Skip links

Φορολογικό για οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική ευημερία.

*Ομιλία κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή

"Μετά από εννέα χρόνια κρίσης, υπερφορολόγησης και στασιμότητας αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα και κυρίως η κοινωνία είναι ένα συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης με ισχυρές πολιτικές κοινωνικής συνοχής.
Βασική προτεραιότητα η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες διευρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης και οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο επί ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής.
Οι πολίτες αυτό ψήφισαν στις 7 Ιούλη.
Όμως η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση διατηρεί τον σκληρό πυρήνα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και των υπογραφών του κ. Τσίπρα και ακολουθεί την πεπατημένη.
Υψηλά πλεονάσματα, Υπερφορολόγηση, αμείωτοι οι άμεσοι φόροι, ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που πληρώνουν τα νοικοκυριά, Υπερταμείο και δημόσια περιουσία υπό ξένη διοίκηση και διαχείριση.
Το ίδιο πράττει η Κυβέρνηση και με το μεταναστευτικό αλλά και την άρνηση συνεννόησης για την διαμόρφωση εθνικής γραμμής.
Είμαστε παρόντες και επιμένουμε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο βεβαίως δεν θα πρέπει να συγκαλείται για «ψύλλου πήδημα» αλλά όχι και εξ’ ανάγκης μετά από ενδεχόμενα δυσάρεστα γεγονότα.
Τα μείζονα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας, η οποία έχει ξεπεράσει το όριο της ρητορικής, είναι αντικείμενο συνεννόησης.
Εφιστούμε τον κίνδυνο να υπάρξουν τετελεσμένα και γι’ αυτό όπως είπε η Πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό χρειάζεται να δώσουμε ενωμένοι ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει κόκκινες γραμμές.
Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
Τώρα ως προς το νομοσχέδιο, η δική μας πρόταση είναι ένα φορολογικό σύστημα που θα προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη και θα διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο οφείλει:
α) Να ανατρέπει τη δυσανάλογη και στρεβλή σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων και να αποκλιμακώνει τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν δυσανάλογα και πολύ περισσότερο τα μεσαία και τα λαϊκά εισοδήματα.
β) να περιλαμβάνει κίνητρα για επενδύσεις και να μειώνει επιπλέον τους φόρους όταν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
γ) να ενισχύει πολιτικές αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης
δ) να προωθεί τον συγχρονισμό με την ψηφιακή εποχή και την 4η βιομηχανική επανάσταση
ε) να ανατρέπει την στρεβλή θεωρία και άποψη ότι η αποκλιμάκωση των φόρων μπορεί να γίνει μόνο με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων, η ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που υφίστανται επιχειρήσεις και επαγγελματίες και η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ρήτρες μπορούν να πυροδοτήσουν ένα «αναπτυξιακό σοκ»,
Να φέρουν μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του κοινωνικού κράτους.
Δυστυχώς, το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητούμε δεν υπηρετεί το παραπάνω σχέδιο.
Απέχει πολύ από τον βαρύγδουπο τίτλο του «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» γι’ αυτό καταψηφίζουμε επί της αρχής.
Οι όποιες επιμέρους θετικές ρυθμίσεις που περιέχει, τις οποίες θα ψηφίσουμε, δεν έχουν τη δυναμική να απελευθερώσουν τις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις και να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη αφού:
●Είναι δέσμιο των υψηλών πλεονασμάτων που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης και έχει ως συνέπεια τη διατήρηση του σκληρού πυρήνα της υπερφορολόγησης
Είναι χαρακτηριστικό ότι διατηρεί το 95% της προκαταβολής αντί του 100%.
●Επιδεινώνει την άδικη για τους πολλούς τη σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων
●Διατηρεί την υπερφορολόγηση και τους φραγμούς που επέβαλε ο Σύριζα για την παραγωγή νέων εισοδημάτων
●Δεν περιλαμβάνει κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την προώθηση επενδύσεων στη σύγχρονη τεχνολογία.
Δύο επιμέρους θέματα:
ενώ υποστηρίζετε ότι με την μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 θα υπάρξει σημαντική μείωση φόρων, στην πράξη αυτή εξανεμίζεται, εκτός από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι επί θύρες για τα χαμηλά εισοδήματα και άλλες ρυθμίσεις περί αφορολόγητου στραγγαλίζουν τις ελαφρύνσεις.
Το δεύτερο θέμα αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Επεκτείνετε το ελεγκτικό επίδομα σε μια πλειάδα υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών και σωστά το κάνετε.
Όμως γιατί το κόβετε από τους ελεγκτές των ελεγκτών; Τους οικονομικούς επιθεωρητές.
Δεν έχετε υπόψη σας κ. Υπουργέ το υπόμνημα των Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών;
Οφείλετε να διορθώσετε.
Ακόμη με το Κοινωνικό Μέρισμα η Κυβέρνηση δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
-Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
1ον Δεν υπάρχουν παιδιά κι άτομα με αναπηρία πάνω από 24 ετών αφού δεν δικαιούνται μέρισμα
2ον Τα παιδιά των τρίτεκνων και άλλων οικογενειών δεν δικαιούνται στήριξης από το κοινωνικό μέρισμα.
Καταργείται ο φόρος πολυτελείας για τα αυτοκίνητα πολυτέκνων και καλώς, αλλά διατηρείται για τους τρίτεκνους.
Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένη τροπολογία, με την οποία προκρίνουμε τις κρίσιμες επιλογές μας για τη σταδιακή μεταμόρφωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος από φορομπηχτικό σε ένα σύγχρονο φιλοαναπτυξιακό εργαλείο που βασίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και στοχεύει στην κοινωνική πρόοδο.
Ζητούμε τη σαφή τοποθέτηση της Κυβέρνησης στις προτάσεις μας:
1)Κατάργηση για όλους της ειδικής εισφοράς Αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος
2)Μείωση κατά μια (1) μονάδα των συντελεστών ΦΠΑ και των τριών (3) κατηγοριών (24%→23%, 13%→12%, 6%→5%).
3)Παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ή μετατρέπουν τις θέσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρη εργασία.
Για κάθε δαπάνη 1000 ευρώ στο σκοπό αυτό εκπίπτει φόρος για 1500 ευρώ.
4)φορολογική απαλλαγή για 3 χρόνια σε νέους που ανοίγουν την δική τους επιχείρηση.
5)Αυξημένος συντελεστής απόσβεσης για επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
6)Μείωση των φόρων του αγρότη στην αγροτική παραγωγή.
Προτείναμε:
Επιπλέον μείωση φόρου στους αγρότες, 35% για τα προϊόντα που διακινηθούν μέσω των Ομάδων Παραγωγών και τέλος
Αυτά χρειάζεται σήμερα η χώρα και η κοινωνία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας για ανάπτυξη, υγιή επιχειρηματικότητα, εργασιακή ειρήνη και κοινωνική συνοχή.
Αυτό όμως δεν επετεύχθη και ούτε φαίνεται να επιτυγχάνεται, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε 4,5 χρόνια, απέδειξε ότι δεν ήθελε και η ΝΔ που πήρε την εντολή στις 7 Ιούλη, δεν μπορεί να ξεφύγει από την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Κίνημα Αλλαγής με την ολοκληρωμένη πρόταση του για το φορολογικό δείχνει τον δρόμο που θα φέρει τα καλύτερα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.
Μελετήστε την".
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα