Skip links

1981-2005: η Ελλάδα άλλαξε ριζικά, αλλά η Ν.Δ. επιμένει ¨παραδοσιακά¨

1981-2005: η Ελλάδα άλλαξε ριζικά, αλλά η Ν.Δ. επιμένει ¨παραδοσιακά¨ με βάση την πατέντα  
που κατέχει

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές στη Δημόσια Διοίκηση με στόχο την ποιοτική της αναβάθμιση και την αποτελεσματική λειτουργία της. 
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και έντεκα μήνες, αντί να αξιοποιήσει το θετικό έργο που έγινε και να προχωρήσει στις παραπέρα αλλαγές που χρειάζονται, έχει ως μόνο και κύριο μέλημα τον κομματικό της έλεγχο.
 Γι’ αυτό ψήφισε τους νόμους για την καθαίρεση, σε μια νύκτα, των χιλιάδων στελεχών της Διοίκησης, την αντικατάσταση των αξιοκρατικών και μετρήσιμων κριτηρίων με ελαστικά κριτήρια και αδιαφανείς διαδικασίες.
Και αφού ολοκλήρωσε αυτήν την εκκαθάριση προχωρεί τώρα με το νόμο της προφορικής συνέντευξης, στον ασφυκτικό έλεγχο του συστήματος προσλήψεων.
Μας επιστρέφει έτσι σε μια εποχή καταδικασμένη από το λαό, την εποχή που η διοίκηση πιστοποιούσε, κατ’ εντολήν φυσικά, την ιδεολογική, την πολιτική και κομματική τοποθέτηση των πολιτών.
Επιστρέφουμε στην εποχή του παλαιοκομματισμού, της μιζέριας, της ευνοιοκρατίας και της καταπάτησης της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
Οι μεγαλύτεροι που την έζησαν, τη θυμούνται καλά και δε θέλουν, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, να επιστρέψουμε σ’ αυτή.
Οι νεότεροι, ίσως δεν πιστεύουν, ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε ένα τέτοιο καθεστώς.
Οι Βουλευτές της συμπολίτευσης κατ’ επανάληψη στη Βουλή και στα παράθυρα αναρωτιούνται, για λόγους εντυπωσιασμού, για το έργο που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 20 χρόνια, λες και δεν το γνωρίζουν. Ξεχνούν επιλεκτικά.
Το ΠΑΣΟΚ το ‘81 παρέλαβε μια χώρα με έντονα τα σημάδια της υπανάπτυξης και της παρακμής, με τεράστια προβλήματα σ’ όλους τους τομείς.
 Ύστερα από μια πολύχρονη προσπάθεια, με τη στήριξη του λαού, δημιουργήσαμε μια σύγχρονη χώρα, με δυναμική οικονομία, με διεθνή αναγνώριση, που μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής.
Το μεγαλύτερο όμως έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν η ουσιαστική εμπέδωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, η διεύρυνση των θεσμών και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών, της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
Έτσι το 1981 έκλεισε μια περίοδος που ταλάνισε για πολλά χρόνια την πατρίδα μας και όλους τους Έλληνες!
Και σήμερα έρχεται πάλι μια Συντηρητική Κυβέρνηση να μας επαναφέρει, με νέες μεθόδους, στο παρελθόν.
•    Η συνέντευξη, που εισάγεται ως κριτήριο πρόσληψης στο Δημόσιο, αποτελεί το εισιτήριο της επιστροφής.
•     Νομίζουν οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, ότι θα τους ωφελήσει πολιτικά γιατί έχουν την κρυφή ελπίδα ότι θα επηρεάζουν τις επιτροπές.
Αυτό το προνόμιο θα το κρατήσουν οι Υπουργοί και κάποιοι παράγοντες για λογαριασμό τους.
Στους Βουλευτές της ΝΔ θα μείνουν τα αιτήματα και οι δυσαρεστημένοι πολίτες, στους οποίους δε θα μπορούν πλέον να δικαιολογούνται ότι ισχύει το αντικειμενικό σύστημα του ΑΣΕΠ, που ψήφισε το κακό ΠΑΣΟΚ.
•     Άλλο ένα στοιχείο σκοταδισμού και κοροϊδίας είναι ο ορισμός  
    ιδιωτών στην επιτροπή και το γεγονός ότι δήθεν, δεν θα   
    δημοσιοποιούνται τα ονόματα, που θα είναι στη διάθεση 
    μόνο των ημετέρων.
         Η συνέντευξη ανοίγει το παράθυρο της διαφθοράς, προφορική     
     είναι, πρακτικά δε τηρούνται, μόνο η βαθμολογία ανακοινώνεται.
 
Πως όμως λειτουργούσαν ανάλογες επιτροπές μέχρι το 1981.
    Με βάσει έγγραφα των υπηρεσιών (παρακολούθησης), τα Δελτία Διαγωγής, αποφάσιζε ¨αντικειμενικά¨ η τριμελής Επιτροπή (τριμελής ήταν και τότε).
    Το Αστυνομικό Τμήμα Βασιλικής Λευκάδος-10 Σεπτεμβρίου 1980, που παρακολουθούσε τον ΑΛΦΑ Αλέξανδρο του Γεωργίου και της Δημήτρως εκ Σπαρτοχωρίου και όλη την οικογένεια του, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«……ο ίδιος εξεδηλώθη δημοσίως υπέρ υπερακραίας πολιτικής παρατάξεως…..ελάμβανε μέρος εις ομιλίας υποψηφίων της εν λόγω παρατάξεως……
……..το 1978 μετέβη εις Ανατολικάς χώρας δι’ επίσκεψιν και μετά την επάνοδό του εξεθείαζεν δημοσία το καθεστώς των χωρών αυτών………..
……..ο πατέρας του υπεστήριζε μετά της συζύγου του υποψήφιο υπερακραίας παρατάξεως…..
…ο αδελφός του Δημήτριος γεν. το 1962 κάτοικος…….. Βύρωνα, αναγιγνώσκει τύπο που απηχεί τις απόψεις υπερακραίας παρατάξεως…..και διένειμεν προκηρύξεις………»
Φυσικό επόμενο να γίνουν εγκαίρως οι δέουσες ενέργειες για την απόρριψη του.
    Την 2α Ιουλίου 1980 το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων Ιωαννίνων, που παρακολουθούσε τον ΚΑΠΑ Βασίλειο του Κων/νου και της Αφροδίτης έτος γεννήσεως 1960 από Προσήλιον Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«……Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Πραμάντα Ιωαννίνων σαν μαθητής Γυμνασίου, κατ’ επανάληψη είχε εκδηλωθεί υπέρ του κόμματος του ΠΑΣΟΚ .
Σε συζητήσεις του με άτομα της ηλικίας του, αλλά και παρουσία άλλων ατόμων εδήλωσε ότι ¨ το κόμμα του ΠΑΣΟΚ θέλει την ελευθερία¨ και ότι ¨η νεολαία σήμερα θέλει να ζει ελεύθερη¨………»
Και η τότε ΚΥΠ, για την παρακολούθηση αναφερομένων, ενημέρωνε σχετικά.
    Το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης, που παρακολουθούσε τον ΝΙ Γρηγόριο του Ευαγγέλου και της Πηνελόπης έτος γεννήσεως 1959 από Αγ. Παρασκευή Κονίτσης και κάτοικο Πύργου Ηλείας, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«……Κατά τις τελευταίες τώρα επισκέψεις εις το χωρίο καταγωγής του συναναστρέφεται με άτομα εμφορούμενα υπό αντεθνικών ιδεών και λαμβάνει πάντα μέρος στις εκάστοτε εκδηλώσεις αυτών……………»
    Δόθηκε εντολή να συνεχιστούν οι έρευνες, επειδή δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία…….
    Με έγγραφα της 9ης και 17ης Δεκεμβρίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με αναμφισβήτητα πλέον στοιχεία :
«…Κατά την άφιξη του όμως στην γενέτειρα του, την 5-4-1980, ευρισκόμενος με άλλους συνομήλικους του σε καταστήματα, ετραγούδησε μετ’ αυτών διάφορα κομμουνιστικά τραγούδια, τα οποία απέδιδε με πάθος……….
………….όσον ευρίσκετο στην γενέτειρά του αγόραζε κρυφά την εφημερίδα ¨Ριζοσπάστης¨, την οποία και μετέφερε στο χωρίον του…………..
Για τα μέλη της πατρικής του οικογένειας……κατά τις εκάστοτε όμως επισκέψεις στο χωρίον τους Αγ. Παρασκευή, εξεδηλούντο και υπεστήριζαν την ΕΔΗΚ……….»
Αφού απεδείχθη ότι και οι γονείς δεν ανήκαν στην κυβερνώσα παράταξη, η απόφαση ελήφθη.    

Έτσι αποφάσιζαν οι επιτροπές, με ενημέρωση από επίσημα έγγραφα της Αστυνομίας και του Υπουργείου, πάντα κάτω από τον τίτλο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
 Θα μου πείτε, αυτά είναι παρελθόν, ας κοιτάξουμε μπροστά και συμφωνώ, γι’ αυτό άλλωστε αγωνιζόμαστε.
Όμως η Κυβέρνηση της Ν.Δ., τη συνέντευξη ενώπιον ¨αντικειμενικής¨ επιτροπής,  αυτήν την πετυχημένη πατέντα του παρελθόντος, χρησιμοποιεί και σήμερα.
Ας δούμε ένα παράδειγμα συνέντευξης:
Το 2004, για τις επιλογές διευθυντών και αναπληρωτών δ/ντων ΙΕΚ, έγινε προκήρυξη (9 Ιουνίου 2004)και στη συνέχεια η συνέντευξη για την επιλογή διευθυντή και αναπληρωτή διευθυντή στο 2ο Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου.  
Ανακοινώθηκε η κατάταξη για τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή 1ος, 2ος, 3ος , 4ος , 5ος κλπ.
Ο 1ος και ο 2ος ήταν αναμφισβήτητα αρεστές επιλογές, αλλά μετά από λίγο καιρό, ο ένας δεν αποδέχτηκε και ο άλλος ορίστηκε αλλού διευθυντής.
Έπρεπε λοιπόν, σύμφωνα με το νόμο, να τοποθετηθεί ο 3ος.
Έλα όμως που ο 3ος (ο κ. Προεστάκης) δεν ήταν της αρεσκείας του Υπουργείου και της διοίκησης του ΟΕΕΚ, η οποία ποδοπάτησε τη συνέντευξη και την κατάταξη που η ίδια έκανε και τοποθέτησε (11 Οκτωβρίου 2004) αναπληρωτή διευθυντή τον 5ο .
 Αυτή είναι η αξιοκρατία της ΝΔ, αυτό είναι το παρόν της, αντάξιο και εφάμιλλο του θλιβερού παρελθόντος της διακυβέρνησης της δεξιάς.
Είναι προφανές ότι το αξιακό πλαίσιο που πιστεύει το ΠΑΣΟΚ και η Προοδευτική Παράταξη είναι διαφορετικό απ’ αυτό που προωθεί η Συντηρητική Παράταξη και η Ν.Δ.
Εμείς του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε δικαιούμαστε να ανεχθούμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για την κατάργηση των νόμων του κομματικού παρακράτους αλλά και την αποκατάσταση όλων όσων αδικηθούν, από την εφαρμογή τους.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα