεματικό επίδοσης επί ΠΑΣΟΚ, όπως ο διπλός κλάδος Ηράκλειο μέχρι Σίβα και το έργο Καρτερός-Επισκοπή ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί. Ο δεύτερος κλάδος του ΒΟΑΚ από την Παπαναστασίου μέχρι το ΚΤΕΟ ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί. Δεν βλέπουμε στο προσκήνιο τη δημοπράτηση κόμβών όπως του Παλαιοκάστρου και σύνδεση στου Κοκκίνη το Χάνι. Τι περιμένετε; Τα χρήματα υπάρχουν, οι μελέτες υπάρχουν, κωλυσιεργείτε χωρίς λόγο.
Ερχομαι τώρα στο θέμα των συμπληρωματικών πιστώσεων που χρειάζονται για να δημοπρατηθεί το τμήμα από Μαρμά Καστέλι. Μετά την απώλεια μνήμης του ΠΕΧΩΔΕ για τη δέσμευση των 45 εκατ. ευρώ που υπήρχε και είχε ανακοινωθεί, ήρθατε μετά από δύο χρόνια να αντιληφθείτε ότι αυτό το έργο είναι ώριμο και πρέπει να δημοπρατηθεί. Διαρρεύσατε στον Τύπο ότι υπάρχει μια σημαντική χρηματοδότηση 82 εκατ. ευρώ. Πρέπει σήμερα να μας ξεκαθαρίσετε εάν πράγματι υπάρχει και από πού είναι.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά τη συνοπτική παρουσίαση της ενημέρωσης της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος και τη συνοπτική παρουσίαση της προόδου του επιχειρησιακού προγράμματος που αναφέρεται στους οδικούς άξονες στα λιμάνια και στην αστική ανάτπυξη.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μέσα στα πρακτικά αυτά της πέμπτης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης αναφέρεται εν συντομία, ότι επειδή υπάρχει χαμηλή απορροφητικότητα στα μεγάλα έργα θα μπορεί να υπάρξει ένταξη έργων και τμημάτων του ΒΟΑΚ αλλά και του από Μαρμά Καστέλι. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνεται μέσα στην ίδια έκθεση ότι οι κεντρικές υπηρεσίες είναι αποτελεσματικές και υπάρχει ο φόβος για τη μη απορρόφηση αυτών των κονδυλίων. Και θα ήθελα να δούμε πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα, τι σκέπτεστε να κάνετε εάν δεν είναι αυτό που πρέπει. Και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να χρηματοδοτήσετε τις περιφερειακές υπηρεσίες, να εμπιστευθείτε την περιφέρεια Κρήτης, να δώσετε αυτά τα χρήματα που σας ζητάει εδώ και δύο χρόνια σχεδόν και να προχωρήσουν αυτά τα έργα.
Κύριε Υπουργέ, το κάθε ευρώ που πληρώνει φόρο ο Κρητικός και ο κάθε κάτοικος της ελληνικής περιφέρειας, πρέπει να επιστρέφει ανταποδοτικά στον τόπο ως έργο, αν επιστρέφει. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι ενώ επί ΠΑΣΟΚ επέστρεφε ένα σημαντικό ποσοστό στην περιφέρεια, επί Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται αυτό. Εξανεμίζονται στην πορεία.
Οι αιτίες της αποτυχίας, ή της ανεπάρκειας στη αποτελεσματικότητα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση για την περιφερειακή ανάπτυξη, η ανεπάρκεια που δείχνει στη διαχείριση προγραμμάτων, έργων και χρημάτων τα οποία υπάρχουν, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ίδιες τις περιφερειακές υπηρεσίες και τέλος, η αδιέξοδη ταμειακού τύπου οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Η περιφερειακή ανάπτυξη κύριε Υπουργέ, χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται εμπιστοσύνη και ενίσχυση των περιφερειακών δομών, χρειάζεται ένα βήμα παραπέρα. Οι πόροι που παράγει η κάθε περιφέρεια, ένα ποσοστό των πόρων που παράγει η Κρήτη, πρέπει να διατίθεται ευθύς εξαρχής στους περιφερειακούς αναπτυξιακούς φορείς, προκειμένου να έχουν τη δύναμη να υλοποιήσουν την περιφερειακή ανάπτυξη όπως οι ίδιοι την αποφασίζουν. Χρειάζεται ανατροπή κάθε συγκεντρωτικής δομής που μπλοκάρει την περιφέρεια.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στους 22 μήνες έδειξε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Παραμένει πιστή στη λογική του ελέγχου και του συγκεντρωτικού κράτους και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες κατανοούν καθημερινά ότι όσο πιο γρήγορα αλλάξει αυτή η πολιτική τόσο πιο πολύ θα ωφεληθεί ο τόπος.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)