"Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μια τριπλή κρίση και αυτό σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν αποκλειστικά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί από τους πολιτικούς εθνική ομοψυχία, έγκαιρες και σωστές αποφάσεις και από τους πολίτες υπεύθυνη στάση με ψυχραιμία και αυτοπειθαρχία να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η στάση των περισσοτέρων κομμάτων είναι θετική σε αντίθεση με το 2009, που ήταν απέναντι μας όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και αυτοί που προκάλεσαν τον εκτροχιασμό, κι αυτό δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Σήμερα εμείς στηρίζουμε σταθερά και υπεύθυνα την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν οι επιστήμονες. Όμως διατηρούμε και ασκούμε το δικαίωμα των προτάσεων και της κρίσης των πολιτικών αποφάσεων για να μην έχουμε συνενοχή για λαθεμένες πολιτικές ή άλλες που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικότερες.
Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι με τον περιορισμό έως μηδενισμού, του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή, που θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τη βελτίωση του κράτους και των υπηρεσιών του και ρωτούμε:
Πρέπει να εξασφαλιστούν τα αναγκαία τεστ που δεν πρέπει να αποτελούν προνόμιο των ολίγων;
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία σε μέσα προστασίας, πιεσόμετρα, αναπνευστήρες, και λοιπά πρέπει να καλυφθούν άμεσα;
Τα συγχαρητήρια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και του εργαζομένους, που δίνουμε απλόχερα όλοι πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις αναγέννησης του ΕΣΥ. με τη στελέχωση του, με προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και με την ένταξη όλων των εργαζομένων του, στα βαρέα και ανθυγιεινά όπως προβλέπεται για τις αντίστοιχες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα.
Η χώρα μας ταυτόχρονα βρίσκεται υπό πίεση, με το μεταναστευτικό και την Τουρκική επιθετικότητα στον Έβρο και στο Αιγαίο σε έξαρση και οφείλουμε να κινηθούμε με εθνική συνεννόηση.
Χρειάζεται ενίσχυση του συστήματος επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, που ναι μεν έχει βελτιωθεί σε σχέση με την πολιτική ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. «δεν έχει σύνορα η θάλασσα» αλλά όπως αποδείχθηκε με τη διέλευση απ’ όλο το Αιγαίο του δουλεμπορικού με μετανάστες που έφτασε στην Κέα, έχει σοβαρά κενά.
Οι αρνητικές εξελίξεις καθιστούν ευάλωτη την κοινωνία και την οικονομία μας και ήδη μπορούμε να φανταστούμε τις τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς από τον Τουρισμό και τις υπηρεσίες, μέχρι την παραγωγή και το εμπόριο που έρχονται να προστεθούν στην υπάρχουσα οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών.
Χρειάζεται λοιπόν αντί για ημίμετρα που εξαιρούν κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αποτελεσματική αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έδωσε το Eurogroup.
Ταυτόχρονα πρέπει να συνεχιστεί η διεκδίκηση για ευρωπαϊκές αποφάσεις όπως η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και Εθνικό Σχέδιο ανάλογο αυτών που εκπόνησαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και οι άλλες χώρες της Ευρώπης.
Υπευθυνότητα από όλους αλλά κυρίως από την Κυβέρνηση".
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γραμματέας Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
*άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στις 19-03-2020